Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vysvětlení ohledně monitoru a fps hz velikosti prosím

Obecne je pro bezneho uzivatele 144Hz monitor k nicemu. Jsou sice nekteri bystrozraci lide, kteri tvrdi, ze vidi rozdil pri scrollovani na internetu, ja to posoudit nedokazu, nemam tak dobre oci, potazmo spis mozek, ktery to tak rychle nezpracuje. ;-) Prvni, co mas teda udelat, dojet si to nekam, kde maji monitory vystavene sam prohlednout.
Co se tyka hrani her, tak jsou kompetetivni hraci, kteri uprednostnuji FPS vymenou za vizual. Hraji klidne na 720p na low, ale FPS udrzi nad 144Hz. Dobre pro ne, ale bezny uzivatel natoz hrac singleplayeru chce hrat radeji na high detaily a potom je rad, kdyz ma aspon tech 60 FPS. Z toho plyne, ze pokud nejsi kompetetivni hrac, staci ti 60Hz monitor a priplacet nemusis.

Co se tyka rozliseni, tak LCD ma jen jedno nativni rozliseni obrazu. Kdyz to provozujes na jinem rozliseni, tak probiha dopocitavani obrazu do tohoto rozliseni. Obraz je maznuty, nebot dopocitavani neni nikdy presne. Teorie nam rika, ze u 4K monitoru nam tvori obraz ve fullHD ze 4 sousednich pixelu jeden pixel a proto v tomto pripade se nic nedopocitava a obraz bude ostry, jen muzes videt pixelaci obrazu. Praxe takova neni, vyrobci monitoru jsou idioti a obraz vzdy prozenou pres elektroniku monitoru, takze je to stejne maznute. Jen u drazsich kvalitnich znackovych monitoru to funguje dle teorie, urcite to bude cena, kterou neakceptujes, takze skutecne 4K pro tebe nema zadny prinos.

Z predesleho ti uz asi je zrejme, ze u QHD na fullHD je to dopocitavane vzdy pres elektroniku monitoru a tak bude obraz vzdy maznuty. Pritom, cim drazsi znackovejsi kvalitnejsi monitor, tim byva elektronika lepsi a dopocitava lepe a maze to mene.

Monitor 27" je na hrane, kdy nekterym uzivatelum furt staci fullHD obraz a rikaji, ze pixelaci obrazu v tom nevidi. Takovy uzivatel koupi 27" 1920x1080 monitor a ma vystarano, navic to vyjde levne. A ma to dalsi vyhodu, ze neni na slabsi graficke karte zadny problem dosahnout stabilnich 60 FPS i v tech narocnych novych hrach. Clovek usetri.
Ja tam ovsem pixelaci obrazu vidim, dokazu to prezit, ale je tam patrna a jsou jini, kteri by to odmitli zcela jako nepouzitelne. Pak jsou teda pro takove uzivatele vhodne monitory 27" s rozlisenim 2560x1440, kde uz jsou pixely krasne jemne. Ovsem pro stabilnich 60 FPS na novych hrach uz to znamena mit vykonnou grafickou kartu nebo musi clovek ubirat detaily hry.

Takze u tebe s dnes uz prekonanou GTX 1070Ti zapomen, ze pojedes hry v pohode na quadHD na stabilnich 60 FPS s high detaily. Budes muset snizovat pri hrani rozliseni na fullHD, bude to maznute anebo budes muset snizovat detaily. Na druhou stranu, casem si poridis lepsi grafickou kartu a pak ti treba prijde, zes mel tenkrat investovat do quadHD monitoru. Je to proste na tobe. Obecne, pokud mas dobre oci, tak radeji i kvuli prohlizeni webu jdi na 27" do QHD. Pokud bys zjistil, ze ti pixelace problem nedela a nevidis ji, staci fullHD.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny