Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vysvětlení ohledně monitoru a fps hz velikosti prosím

Zdravím,
Prosím Vás, chtěl bych poradit s výběrem monitoru, stačí mi něco do 8000kč, spíše na hry, do teď mám full hd samsung 20" 60hz asi 10let a mě by zajímalo, když bych koupil qhd monitor 27" 144hz a jsem zvyklý, že hraji hry na svém full hd ve full hd a když uberu např. na 1600x900 tak je obraz na oko o dost horší. Jde mi o to, když budu mít qhd a budu chtít hrát v qhd a hra už mi na tom pojede 40-50 nebo míň fps a uberu na rozlišení full hd, jestli to bude taky tak mnohem horší jako v situaci výše nebo to bude i tak pěkný hladký full hd prostě na té 27"? Snad mi rozumíte jak to myslím, 4k pořizovat asi nechci kvůli hz a taky že ve 4k by těch 30fps byla reálná a taky cena. Qhd by byl dobrý kompromis. Na tom mém monitoru je full hd krásný, ale bojím se i té velikosti 27" jestli ve full hd na qhd monitoru bude pořád jako full hd na mém menším dosavadním monitoru. Mohl bych i větší jak 27" ale to je asi zbytečné. Jinak mám grafiku 1070ti a ryzen 5 3500x.
Moc děkuji jestli mi někdo poradíte, rád to i rozvedu. Rád se vždy o věcech co nejvíce dozvím, než koupím něco na dalších X let, snad mi rozumíte, kdyžtak se zeptejte a zkusím lépe vysvětlit.
Hezký den všem

Předmět Autor Datum
Obecne je pro bezneho uzivatele 144Hz monitor k nicemu. Jsou sice nekteri bystrozraci lide, kteri tv…
RedMaX 19.12.2020 07:30
RedMaX
Mám 1070Ti, 1920*1200/60Hz monitor, nemám s žádnou hrou (nejnovější kousky nehraji, není důvod, klid…
L-Core 19.12.2020 09:08
L-Core
Vsak to pisu, fullHD 60Hz mas v pohode. Ja jsem presel na 4K/60Hz monitor a i s o neco vykonejsi GTX…
RedMaX 19.12.2020 12:33
RedMaX
No a to full hd u vás má kvalitu full hd nebo je vidět na postavách ve hrách, že nemají hladké hrany…
JohnSilver66 19.12.2020 13:29
JohnSilver66
Prave ze ne. Kdyz prepnu monitor z nativniho 4K na fullHD, tak to mam maznuty. Kdyby ten monitor byl…
RedMaX 19.12.2020 14:00
RedMaX
Díky, to jsem chtěl vědět, tak to 4k na filmy bude lepší přímo velkoplošná tv. Ještě jak jste psal ž…
JohnSilver66 19.12.2020 15:11
JohnSilver66
bezne si tu tykame :-) Ne, u LCD monitoru to kolik to ma Hertz v podstate znamena, jakych maximalni… poslední
RedMaX 19.12.2020 20:18
RedMaX
Moc děkuji, tak zůstanu spíš u full hd. Mě co hrozně vadí je, když bych musel ubrat z full hd na niž…
JohnSilver66 19.12.2020 10:15
JohnSilver66
Co to je za nesmysl, on zpomaluje snimky, aby poznal, ze tam je rozdil, jinak nic nevidi a pak rekne…
RedMaX 19.12.2020 12:28
RedMaX

Obecne je pro bezneho uzivatele 144Hz monitor k nicemu. Jsou sice nekteri bystrozraci lide, kteri tvrdi, ze vidi rozdil pri scrollovani na internetu, ja to posoudit nedokazu, nemam tak dobre oci, potazmo spis mozek, ktery to tak rychle nezpracuje. ;-) Prvni, co mas teda udelat, dojet si to nekam, kde maji monitory vystavene sam prohlednout.
Co se tyka hrani her, tak jsou kompetetivni hraci, kteri uprednostnuji FPS vymenou za vizual. Hraji klidne na 720p na low, ale FPS udrzi nad 144Hz. Dobre pro ne, ale bezny uzivatel natoz hrac singleplayeru chce hrat radeji na high detaily a potom je rad, kdyz ma aspon tech 60 FPS. Z toho plyne, ze pokud nejsi kompetetivni hrac, staci ti 60Hz monitor a priplacet nemusis.

Co se tyka rozliseni, tak LCD ma jen jedno nativni rozliseni obrazu. Kdyz to provozujes na jinem rozliseni, tak probiha dopocitavani obrazu do tohoto rozliseni. Obraz je maznuty, nebot dopocitavani neni nikdy presne. Teorie nam rika, ze u 4K monitoru nam tvori obraz ve fullHD ze 4 sousednich pixelu jeden pixel a proto v tomto pripade se nic nedopocitava a obraz bude ostry, jen muzes videt pixelaci obrazu. Praxe takova neni, vyrobci monitoru jsou idioti a obraz vzdy prozenou pres elektroniku monitoru, takze je to stejne maznute. Jen u drazsich kvalitnich znackovych monitoru to funguje dle teorie, urcite to bude cena, kterou neakceptujes, takze skutecne 4K pro tebe nema zadny prinos.

Z predesleho ti uz asi je zrejme, ze u QHD na fullHD je to dopocitavane vzdy pres elektroniku monitoru a tak bude obraz vzdy maznuty. Pritom, cim drazsi znackovejsi kvalitnejsi monitor, tim byva elektronika lepsi a dopocitava lepe a maze to mene.

Monitor 27" je na hrane, kdy nekterym uzivatelum furt staci fullHD obraz a rikaji, ze pixelaci obrazu v tom nevidi. Takovy uzivatel koupi 27" 1920x1080 monitor a ma vystarano, navic to vyjde levne. A ma to dalsi vyhodu, ze neni na slabsi graficke karte zadny problem dosahnout stabilnich 60 FPS i v tech narocnych novych hrach. Clovek usetri.
Ja tam ovsem pixelaci obrazu vidim, dokazu to prezit, ale je tam patrna a jsou jini, kteri by to odmitli zcela jako nepouzitelne. Pak jsou teda pro takove uzivatele vhodne monitory 27" s rozlisenim 2560x1440, kde uz jsou pixely krasne jemne. Ovsem pro stabilnich 60 FPS na novych hrach uz to znamena mit vykonnou grafickou kartu nebo musi clovek ubirat detaily hry.

Takze u tebe s dnes uz prekonanou GTX 1070Ti zapomen, ze pojedes hry v pohode na quadHD na stabilnich 60 FPS s high detaily. Budes muset snizovat pri hrani rozliseni na fullHD, bude to maznute anebo budes muset snizovat detaily. Na druhou stranu, casem si poridis lepsi grafickou kartu a pak ti treba prijde, zes mel tenkrat investovat do quadHD monitoru. Je to proste na tobe. Obecne, pokud mas dobre oci, tak radeji i kvuli prohlizeni webu jdi na 27" do QHD. Pokud bys zjistil, ze ti pixelace problem nedela a nevidis ji, staci fullHD.

Mám 1070Ti, 1920*1200/60Hz monitor, nemám s žádnou hrou (nejnovější kousky nehraji, není důvod, klidně 3 roky vydržím.. až budou ceny jinde) jakýkoliv problém s výkonem na vysoké/ultra detaily, 60Hz myslím sedí jak přibité. Tedy, nekontroluji čísýlko, ale vše běží plynule. Multi mě nezajímá.

Jediná výjimka je Minecraft 1.16.4 se zapnutými shadery, 128px resource packem (základ Chroma Hills, a nad ním mám spoustu svého materiálu) a řadou modifikací (vše si také upravuji na 128px), tam to klesá i ke 30, 20fps. Proto mám normálně shadery zakázané.

No a to full hd u vás má kvalitu full hd nebo je vidět na postavách ve hrách, že nemají hladké hrany? Prostě když vezmu 4k teda monitor, tak určitě budu muset snižovat rozlišení třeba na to full hd, to určitě, ale jestli to bude taky tak pěkný obraz toho full hd, jako když bych koupil přímo full hd monitor ve 27" jestli mi rozumíte? Moc děkuji. Protože jak jste psal, ten monitor co koupím, tak má nativní rozlišení, tak sice by bylo fajn teda 4k, že bych mohl na tom mrknout na film, ale ve hře už bych hrál na full hd klidně teda s 60hz a jestli to bude jako bych koupil full hd monitor, jestli se ta kvalita neořeže ještě víc, než mám třeba to své full hd, to bych nerad.

Prave ze ne. Kdyz prepnu monitor z nativniho 4K na fullHD, tak to mam maznuty. Kdyby ten monitor byl nativni fullHD, tak by to bylo krasne ostry. Spravne a teoreticky by to maznute byt nemelo a urcite ty lepsi monitory jako treba EIZO to maznute nemaji, ale ta moje blba iiyama to downscalinguje a rozmaze.

Na filmy je 4K monitor vyborny, ale jinak to ode me nebyl dobry napad. Prakticky, kdybych se mel rozhodovat dneska, tak bych 4K nevzal.

Podle me mas dve moznosti bud vzit 27" fullHD s tim, ze muzes dle uvazeni 60/144Hz nebo 27" quadHD s tim, ze pokud neplanujes vykonnou highend grafiku, tak nema smysl vic jak 60Hz. Tak jako tak to bude chtit, abys casem upgradoval grafiku na vykonnejsi bud pro dokonaly pozitek z fullHD/144Hz nebo quadHD/60Hz, ale nebudes potrebovat tu nejdrazsi grafiku. Ja uz jsem se smiril s tim, ze jestli chci aspon neco na 4K, tak budu muset poridit bud RX 6800XT nebo RTX 3080 az budou k dostani.

Díky, to jsem chtěl vědět, tak to 4k na filmy bude lepší přímo velkoplošná tv. Ještě jak jste psal že můžu buď fullhd s 144hz nebo qhd s 60hz, tak jsou i za 7tisic se 100hz nějak tak qhd, určitě s minimálně 75hz, ale mají i ty hz vliv na výkon grafiky? Jakože čím víc hz, tím větší spotřeba proudu i výkonu grafické karty? Třeba že fps u hry s full hd monitorem 60hz budu mít lepší než s full hd144hz? Případně o kolik tak klesnou fps?
Moc děkuji

bezne si tu tykame :-)

Ne, u LCD monitoru to kolik to ma Hertz v podstate znamena, jakych maximalnich FPS lze dosahnout, aby to bylo videt. Napriklad mam 60Hz monitor, ale ve hre dosahuju 130FPS. Monitor mi zobrazi tak jako tak pouze 60FPS. Na graficke karte budu mit 130FPS, znamena to, ze se z graficke karty nektere FPS jakoby castecne zahodi respektive si s tim monitor nebude umet poradit a ve chvili, kdy zobrazuje jeden snimek mu prijde dalsi snimek a on ho zacne zobrazovat. Na casti obrazovky je zobrazen jeden snimek a na druhe casti dalsi, dojde k roztrzeni obrazu.

Proto se prave pouziva VSync respektive jeho vylepsene varianty GSync a FreeSync, aby k tomu nedochazelo a grafika cekala se zobrazenim snimku na monitor, ktery umi maximalne 60Hz = 60FPS.

Protoze mas grafickou kartu od NVidie, doporucil bych ti kazdopadne monitor s GSync, ale ty jsou hodne drahe. Takze bud monitory s GSync Compatible, ktere jsou levnejsi. Nebo muzes risknout monitor s FreeSync. Abys zase rozumel, tak GSync Compatible je rovno FreeSync, akorat to znamena, ze to NVidia certifikovala a tim se zarucuje, ze to bude na graficke karte od NVidie fungovat. Kdyz tam mas napsano FreeSync, tak to na 100% bude fungovat jen s grafickou kartou od AMD, protoze to otestovali jen s tou, ikdyz je oboji to same.

Jinak rozdil mezi 60Hz a 75Hz je tak maly, ze je nesmysl uprednostnovat monitor dle Hertzu. Jsou dalsi dulezite parametry, ktere musi nebo by mel monitor splnovat. Napriklad ve Windows a teda i ve hrach se zobrazuji 24bitove barvy. RGB cervena 8bitu, zelena 8bitu, modra 8bitu. Nektere levne monitory umi jen 6bitu na kanal a protoze Windows pozaduji 8bitu, tak zbytek barev dopocitavaji. Tim se mimo jine zvysuje input lag a jeste ten obraz muze byt maznuty nebo min kvalitni. Takze to mas hned dalsi vec, vybirej 8bitovy monitor.

Moc děkuji, tak zůstanu spíš u full hd. Mě co hrozně vadí je, když bych musel ubrat z full hd na nižší, to je vážně škaredý a pokud by to stejné znamenalo na monitoru 27" qhd ubrat na full hd a bylo by to škaredý jako třeba mých 1600x900 napr. tak to vážně zůstanu u full hd a s více hz. Moc s Vámi nesouhlasím akorát s těmi hz, na youtube jsem koukal na normální hraní jak s rozdíly 60 a 144 a každej to musí poznat, těch 60 je vážně lehce opožděné s interakcí myš a následný pohyb. Zde to jde taky dobře vidět https://youtube.com/watch?v=DQibqNWFpVw&feature=share
A jak je to vlastně s těmi g-sync? Vyplatí se to, to jako že hra má nastaveno 60hz zafixovaných a díky g-sync to pustí na 70hz na 60hz monitoru nebo spíš na 144hz monitoru a díky tomu už ta hra jede na těch 144hz?

Co to je za nesmysl, on zpomaluje snimky, aby poznal, ze tam je rozdil, jinak nic nevidi a pak rekne, ze je potreba 144Hz monitor? Jinak ale pisu o tom, ze na kompetetivni strilecce to poznat jde, jenze musis hrat na 144 FPS. Pochop, ze samotne Hertze nic neznamenaji, dokud tam nepustis pohyblivy obraz v stejnem poctu FPS.

Takze ma nejaky smysl, mit 144Hz monitor, kdyz ti FPS ve hre nepretecou pres 60? NEMA!

Ma smysl mit 144Hz monitor, pokud mas tak nadupanou grafiku, ze zvladne 144FPS? Ano, pro nekoho to smysl ma. (Pro me osobne ne, protoze radeji zvolim vyssi rozliseni a detaily. Kdyby existovala grafika, ktera da 4K rozliseni, maximalni detaily a 144FPS, tak jdu klidne taky do 144Hz monitoru. Jenze takova grafika neexistuje a jeste dlouho existovat nebude.)

Pokud jsi si jisty, ze chces zustat na fullHD, tak potom muzes uvazovat i o 144Hz monitoru. Tohle se neda radit, kazdy ma jine preference. Doporucuji nejprve zjistit porovnanim, jake vlastne preference mas a az potom vybirat monitor.

S tim G-Syncem respektive FreeSyncem je to tak, ze zabranuje padum na polovicni FPS. Jsou hraci, kteri "sync" mezi monitorem a grafikou nepouzivaji a potom jim to neustale jede na maximalni mozne FPS.
Jenze kdyz sync nepouzivas, dochazi k jevu nazyvanem trhani obrazu - tearing. Vetsina lidi to nesnese, takze sync pouzivaji. VSync synchronizuje obraz za cenu pockani grafiky na monitor, Gsync a FreeSync to minimalizuji, ale jen v nejakem rozmezi, takze treba u 60Hz monitoru je to bezne v rozmezi 40-70 Hz, v tomhle rozmezi je to neustale synchronizovane, takze se na nic neceka. (FreeSync = u NVidie GSync Compatible)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru