Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vysvětlení ohledně monitoru a fps hz velikosti prosím

bezne si tu tykame :-)

Ne, u LCD monitoru to kolik to ma Hertz v podstate znamena, jakych maximalnich FPS lze dosahnout, aby to bylo videt. Napriklad mam 60Hz monitor, ale ve hre dosahuju 130FPS. Monitor mi zobrazi tak jako tak pouze 60FPS. Na graficke karte budu mit 130FPS, znamena to, ze se z graficke karty nektere FPS jakoby castecne zahodi respektive si s tim monitor nebude umet poradit a ve chvili, kdy zobrazuje jeden snimek mu prijde dalsi snimek a on ho zacne zobrazovat. Na casti obrazovky je zobrazen jeden snimek a na druhe casti dalsi, dojde k roztrzeni obrazu.

Proto se prave pouziva VSync respektive jeho vylepsene varianty GSync a FreeSync, aby k tomu nedochazelo a grafika cekala se zobrazenim snimku na monitor, ktery umi maximalne 60Hz = 60FPS.

Protoze mas grafickou kartu od NVidie, doporucil bych ti kazdopadne monitor s GSync, ale ty jsou hodne drahe. Takze bud monitory s GSync Compatible, ktere jsou levnejsi. Nebo muzes risknout monitor s FreeSync. Abys zase rozumel, tak GSync Compatible je rovno FreeSync, akorat to znamena, ze to NVidia certifikovala a tim se zarucuje, ze to bude na graficke karte od NVidie fungovat. Kdyz tam mas napsano FreeSync, tak to na 100% bude fungovat jen s grafickou kartou od AMD, protoze to otestovali jen s tou, ikdyz je oboji to same.

Jinak rozdil mezi 60Hz a 75Hz je tak maly, ze je nesmysl uprednostnovat monitor dle Hertzu. Jsou dalsi dulezite parametry, ktere musi nebo by mel monitor splnovat. Napriklad ve Windows a teda i ve hrach se zobrazuji 24bitove barvy. RGB cervena 8bitu, zelena 8bitu, modra 8bitu. Nektere levne monitory umi jen 6bitu na kanal a protoze Windows pozaduji 8bitu, tak zbytek barev dopocitavaji. Tim se mimo jine zvysuje input lag a jeste ten obraz muze byt maznuty nebo min kvalitni. Takze to mas hned dalsi vec, vybirej 8bitovy monitor.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny