Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Má Overclocking význam?

Prvne, kdyz si koupis pameti DDR4 3733MHz a nastavis je na XMP profil teda 3733MHz, tak to neni pretaktovani, to ti jen RAM budou fungovat tak, jak maji. Pretaktovani by bylo, kdybys zkousel pameti 3733 provozovat treba na 3800.

Vysvetlim o co ve skutecnosti jde: procesor ma nastavenu nejakou zakladni hodnotu rychlosti pameti, se kterou to bude vzdycky fungovat. Tuhle rychlost podporuji i pameti a nastavi se automaticky, kdyz pameti zandas do slotu a spustis pocitac. Rika se tomu nastaveni rychlosti dle JEDEC. (To je certifikat, ze to bezi na te rychlosti.) Je znacne konzrevativni.
Intel i AMD proto podporuji vlastni profily pro pameti, rika se tomu XMP a bezne pameti podporuji krome JEDEC dalsi dva XMP profily. Jeden ma obvykle nizsi latence a tim padem i nizsi rychlost a druhy ma vyssi latence a vyssi rychlost, v tvem pripade ten druhy bude 3733MHz.
Ty si nastavis XMP s 3733 v biosu, restartujes, spustis Memtest a pockas az to dobehne bez chyby. Kdyz tam chyba bude, reklamujes a vyrobce ti to uzna, protoze to nebezi na frekvenci, na kterou on deklaroval, ze to pobezi. (Pravy pretakt nad XMP je bez zaruky, v tom je rozdil.)

Co se tyka poctu modulu, tak idealne davat jen dva moduly do desky, kdyz das 4, tak pokud to neni pamet SingleRank, tak to na XMP nemusis rozbehnout. Teda pro tebe pripada v uvahu 2x16GB, vic stejne nema smysl.

Jelikoz ted mas 2x8GB 2400 a chces nahradit 2x16 3733, tak mas vlastne dve otazky: Jestli potrebujes vic RAM a jestli ti neco prinese vyssi rychlost.

Na prvni si musis odpovedet sam. Ja sice mam v jednom PC uz taky 32GB, ale v podstate na hry furt 16GB staci. Zalezi na tvem zpusobu prace s PC, nekteri lide 32GB oceni.
Druha vec je ohledne rychlosti. Myslim, ze jsem nekde cetl, ze i u Intelu u tech poslednich procesoru uz je vyssi rychlost znat. Otazka je, zda-li treba DDR4 3200 nesezenes podstatne levneji a kazdy dalsi narust frekvence prispeje nizsim zvysenim vykonu.
Bezny narust vykonu pocitace po instalaci vykonejsich pameti pocitej v jednotkach procent, nekde to nebude temer nic, nekde treba i do 10% vykonu.

Jestli se to vyplati, je tezke rict. Obecne ale proc ne, nakonec sice se ztratou, ale ty soucasne jiste za nejakou kacku pujdou prodat a proc nechtit z noveho stroje ziskat co nejvic vykonu, ktery to nabizi, ikdyby to bylo jen 1-2% navic.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny