Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Getdataback - neviem najsť smazaný súbor

Tzv. zmazanie súboru, prípadne zložky so súborom z nosiča znamená iba odstránenie jeho hlavičky pritom súbor zostáva stále na disku. Disk môže byť celý preformátovaný rôznymi alokačnými tabuľkami pričom ani full formátovaním sa dáta nezmažú.

Klasické zmazanie vo Windows "del" odhodí tiež iba hlavičku súboru smerom do koša. Dáta zostávajú stále na svojom mieste pôvodného uloženia aj ak sa vyprázdni obsah koša. Dajú sa obnoviť.

Recovery SW na trhu dokážu obnoviť iba tieto narýchlo zmazané hlavičky, aby bol stále prítomný súbor na nosiči viditeľný v celej jeho nádhere pravda, ak nebol prepísaný.

Ak je súbor pred zmazaním uložený v samostatnej, manuálne vytvorenej zložke (napr. moje_dokumenty), je takýto súbor chránený pred zápisom neviditeľných metadát v koreni (roote) logického oddielu systémového disku.

Ak je súbor zmazaný príkazom na nízkej úrovni, deltree, naruší sa strojovým kódom jeho štruktúra, nebude ho možné obnoviť. Kvalitný recovery SW zmazaný súbor síce nájde, uvidí záznam s názvom súboru či zložky, ale ho nedokáže obnoviť.

Napríklad takto sa chová Tunderbird od Mozilla, ktorý po riadnom a korektnom zmazazní šifrovaných úložisk vlastných mailov, zmazaním príkazom "odstrániť" v jeho grafickom prostredí, dôkladne zničí maily spolu s prílohami, že ich nie je možné nájsť ani obnoviť žiadnym recovery SW.

Myslím si, že Getdataback nepredstavuje nejakú výnimočnú, TOP1 na trhu medzi profi Recovery SW. Musel by si "čáhnuť" do šuplíkov NSA.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny