Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Monitor 144Hz nebo 240 Hz

PC ponukne monitoru len 60, ale ten musi zobrazit 144, takze chybajuce framy si musi vymysliet. Takze zobrazi napriklad 2x posebe ten isty frame

Ano, ale takhle přece panel s vyšší obnovovací frekvencí nikdo nepoužívá. Zapomínáte tady trošku na VRR (G-Sync, FreeSync), což je zásadní funkce. Ve skutečnosti to tedy bude tak, že pokud na 144Hz monitor posílá GPU jen 60 FPS, tak monitor pojede 60 Hz, což potom vypadá jakože je mi vyšší refresh rate k ničemu, jde o to, že GPU trvá vypočítávat výsledné snímky různě rychle (v závislosti na náročnosti scény), někdy je dokonce na monitoru obraz složený z více snímků (tearing).

Jestli mám např. 55-100 FPS (sice nedosahuji 144 FPS na plné využití panelu, i tak už těžím z vyššího refresh ratu), což se řeší špatně přes v-sync, protože double-buffer hned shodí FPS na polovinu a triple-buffer sice nakouskuje na víc snímků, ale kvůli větší mezipaměti je i větší odezva. Při VRR se prostě FPS synchronizuje s Hz monitoru, prakticky v milisekundách, jinak samotné FPS toho zas tolik o plynulosti neřekne, ale jen, že GPU pošle 60 snímků vypočítaných různě rychle (ideálně 16,6ms - jenomže některé snímky se vypočítají rychleji a některé pomaleji = stuttering, ale ve výsledku vidím 60 FPS, ne úplně plynulých, i když bych řekl, že tyhle drobné fluktuace většině lidem ani nebude vadit nebo to nepoznají).

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny