Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Náhlé restarty bez BDOS

Zdravím,
Od doby, co jsem postavil nový PC, dochází na něm k náhlým restartům. Bohužel jsem tomu dřív nevěnoval takovou pozornost, takže už není možné komponenty vrátit. Za začátku k restartům tak často nedocházelo. Nyní se PC restartuje vždy min. 1x a max. 2x po studeném startu, občas se restartuje naprosto náhodně, občas při spouštění hry. K restartům dochází natvrdo - bez BDOS či jiných chybových hlášení. V prohlížeči událostí se pak objeví kritická chyba Kernel-Power s ID 41. Občas je tam i Whea-Logger s ID 18.

Sestava:
AMD Ryzen 5 3600
AMD Sapphire RX 5700XT Nitro+
MSI B450 Tomahawk MAX
HyperX 16GB KIT DDR4 3200MHz CL16 Predator Series
Seasonic Focus 650 Gold Semi-modular

Zkoušel jsem:
- Vyměnit zdroj za Corsair RM650
- MemTest - bez chyb
- Přeinstalovat Windows
- Aktualizovat ovladače, chipset a BIOS
- Překontrolovat/přezapojit všechny kabely/konektory
- Zátěžové testy přes OCCT - zde se závada neprojevuje

A v neposlední řadě i vyměnit grafickou kartu za GeForce GTX 1050Ti. Zde to začíná být zajímavé, protože po zaměnění GPU k restartům již nedocházelo. 5700XT jsem tedy poslal na reklamaci, která byla zamítnuta z důvodu neprojevení závady.

Co jsem se dočetl, je nejspíš problém s AMD GPU drivery. Pokud udělám komplet reinstall ovladačů s DDU, PC se nějakou chvilku tváří, že funguje bez problémů, a pak se začne zase restartovat. U někoho bývá problém s verzí BIOSu, kdy nové verze údajně způsobují tyto problémy s GPU drivery, což nevím, jestli je možné nebo ne. Pomoct by měl přechod na původní verzi BIOSu v30. To u mě ovšem nepomohlo. Do GPU jsou zapojeny 2 kabely s 8-pin - ne pouze jeden kabel s 2 8-pin.

Je možné, že jsem něco zapomněl - případně dopíšu.

Díky za jakýkoliv typ/pomoc/řešení.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Náhodné restarty jsou aktuální chybou W10. poslední
Kyncl 11.01.2021 19:23
Kyncl

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru