Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno W10 - jak psát písmena "ďťň".

Windows 10 neznám, ale mám pocit, že minimálně od dob dosu se to nezměnilo. Caps Lock funguje jen na písmena (mám takové mlhavé vzpomínky, že někdy v pravěku fungoval jako zámek šiftu a tedy na všechno (místo MĚSTO se napsalo M2STO), ale jestli si to nepletu s nějakými psacími stroji nebo digitálními diáři).
Psaní velkého ĎŤŇ je nejpohodlnější bez capsu. Používám následující techniku: malíčkem zamáčknu pravý šift (může být i levý, ale pravý je blíž háčku) nějakým dalším prstem (prsteníčkem) zmáčknu háček a druhou rukou to písmeno a pak šift pustim. Horší je to na malá písmena, to pak lehce namísto ď napíšu Ď, když šift pustim moc pozdě (napsání Ń a podobných hybridů se mi moc nestává). Nevšimnul jsem si, že by se od dob windows95 cokoliv na tom změnilo. I v linuxu to funguje úplně stejně (i když co pamatuju nebylo to odjakživa).
Caps používám na písmena, která jsou na tom prvním řádku ěščřžýáíé ĚŠČŘŽÝÁÍÉ A úů ÚŮ, přijde mi to pohodlnější než to skládat ze dvou elementů, tohle ale je myslím to, co fungovalo před XP nějak jinak (myslím že se ta písmena s capsem nezvětšovala, takže vznikaly kombinace jako PříšERNě žLUŤOUčKý.... prostě velká písmena se musela poctivě skládat z háčku, čárky, kroužku a písmene).

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny