Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem QNAP - ako vytvorit RAID1

Mam tu takuto situaciu. V QNAP TS-230 mam 1TB HDD nastaveny ako Thin Volume. Teraz som kupil 2 x TB WD Red a chcel by som ich vlozit dnu a spravit si z nich RAID1. Predstavoval som si to tak, ze vlozim jeden, spravim RAID1 s existujucim HDD ktory tam uz je, ked sa mi data prekopiruju na ten novy HDD tak vyberiem ten mensi HDD a nahradim ho druhym 4TB HDD a po zosynchronizovani dat to budem mat hotove. Lenze akosi uz na prvom kroku som zastal - vlozil som do QNAPu jeden 4TB HDD ale neviem vytvorit RAID1 s uz existujucim HDD (s kapaciou 1TB) ktory je dnu. Nejaka rada ako postupovat? Vdaka.

Předmět Autor Datum
Je to popsáno v návodu - Migrating single drives to RAID 1 https://docs.qnap.com/nas-outdated/4.2.2…
host 19.01.2021 10:28
host
Zial, nemam tam taku moznost (alebo to pozeram zle).
DURI 19.01.2021 12:39
DURI
A mas tam ten druhy disk vlozeny? Nasko ho vidi?
fleg 19.01.2021 17:44
fleg
Ano (vid obrazok).
DURI 20.01.2021 07:45
DURI
Tak si sprav storage ako solo disk, data presyp z toho povodneho disku na ten pridany, povodny vytia…
fleg 20.01.2021 08:26
fleg
Preco tam nedas tie nove disky, nespravis si pole z nich a neprenesies data z povodneho disku na ne?
fleg 19.01.2021 10:52
fleg
A ako si to Kefalín predstavujete, keď je tam miesto iba na 2 disky? :-/
jege 19.01.2021 11:42
jege
Sorry to mi uslo;o). Co tak pripojit ho ako JBOD cez USB ten povodny?
fleg 19.01.2021 12:02
fleg
Na co potřebuješ Thin na jednom disku? :-/
jege 19.01.2021 11:43
jege
Teraz uz viem ze to nepotrebujem. Ale uz je neskoro...
DURI 19.01.2021 12:31
DURI
Ono je problémem i to, že ani specialisté od QNAPu nedokáží dost dobře vysvětlit, jak přesně se jedn…
jege 20.01.2021 13:25
jege
Raid, think, a thick su bezne formaty a nemaju s QNAPom nic spolocne...takze tam nie je co vysvetlov…
fleg 20.01.2021 13:52
fleg
Tak ale na domácí NAS přece nemusím být HW, SW a Linuxový specialista, ne? Když zadám, že chci ochra…
jege 20.01.2021 16:06
jege
Tenky zvazok ma zmysel vtedy ak si ten disk rozdelis na particie...cize mas 1TB disk (v pripade QNAP…
fleg 20.01.2021 17:45
fleg
Statický svazek ne, ten neumí snímky a tudíž nechrání před ransomwarem, ale ten hustý se i mně zdá j…
jege 20.01.2021 20:46
jege
Sakra a naco ti je snimkovanie? Snimkoval si stovky GB dat niekedy? Minule mi volal admin od zakazni…
fleg 20.01.2021 21:10
fleg
Moment, pochopil jsem, že ten snímek je inkrementální a hodně sofistikovaný, takže potřebuje jenom z…
jege 20.01.2021 21:58
jege
Ten marketing QNAPu mi trosku vadi, ze to prezentuje ako super vseliek(zalohu) na vsetko, ale nespom…
fleg 21.01.2021 08:25
fleg
A kdy můžeme takový článek očekávat? Taky bych si v tom už potřeboval udělat jasno, jelikož konečně…
jege 21.01.2021 12:41
jege
Ak chces pouzivat v buducnosti snapshoty tak pouzi thick zvazok. Ked ich aj pouzivat nebudes nic sa…
fleg 21.01.2021 13:08
fleg
Jo, taky jsem získal ten dojem, že hustý svazek je pro daný účel vhodný kompromis, jelikož na jedné… poslední
jege 21.01.2021 13:28
jege

Tak si sprav storage ako solo disk, data presyp z toho povodneho disku na ten pridany, povodny vytiahni a potom sprav migraciu na ten raid.
QNAP napodporuje RAID migraciu z tvojej sucasnej konfiguracie.

Online RAID Level Migration supports the following RAID migrations:

Single drive to RAID 1
RAID 1 to RAID 5
RAID 5 to RAID 6

Ono je problémem i to, že ani specialisté od QNAPu nedokáží dost dobře vysvětlit, jak přesně se jednotlivé formáty liší a poradit, kdy je jaký formát vhodný, byť jím člověk jasně sdělí své požadavky k danému systému: https://www.qnapclub.cz/forum/viewtopic.php?f=13&t=264170. Je jasné, že pro NAS o 2 discích a/nebo pro NAS jak čistě mediální úložiště bude jiné doporučené nastavení, než na NAS, který primárně bude sloužit jako zálohovací médium a osobní cloud, ale ani na specializovaném QNAP fóru se začínající uživatel nedozví, jaké by mělo být. :-/

Raid, think, a thick su bezne formaty a nemaju s QNAPom nic spolocne...takze tam nie je co vysvetlovat.
Rovnake formaty pouziva aj linux napriklad.
Ich vyhody a nevyhody teda mas poznat uz z ich popisu.
V skratke....raid byva casto HW zalezitost radica (ale pozname aj sw samozrejme) a thin, thick, LUN a pod mozes brat ako ich nadstavby.

Tak ale na domácí NAS přece nemusím být HW, SW a Linuxový specialista, ne? Když zadám, že chci ochranu před HW poruchou disku, poruchou NASu a ransomware u běžného SOHO NASu typu TS-230, tak by mi technická podpora výrobce měla být schopná doporučit vhodné nastavení, třeba RAID 1 a hustý nebo tenký svazek, podle toho, z kterého je jednodušší obnovit soubory v případě havárie NASu. Co jsem zatím zjistil, tak u hustého svazku by mělo být možné obnovit soubory pod Linuxem, u tenkého je to prakticky nemožné. To ovšem u helpdesku QNAPu vůbec netuší. Také mi není jasné, jaký smysl má tenký svazek u jednodiskového NASu nebo u dvojdiskového v případě RAID 1?

Tenky zvazok ma zmysel vtedy ak si ten disk rozdelis na particie...cize mas 1TB disk (v pripade QNAPu to nazvime Storage pool) a ty si spravis na nom 3x500GB thin uloziska.
Ako je to mozne, ked disk je len 1TB a celkova kapacita tvojich thin zvazkov je az 1.5TB?
A to je caro tenkych zvazkov, ze mozes dynamicky presuvat volne miesto medzi uloziskami a carovat akoby s miestom.
Ak sa pytas na vyuzitie v praxi na domace pouzitie tak asi ziadne, to uz by som siel do tlsteho a aj to len v pripade, ze chce vyuzivat snapshoty, co je zase pri 1 diskovom modely diskutabilne. (ale viem si predstavit situaciu, ked sa to da vyuzit).
Ak by si to chcel zjednodusit na domace pouzitie vrcholne staci sstaticky volume, cize klasicky raid, ziaden hick ani thin tam davat netreba.

Statický svazek ne, ten neumí snímky a tudíž nechrání před ransomwarem, ale ten hustý se i mně zdá jako optimální - umí snímkování a prý jej lze obnovit v Linuxu. Spolu s RAID 1 by měl poskytnout maximální možnou ochranu dat z daných možností nastavení.

Sakra a naco ti je snimkovanie? Snimkoval si stovky GB dat niekedy? Minule mi volal admin od zakaznika, ze mu pprave pri snapshotovani 500GB win servera cely zamrzol...a musel som im ho zachranovat ja (podotykma, ze snapshotoval na 64GB RAM servri a nie na 2GB ako by si chcel ty a napriek tomu sa to cele zmrvilo).
Pri statickom zvazku si spravis jeden oddiel pristupny len pre admina a synchronizujes nan data v ramci NAS...je to to iste ako snimkovanie a nemusis si "kazit" zbytocne raid pole nejakou nadstavbou, ktorej vyhody aj tak nevyuzijes pri 2 diskovom modely.
Ja osobne verim viacej duplicitnym datam ako celemu snapshou, ktory nikde inde neotvorim. Co ked ti zlyha cely NAS? Tvoje snimkovanie ti je naprd, ja mam stale citatelne data, ktore precitam na akomkolvek inom stroji.

Moment, pochopil jsem, že ten snímek je inkrementální a hodně sofistikovaný, takže potřebuje jenom zlomek místa oproti prosté kopii, tudíž třeba takových 20% z celého objemu disku by mělo stačit. A snímkování QNAP prezentuje jako účinnou ochranu před ransomwiry.

Ten admin oddíl jsem nepochopil, vždyť když bude na něj synchronizovat data v rámci NAS, tak budu potřebovat přesně 2x tolik místa, tudíž 4x méně něž je celkový objem disků a navíc přístup na NAS bez HDMI nikdy nemůže být 100% bezpečný, jelikož ransomware může zaútočit zrovna v moment, kdy budu data synchronizovat. Pokud by bylo 100% bezpečné kopírování v rámci disků, tak pak nemá smysl RAID1, ale spíše ruční kopírování z Disku1 na Disk2. Bohužel SOHO NASy HDMI nemají, takže připojit jenom klávesnici, myš a monitor, není možné a přístup přes síť je vždy riziko. Nebo není?

PS: Jak načtu data z NASu na jiném stroji, když podpora QNAPu o tom nic neví a pravděpodobnost podobné záchrany je dle nich stejně mizivá pro všechny varianty? Jiné zdroje zase tvrdí, že u statického a hustého svazku to jde celkem lehce, ale u tenkého je to skoro nemožné? Máš s tím nějaké praktické zkušenosti?

Ten marketing QNAPu mi trosku vadi, ze to prezentuje ako super vseliek(zalohu) na vsetko, ale nespomina nevyhody.
Mozno sa tomu niekedy povenujem v nejakom clanku, pretoze vidim, ze uzivatelia maju v tomto dos velke medzery a navyse sme dost vyrazne odbocili od temy otazky.

A kdy můžeme takový článek očekávat? Taky bych si v tom už potřeboval udělat jasno, jelikož konečně mám trochu času na "nahození" ještě v prosinci zakoupeného QNAPu TS-230 a 2 ks 4TB HDD, a některé věci si člověk musí ujasnit ještě před prvotním nastavením. Po zprovoznění a zaplnění daty jsou kardinální změny nemožné nebo velice těžko proveditelné.

Ak chces pouzivat v buducnosti snapshoty tak pouzi thick zvazok. Ked ich aj pouzivat nebudes nic sa nestane ked to budes mat nastavene takto.
Clanok neviem, tema sa mi zda totizto moc profi a nezaujimava pre bezneho pouzivatela, navyse nie kazde NAS podporuje LUNy, thick, thin a pod, takze je to mimo firemneho prostredia trosku kanon na vrabce.

Jo, taky jsem získal ten dojem, že hustý svazek je pro daný účel vhodný kompromis, jelikož na jedné straně umožní snímkování a na druhé záchranu dat pod Linuxem, a to za max. 20% z kapacity úložního prostoru (víc nastavit nelze), který lze případně uvolnit k ukládání dat, pokud nebude využit k snímkování.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru