Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Externý disk s funkciou zrkadlenia

Jinak zálohování neznamená jen data někam odložit. Je potřeba mít možnost ověřit jejich správnost. Pak se neocitnete v situaci "mám tu tři soubory, každý jiný a nevím, který je správný..."
Já třeba už léta praktukuju kopii na dva externí disky a pokud to velikost dat umožňuje ještě dvojmo vypálení na optické médium (dřív CD, pak DVD, dnes bluray a už by toi chtělo něco většího). Před tím nechám spočítat kontrolní součty, používal jsem dřív CRC32, dneska spíš md5 nebo sha, ale na tom nezáleží. Takže můžu ověřit správnost dat po jejich přečtení ze zálohy. Ty externí disky jsou dobré, že umožňují logické uspořádání a poměrně snadný přístup, optická média zase jsou nepřepisovatelná, takže by se případný virus musel hodně snažit (nestačily by běžné souborové operace).
Přečíst HDD po 10 letech neni problém, přečíst optické médium po tolika letech je trochu loterie (nepočítal jsem to, ale tipuju že problémy jsou tak s 10%; nedávno jsem dělal pořádek ve skříni, tak jsem zkoušel média, na která nikdo od jejich vypálení 10 nebo i 20 let nešáhnul; omlouvá je snad jen to, že jsem používal to nejlevnější co bylo na trhu).

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny