Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Externý disk s funkciou zrkadlenia

Dobrý deň,
Prosím Vás existuje nejaký externý disk (SSD/HDD) , ktorý má funkciu zrkadlenia? Napríklad, keby prišlo k poškodeniu nejakej časti (sektoru) tak sa automaticky presunie do druhej. Ide o zálohovanie dôležitých vecí.Mal som skúsenosti s par HDD a tie sa mi žiaľ pokazili. Ďakujem za každú radu, lebo sa moc nevyznám v tejto technológii. Pekný deň

Změna předmětu, původně: Externý disk (host)
Změna kategorie, původně: Hardware (host)

Předmět Autor Datum
Určitě ne.
dsa 19.01.2021 21:31
dsa
Na takove neco potrebujete NAS - https://www.czc.cz/nas-servery/produkty?q-c-0-conditionSticker=sNEW…
lucifer 19.01.2021 21:38
lucifer
To je sice hezke a pohodlne reseni, ale v zadnem pripade to nelze nazvat zalohou.
CalebCox 20.01.2021 13:36
CalebCox
Kopie dat na externí záznamové médium (v tomto případě NAS) je záloha. Ty to nazývej jak chceš...
host 20.01.2021 15:58
host
Dam priklad... zalohuju si sve domaci pocitace na svuj domaci NAS... mam tam fotky deti od mala, ske…
CalebCox 20.01.2021 17:01
CalebCox
Určitě zálohuješ na iCloud a pár tisíc měsíčně za poplatky za různé mobilní služby a appky Tě nezabi…
jege 20.01.2021 17:07
jege
Ano, zalohuju mimo jine i na 2TB iCloud a data v mobilech mame neomezena. A povazuju za normalni za…
CalebCox 20.01.2021 18:57
CalebCox
Dam ti iny priklad...znamy zalohoval na plateny MS Cloud, firemne veci. Jedneho dna sa mu tam omylom…
fleg 20.01.2021 20:10
fleg
A pisu snad neco takoveho? Jen jedno jedine reseni opet neni zaloha. A k uvedenemu prikladu vyse - u…
CalebCox 20.01.2021 20:39
CalebCox
Ty si napisal, ze NAS nie je zaloha. A to nie je pravda. Akekolvek duplikovanie dat je povazovane za…
fleg 21.01.2021 16:31
fleg
muzeme slovickarit :-D. Tak jak to bezne uzivatele maji, tj data z pocitacu “zalohuji” na uloziste v…
CalebCox 23.01.2021 12:08
CalebCox
To, ze dom lahne popolom, zaplavi ho voda, alebo ho vykradnu je vysoko nepravdedpodobne. To, ze si z…
fleg 23.01.2021 12:18
fleg
To samozrejme. Mnou popsane priady a dalsi zase nejsou nic neobvykleho, proc nemit ta data opravdu z…
CalebCox 23.01.2021 13:57
CalebCox
Zrcadlený disk je zálohou opravdu jen proti selhání té jedné komponenty. Spíš než záloha je to redun…
ml1 22.01.2021 14:33
ml1
Souhlasím i nesouhlasím. Za mě je ideální záloha na dva externí disky a každý z nich uložený na jiné…
Lukas1982 22.01.2021 14:54
Lukas1982
DVD by som ako zalohu nebral moc. Este v drevnych dobach, ked som skusal nejake odlozene cd/dvd po p…
fleg 23.01.2021 12:19
fleg
Jasné, beru to jako třetí pojistku. Čistě jako jedninnou zálohu fakt ne. poslední
Lukas1982 24.01.2021 12:46
Lukas1982
Áno existuje, vyber si niečo pre dva disky s podporou RAID1.
poihu 19.01.2021 22:10
poihu
externí disk při nešetrném přenášení může trpět, nebo mu může byt ublíženo. usb rozhraní je asi to n…
lední brtník 19.01.2021 22:16
lední brtník
Externý ložiskáč HDD na USB port vydrží večne ak ho SW odpájaš, netrieskač ním ešte za behu plotní o…
Nuda 20.01.2021 04:58
Nuda
Externí disk nezničíš po sektorech, ale celý. Stačí s HDD někde klepnout nebo jednou špatně odpojit,…
Karel04 20.01.2021 08:20
Karel04
Měl jsem za to, že špatné odpojení (zejm. během zapisování) obvykle způsobí "jen" zmatek v datech, a…
ml1 22.01.2021 14:48
ml1
flashce tento pouhý "zmatek v datech" stačí k tomu, že buď jde číst ale nejde na ni nic zapsat/zform…
lední brtník 23.01.2021 14:35
lední brtník
Jestli potrebujes zalohovat dulezita data, tak urcite vice samostatnych disku, kde budes ty zalohy (…
CalebCox 20.01.2021 13:42
CalebCox
Jinak zálohování neznamená jen data někam odložit. Je potřeba mít možnost ověřit jejich správnost. P…
ml1 22.01.2021 14:44
ml1

Dam priklad... zalohuju si sve domaci pocitace na svuj domaci NAS... mam tam fotky deti od mala, skeny dulezitych dokumentu (originaly nekde doma v sulpliku) atd. No a dum lehne popelem, co neznici ohen, dorazi hasenim hasici... pocitae na uhel, NAS taktez... a veskera data jsou komplet pryc i kdyz jsem "zalohoval".
Takze ne, proste zkopirovani na dalsi medium neni zalohou ani omylem, spis jen plytvani mistem. Bohuzel na toto vetsina prijde az kdyz je pozde. zamerne jsem zvoli mozna trosku "drsnejsi" pripad, ale nic co by se nemohlo stat. To je duvod proc zalohu delam. Dalsi oblibeou lzi je ze mam "zalohovano" kdyz pouzivam zrcadleni disku...

Ano, zalohuju mimo jine i na 2TB iCloud a data v mobilech mame neomezena. A povazuju za normalni za obsah a sluzby platit, to opravu neni zadarmo, nevim kde vetsina bere tuto iluzi. Akorat to tak nejak nesouvisi s tematem.

Domaci NAS, kam centralne ukladame data, se zalohuje na jiny, umisteny u rodicu... a samozrejme obracene. Dulezita data jeste jednou za 14 dni synchronizuju na ext. disk ktery si odnesu do prace a ulozim do supliku. Odtud beru domu druhy disk na ktery bude opet zalohovano.

Dam ti iny priklad...znamy zalohoval na plateny MS Cloud, firemne veci. Jedneho dna sa mu tam omylom zosynchronizovala warez zlozka, kde mal nejake flmy a pod.
Robot, ktory sa stara u MS o analyzu dat v cloude bohuzial toto zachytil a doslo k zablokovaniu pristupu na platene konto.
Co som mal posledne informacie pokusal sa uz niekolko tyzdnov presvedcit podporu MS, zeby si rad aspon stiahol svoje sukromne data, ked uz porusil pravidla cloudu....bohuzial neuspesne.
Cloud...a nech je akykolvek znamena, ze svoje data nemas pod kontrolou, okrem toho, ze si s nimi moze iekto cudzi robit, co chce sa moze stat, ze za jednu nanosekundu stratis k nim pristup...uz navzdy.
Cloud ako zaloha preco nie...ale urcite nie ako hlavna.
Za mna je to NASko lepsia volba ako cloud, aj ked ja hovorim vsetkym svojim klientom, ze nepriestrelna zaloha je mat data na 3 miestach naraz, pricom tretie miesto sa nachadza georgaficky mimo tych 2 (ktore su na 99% vzdy jednom mieste), pretoze ano...a tam suhlasim s tebou....poziar, povoden, kradez, uder blesku....a data su v pytli, pretoze spolu so zdrojom je v pytli aj zaloha.

A pisu snad neco takoveho? Jen jedno jedine reseni opet neni zaloha.
A k uvedenemu prikladu vyse - uzivatelska chyba/hloupost, co vic dodat.
Ne vsichni, respektive velka vetsina nema dostatecne znalosti si vlastni reseni provozovat.... ackoliv pro tebe se to muze zdat uplne snadne na nejakem hotovem NASu, pro bezneho uzivatele je stale "spanelska vesnice"

muzeme slovickarit :-D.
Tak jak to bezne uzivatele maji, tj data z pocitacu “zalohuji” na uloziste ve stejne lokalite, tak to je “zaloha”, ktera pokryje jen cast myslitelnych rizik, ale spis jen plytvani mistem. Dum lehne popelem, splachne ho zaplava nebo vykradou zlodeji... kdyz budu mit stesti tak od data neprijdu, na coz sazi vetsjna uzivatelu (a ono to nastesti vychazi). Ale ja takovou loterii s mymi daty hrat nechci 😉

Zrcadlený disk je zálohou opravdu jen proti selhání té jedné komponenty. Spíš než záloha je to redundance.
Další stupně jsou právě zálohování někam na jiné médium (NAS, Externí disk, optické médium) uložené na stejném místě, pokud ale přijde cunami, kulový blesk nebo dům lehne popelem, je taková záloha pochopitelně na nic (nemusí nutně jít o takovou destrukci, i jen takový blízký úder blesku odpálí všechno bez ohledu na to, jestli to bylo nebo nebylo v zásuvce o přímém úderu ani nemluvim; naštěstí jsou takové pohromy opravdu vzácné). Ale proti "běžným" událostem typu, že si nějaký virus nebo operační systém, nebo hloupý uživatel usmyslí přivést disk v počítači k zániku dat, to postačuje. Důležité je jen, aby záloha bylo mimo počítač, kam případný virus (apod.) nemá přístup. Proti živelním pohromám je dobré mít zálohy na geograficky odlehlém místě. Třeba u příbuzných (Vy zase uschováte jejich, je to reciproční a zadarmo).

Souhlasím i nesouhlasím. Za mě je ideální záloha na dva externí disky a každý z nich uložený na jiném místě. Jeden někde doma a druhý třeba na chatě. Jako pojistka do třetice klidně cloud. Záleží samozřejmě, jak cenná data tam jsou. Rodinné foto atd. mám ještě na DVD. Takže o ztrátu dat strach nemám.

externí disk při nešetrném přenášení může trpět, nebo mu může byt ublíženo. usb rozhraní je asi to nejméně spolehlivé, co bylo vymyšleno.
ani náhodou na něj nepatří důležitá data v jediném originálu, nebo tzv. zálohy. veškerá sebedůležitější data, která se vyskytují jen jednou, jsou dočasná.
toto se kopíruje na nějaký stabilní disk - ideálně naska jak bylo naznačeno.

Externí disk nezničíš po sektorech, ale celý. Stačí s HDD někde klepnout nebo jednou špatně odpojit, což zničí i externí SSD.
Jak už psal brtník, externí disk je jen na ukládání a přenášení kopií, ne originálních dat. Takže na důležité zálohy NAS nebo kopie na víc interních disků, z nic jeden vyndaný nebo odpojený od PC.

Měl jsem za to, že špatné odpojení (zejm. během zapisování) obvykle způsobí "jen" zmatek v datech, ale ne fyzické poškození disku. Hlavně v linuxu je na to potřeba dávat pozor, využívá veškerou volnou RAM jako cache, takže kopírování je navenek hotové a přitom na svolení k odebrání je potřeba čekat třeba půl hodiny (mám 64GB paměti a už jsem si takto párkrát odnesl domu flešku s nulama nebo nesmyslama).

flashce tento pouhý "zmatek v datech" stačí k tomu, že buď jde číst ale nejde na ni nic zapsat/zformátovat, anebo se stane komplet nečitelná.
pak obvykle nepomáhá ani detekce pod live linuxem.

od wvista taky zavedli velkou diskovou cache, dodnes ji neumí korektně ovládat a na rozdíl od bublinového hlášení v systray skutečné odpojení trvá déle. ovšem s linuxem a 64gb ram nedělám, chvála bill.
(windows jsou někdy trochu tupější při rozeznání odpojitelných disků. často při nechuti odpojit flashku pomůže killnout průzkumník, v nejhorším restart windows)

Jestli potrebujes zalohovat dulezita data, tak urcite vice samostatnych disku, kde budes ty zalohy (a pripadne jejich verze) drzet. A disky pokud mozno uchovavat jinde (v jine lokalite) nez jsou zalohovana data. Mozna bych se zamyslel i nad vyuzitim online ulozist, at uz ve vlastni rezii nebo jiz nabizena reseni jako Backblaze apod.
Jinak to nebude zaloha ale takova parodine na zalohovani.
Jakykoliv RADI neresi zalohu dat, ale jejich dostupnost pri vypadku disku.

Jinak zálohování neznamená jen data někam odložit. Je potřeba mít možnost ověřit jejich správnost. Pak se neocitnete v situaci "mám tu tři soubory, každý jiný a nevím, který je správný..."
Já třeba už léta praktukuju kopii na dva externí disky a pokud to velikost dat umožňuje ještě dvojmo vypálení na optické médium (dřív CD, pak DVD, dnes bluray a už by toi chtělo něco většího). Před tím nechám spočítat kontrolní součty, používal jsem dřív CRC32, dneska spíš md5 nebo sha, ale na tom nezáleží. Takže můžu ověřit správnost dat po jejich přečtení ze zálohy. Ty externí disky jsou dobré, že umožňují logické uspořádání a poměrně snadný přístup, optická média zase jsou nepřepisovatelná, takže by se případný virus musel hodně snažit (nestačily by běžné souborové operace).
Přečíst HDD po 10 letech neni problém, přečíst optické médium po tolika letech je trochu loterie (nepočítal jsem to, ale tipuju že problémy jsou tak s 10%; nedávno jsem dělal pořádek ve skříni, tak jsem zkoušel média, na která nikdo od jejich vypálení 10 nebo i 20 let nešáhnul; omlouvá je snad jen to, že jsem používal to nejlevnější co bylo na trhu).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru