Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Výměna TN displeje notebooku za IPS

Ahojte,
žena používá pro práci notebook Lenovo IdeaPad S145-15IKB. Je celkem OK, akorát ten displej je bída. Velikost je OK (15.6"), fullHD je taky fajn, akorát je to TN, obraz je hnusný a pozorovací úhly děsivé. Nehledě na menší "úraz", který displej utrpěl a který mě přiměl zvažovat jeho výměnu. Koukám, že pro daný notebook není problém koupit IPS displej, u kterého předpokládám kvalitnější obraz.

displeje v ČR co jsem našel stojí ranec:
https://www.vymena-displeje.cz/lcd-obrazovka-monitor/715839-lenovo-ideapad-s145-81n300ccck-lcd-displej-display-pro-notebook-laptop-leskly-matny.html

na aliexpresu jsou za půlku:
https://www.aliexpress.com/i/4000300358460.html

Mám v tom aliexpresu očekávat nějaký odrb? Může ten IPS displej vypadat ještě hůř, než origo Lenovácký TN? Já mám za to, že samotné displeje vyrábí jen pár výrobců na světě a různé značky si k tomu jen plácnou různou elektroniku a "obal"... takže pokud displej přežije cestu, tak by se neměl lišit moc od toho, co prodávají tuzemské obchody...

Předpokládám, že když zvládám v ntb výměnu pamětí, disků, v mobilech výměnu "nevyměnitelných" baterií atp. tak si poradím i s výměnou displeje notebooku. Že na to není potřeba nějaký šílený nástroj...

Budu rád za vaše postřehy a jakékoliv vyvedení mé maličkosti z omylů... Děkuji.

Předmět Autor Datum
...že když zvládám v ntb výměnu pamětí, disků No, výměna displeje je přeci jenom trochu náročnější.…
host 28.01.2021 11:38
host
jj právě, nějakou takovou zradu bych čekal, proto jsem sem nadhodil dotaz. :) Vždycky jsem měl noteb…
Moas 28.01.2021 13:05
Moas
Ještě mě dodatečně napadlo, že jestli žena notebook moc nepřenáší (když ho má na práci, předpokládám…
host 28.01.2021 11:42
host
Kupoval som pred rokom IPS panel pre Lenovo X220 od tohoto konkrétneho predajcu tesne predtým než tu…
poihu 28.01.2021 15:28
poihu
Co sem slyšel od pár známých tak displeje z číny pro mobily jsou horší než originální tak bych se do… poslední
MM_tank 29.01.2021 06:24
MM_tank

...že když zvládám v ntb výměnu pamětí, disků

No, výměna displeje je přeci jenom trochu náročnější. Ale na YouTube najdeš spoustu videí, takže technicky to určitě zvládneš. Jen aby tam nebyla nějaká zrada, že něco nebude pasovat, třeba konektor nebo rozměry...

Ten Aliexpress klidně riskni (od prověřeného prodejce), stejně nevíš, co ti přijde, dokud to nebudeš držet v ruce. Popisek a fotka jsou jedna věc, praxe druhá.

jj právě, nějakou takovou zradu bych čekal, proto jsem sem nadhodil dotaz. :)
Vždycky jsem měl notebooky za pevné konfigurace, kde toho člověk moc krom disku a paměti nevymění, takže mě celkem překvapilo, že by se na jedno šasi daly namontovat různé displeje. Dokonce se liší i rozlišením některé...

On ten notes je právě dost přenášený (na to konto taky utrpěl šrám), takže sice doma je u velkého kvalitního monitoru ale o to větší opruz je pak s tím pracovat "v terénu" a koukat na TN blikátko.

Ještě mě dodatečně napadlo, že jestli žena notebook moc nepřenáší (když ho má na práci, předpokládám, že sedí u stolu), řešením by bylo připojit k ntb klasický monitor. Ušetříš si práci, lepší ergonomie, univerzálnější použití, .... A úplně ideálně připojit i velkou klávesnici a myš. 8-)

Kupoval som pred rokom IPS panel pre Lenovo X220 od tohoto konkrétneho predajcu tesne predtým než tu vypukla koronakriza. Prišlo mi to cez zásielkovňu, zabalené v krabici, panel omotaný niekolkými vrstvami bublinkovej fólie. Samotný panel super kvality, originál LG, žiadne vadné pixely, nemám si načo sťažovať. Takže pokial vieš aký konkrétne panel potrebuješ kúpiť (možné alternatívy si vieš aj vyhladať cez panelook.com), potrebuješ vedieť aký, kolko pin konektor, použitý interface (LVDS / eDP), napätie napájania, velkosť panelu a prípadne aj ako sa uchycuje rám panelu, lebo nemusia vždy sedieť diery na uchytenie i keď všetko ostatné sedí a panel funguje lebo sa tie panely niekedy robia s viacerými možnými variantami uchytenia.

Inak čo sa mne osobne nepáči na tom paneli od číňana čo si dal link, že je tam síce uvedené pre aký ntb to je, ale neni tam ani výrobca ani konkrétny model o aký sa jedná a z tej fotky sa nedá nič vyčítať, tak to potom ozaj môže byť mačka vo vreci, lebo nevieš čo ti pošle.

Co sem slyšel od pár známých tak displeje z číny pro mobily jsou horší než originální tak bych se docela bál. Na reklamaci nějakých vadných bodů asi taky můžeš zapomenout.
Z číny je to sice o 1300 levnější ale pokud Ti nasolí clo * tak už to zas taková výhra nebude ani v případě poruchy.
Já bych to koupil tady, těch 1300 už bohužel nejsou žádné velké peníze...pokud ten ntb odejde displej ještě prodáš.

* nakoupil jsem desítky ecigaret a podobných věcí, clo+dph nechtěli nikdy. Ale po mobilech a tabletech jdou jak po uzeným. Tady bych čekal že to po rentgenu skončí na celním.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru