Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jedna otázka k článku "Pracujeme s neprivilegovaným účtem II"

Dobrý den,
Měl bych prosím jednu doplňující otázku k sérii článků "Pacujeme s neprivilegovaným účtem" - konkrétně k dílu 2, kde je podobně popsán postup kopírování uživatelských profilů.

Abych to přesně pochopil: nebylo by jednodušší než absolovovat celou tuto proceduru s převodem práv jednoduše vytvořit další účet skupiny Administrators a ten můj stávající jednoduše změnit (snížit) na uživatelský/neprivilegovaný?

Ptám se pro úplnost, zda k výše v článku uvedenému postupu je nějaký zvláštní důvod, který mne třeba unikl. Nemělo by tomu tak být...

Děkuji za odpovědi a doplnění :-).

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Měl bych ještě prosím doplňující otázku ohledně "default profilu" Jde přesně o to nastavení oprávně…
Petr_70 23.04.2009 14:12
Petr_70
já to nevyplňuju proto, že netrvám na zachování původních (administrátorských) práv k původním soubo…
lední brtník 23.04.2009 15:14
lední brtník
Ahoj, provedl jsem to jako Brtník, tedy nevyplnil jsem to poslední políčko k právům. Vše mi šlape ja…
Redy71 26.04.2009 10:24
Redy71
zkontroluj kde ti ty fotky leží, jestli jde o normální adresář d:\fotky, anebo default umístění souv…
lední brtník 26.04.2009 12:03
lední brtník
HDD mám rozdělen na dva oddíly a fotky mám samo na tom druhém kde není nainstalován systém. K proble…
Redy71 26.04.2009 12:28
Redy71
jak jsem uved, chce to zkontrolovat přístupová práva k adresářům. u xp home je to průser, tam jdou o… poslední
lední brtník 26.04.2009 14:02
lední brtník

Měl bych ještě prosím doplňující otázku ohledně "default profilu"

Jde přesně o to nastavení oprávnění dole s názvem "Povoleno používat uživatelem".
Kolega výše říká nevyplňovat nic, ale...
ono nejde jen o přístup k souborům/adresářům, ale i o nastavení v registru, takže tím, že to nechám si můžu "zadělat" na pozdější problémy se spuštěním/funkcí některých programů běžících pod neprivilegovaným účtem.

A teď jde o to, jakou skupinu při kopírování do "default user" nastavit. Odborníci z Microsoftu :-) radí nastavit "Everyone":
http://support.microsoft.com/default.aspx?kbid=319 974

Já bych ale řekl, že logičtější by bylo nastavit "Users", tahle skupina v seznamu chybí (??), tak spíše "Authenticated Users".

Poradíte jak by to mělo být správně pro spolehlivou funkci programů běžících pod uživatelským oprávněním, (tedy pro ty uživatele co budou následně vytvořeni a přihlášeni).

Děkuji.

já to nevyplňuju proto, že netrvám na zachování původních (administrátorských) práv k původním souborům.
pokud se mezitím objevily v profilu nějaké uživatelské soubory, buď si je zkopíruju ručně a případně opravím práva i pro obyčejného usera (nechci aby pracovní účet byl správce). nebo už mám dávno uživatelská data odstěhovaná mimo profil, a nehodlám se dopouštět jakéhosi křížení práv mezi uživateli - tak dole nic nevyplňuju.

jestli byl můj uživatel ledni_brtnik původně s admošskými právy a mám ho už vytuněn, přihlásím se jako jiný správce (třeba administrator) a brtnikem přepíšu default usera. tím mám nastavení podle mě pro všechny od teď vzniklé uživatele, na staré účty to nemá vliv. brtnikovi pak nastavím jen usera - a pracovní účet je zabezpečen.
já to dělám hlavně kvůli výchozímu nastavení windows, neřeším tím práva k položkám mezi profily.

(samozřejmě to nemusím kopírovat jen do default user, lze i do vybraného nejlépe právě vytvořeného účtu, ale to není můj cíl)

Ahoj,
provedl jsem to jako Brtník, tedy nevyplnil jsem to poslední políčko k právům. Vše mi šlape jak má až na to že když jsem přihlášen pod neprivilegovaným účtem tak nesmažu žádnou fotku ( zoner 11) nevymažu žádnou písničku (totalcomander) pokud tyto programy nespustím jako správce. Zkoušel jsem je odinstalovat a opět nainstalovat doufaje že bude někde políčko : používat pro všechny uživatele. Nic jsem nenašel.

Jak dál? děkuji za radu.

zkontroluj kde ti ty fotky leží, jestli jde o normální adresář d:\fotky, anebo default umístění související přímo s profilem uživatele, např. C:\Documents and Settings\xyz\Dokumenty\Obrázky - to by byla jasná chyba.
v microsoftí terminologii se zviditelňovaným dokumentům v profilech uživatelů říká tuším "veřejné" nebo "sdílené" - to je jedna z blbostí které nepoužívám a ihned mažu.

práva k adresářům* se sice dědí, nicméně pokud přesunu původní ...\Dokumenty\Obrázky někam jinam, původní práva jsou přesunuta s adresářem, dokud to ve vlastnostech (zabezpečení a sdílení) nenastavím jinak.
ale pokud ten adresář na nové místo kopíruju, tehdy se projeví dědičnost a přístupová práva se nastaví podle nového cílového místa.
anebo nové cílové místo vytvořil účet administrator, a ty jako jiný uživatel redy71 k němu zdědíš jen obecná práva (třeba jen číst).
*) frikulínsky: ke složkám

u win-profi práva ve vlastnostech lehce ověříš (nenastavují se k jednotlivým fotkám, ale k jejich adresářům nebo k adresářovému stromu), u zkriplené verze home běžně nejdou práva vidět. u nich je možné tyto vlastnosti vyvolat a změnit třeba v nouzovém režimu.

jak jsem uved, chce to zkontrolovat přístupová práva k adresářům.
u xp home je to průser, tam jdou oprávnění vypsat jen v příkazovém řádku (cacls). anebo naběhnout do nouzového režimu - a ve vlastnostech zkontrolovat/rovnou opravit přiřazení zabezpečení - profi to umí zobrazit automaticky.

našel a vyzkoušel jsem teď i postup přes registry, jak znásilnit home na "profi" se zobrazením zabezpečení, ale vřele nedoporučuju, je to risk. existoval bezpečnější postup s doinstalováním karty zabezpečení ze starých windows, anebo ACLViewSetup.exe

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru