Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Kontrola levné sestavy pro střih videa

U Ryzenu 3700X mas jedno cipletove pouzdro CCD a pod nim jsou dva CCX (ciplety). CCD je abstraktni vrstva, ale dobra na predstavu, jak je to spojene k sobe a umi maximalne 8 jader nebo-li 2 CCX. Ten ciplet CCX je proti tomu realny a proste jsou 4 jadra spojene na sebe a sdili jednu cache.

U Ryzenu 5800X mas opet jedno cipletove pouzdro, ale to tentokrat obsahuje jeden CCX, ktery ma k sobe spojenych 8 jader a cely CCX zase sdili jednu cache.

Co z toho plyne. Zatimco u generace 3000 mas na malem prostoru nahusteny 4 jadra a teda sestijadro ma nejake dve jadra vypnute, osmijadro nema nic vypnute, ale furt je to 4+4 a dvanactijadro ma 2 CCD a 4 CCX, z cehoz jeden je vypnuty, funkcni jsou 3. U generace 5000 mas jen jedno CCX a sestijadro ma nahusteno 6 jader a jeste 2 vypnuta. Osmijadro ma nahusteno a zapnuto vsech 8 jader. Pak je tu jeste dvanactijadro, ktere ma 2 CCX a na kazdem je 6 jader a 2 vypnuta.

Vyhoda je mit u sebe vic jader, protoze v minule generaci trvalo nejdelsi cas, kdyz jadro druheho CCX potrebovalo data nahrana do cache prvniho CCX, tady u nove generace je to rychlejsi, protoze je cache pro osm jader, coz je super. Problem, ktery se tam zda byt, ze tech 8 jader tesne vedle sebe hrozne topi, zatimco u konfigurace 6jadra a 12jadra mas nejaka dve jadra vypnuta a tudiz se tam muze odpadni teplo vic rozlezt, u 8jadra neni kam a musi nastoupit chladic nebo holt smula a zacne se chladit procesor snizovanim vykonu.

Tudiz z pohledu chlazeni 3600, 3700X, 3800X, 3900X, 5600X, 5900X je ok, zatimco 5800X je treba pocitat s vyssi teplotou, kterou je treba rychle odvest pryc. To muze byt narocne pro kazdy vzduchovy chladic.

Nekteri uzivatele a videl jsem videa na youtube, kde to do siroka rozebirali, ale jaksi nikdo neukazal na kameru dukaz, zacali tvrdit, ze snizovani vykonu neni zpusobeno teplotou, ale proto, ze AMD do 5800X dava nejen 1CCX - 8 zapnutych jader, ale take 2CCX a konfigurace 6/2 + 2/6 a 4/4 + 4/4 zapnuto/vypnuto. Jak ale rikam, AMD jasne uvadi, ze 5800X obsahuje vzdy 1CCX a protoze jsem dukaz o opaku nevidel, tak tomu neverim a povazuju to za lzi.

Tudiz takhle se to ma s tim hypem okolo 5800X a jak vidis, tak tebou zamysleneho 5600X se to netyka.

---
Jinak teda mezi nama, mam uz zkusenost i s 5800X a za me perfektni procak, AMD navic dava znacne rezervy, takze uzivatel, pokud chce procak posetrit, tak mu proste omezi napeti, tim mu srazi prikon, procesor bude topit min a pritom na vykonu to skoro neni poznat. Kazdy koho znam a ma doma 5800X, tak je s tim procakem spokojeny. Takze mohu se sice mylit, ale ani bych se nedivil, kdyby nejvic kibicovali lidi, co ten procak ani nemaji. :-)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny