Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Dělá si z nás Microsoft legraci?

Pokud není podmínkou stolní PC, tak můžeš zkusit Macbook Air. Ten s tím čipem M1 je neskutečný a dneska pokud nejsou Windows na notebooku podmínkou, tak je vyloženě nesmysl kupovat jiný notebook (poměr cena, výkon, spotřeba, kvalita je úplně někde jinde než Delly apod.). Kdo by to byl před pár lety o nějakém produktu Applu řekl? :)

Jak tady zaznělo – mnoho uživatelů Applu jsou fanatici, protože to berou jako styl. A přeci když si nakoupili tak drahá zařízení, tak budou skvělá a budou je hájit. Osobně používám k práci jak Windows (teď kvůli home office tak 75 %), tak MacOS (na Macbook Pro 2020). Mohu tedy hezky porovnat, jak mému stylu práce oba systémy sedí a jaké jsou rozdíly.

V čem je MacOS lepší
Rozhodně stabilita a spolehlivost. Není to podle mě tak dobré jako to bývalo a říct, že dnes na MacOS aplikace nespadne, by byla lež. Pořád je to ale tak 1:50 nepříjemností (větších či menších), které člověk řeší. Lidé, kteří tvrdí, že jsou s Windows spokojení, už jsou na to zvyklí a ani jim to nepřijde. Až po přechodu na MAc jsem ale zjistil, že to může být o dost lepší. A to jsem byl zarytý Windowsák.

To, že Applu dnes uživatelům něco poručí a musí to používat, už je také spíše omyl z neznalosti. Dneska paradoxně MacOS jde přizpůsobit v mnoha oblastech více než Windows pomocí různých jednoduchých nástrojů, které často nemají pro Windows alternativy. Navíc mnoho super věcí má MacOS už v sobě. Zkuste třeba porovnat idiotskou nabídku start ve Windows se Spotlight. Windows dodnes nehledají ani z poloviny tak dobře soubory jako v MacOS, Windows neumí drag and drop přímo z výsledků hledání (za tohle bych je nechal všechny vyhodit, protože kvůli tomu člověk denně ztrácí minuty!), neumí v CZ kalkulačku ani převody jednotek apod. Nepomůžete si ani aplikacemi typu Keypiranha apod., protože tam buď něco nefunguje (už staré nefunkční pluginy) nebo je to úplně nesmyslné (změna nastavení pomocí přepisování konfig. souboru v 21. století...).

Výhodou oproti Linuxu vidím v tom, že na MacOS už se dnes člověk nemusí omezovat s aplikacemi. Je tam téměř vše, co běžný i pokročilejší user potřebuje včera sad Adobe.

Kapitolou sama pro sebe je propojenost s dalšími zařízeními. Tam Windows nebudou asi nikdy. Mám jak iPhone, tak iPad (mám i Android telefon kvůli práci) a Airpods. To propojení je opravdu skvělé a šetří čas.

V čem je Windows lepší
Možnost poskládat si výkonné PC za hezké peníze. Tohle jsem kvůli tomu, že nyní vedu skoro denně nějaký webinář či online školení musel řešit, protože když spustíte Microsoft Teams a do toho sdílení obrazovky + do toho perete bezzrcadlovku jako webkameru, tak to těžce nese i Macbook Pro. Postavil jsem si tiché a výkonné PC za nižší cenu než Macbook Pro (skoro o dvacku :)) a je to paráda.

Práce s okny. Za mě má MacOS skvělé virtuální plochy (využívám je i na Windows, tak mám porovnání), ale co se týče práce s okny s jednotlivými aplikacemi, tak mi to tolik nevyhovuje. Dá se to doladit aplikacemi (třeba skvělý BetterTouchTool), ale ve Windows mi to pořád přijde lepší.

Mohu si na tom občas zahrát i hry.

Linux nedokážu nyní posoudit. Mé poslední hrátky skončily před pár lety, kdy člověk po instalaci pořád řešil nějaké kraviny (tady nejde Flash, tady druhý monitor po restartu nemá správné rozlišení...). Věřím, že dneska už je situace jiná, ale vzhledem k tomu, že často ukazuji lidem, jak pracovat a používat nějaké nástroje, tak potřebuji Windows (a občas má někdo Maca). Linux nemá vlastně nikdo z mé cílovky. :-)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny