Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Dělá si z nás Microsoft legraci?

Určitě nejsem jediný, koho už tahle záležitost těžce přestává bavit.. Ano, mluvím o Windows 10! Jsem snad jediný, kdo si myslí, člověk má řídit stroj a ne naopak?! Jak si ti...slušně řečeno...darebáci z Microsoftu mohou dovolit dělat si s vaším PC co chtějí a kdy chtějí?! Jak si jen tak mohou dovolit zaplnit najednou vaše drahé SSD 30 GB neznámými daty a opotřebovávat ho kdykoli se jim zachce?! Jsem snad jediný, komu tohle nepřijde normální?! Jsem snad jediný, kdo si myslí, že "Antimalware Service" je ve skutečnosti malware?! Kde jsou ty doby, kdy měl člověk nad svým PC kontrolu?? Člověk si v poklidu čte na PC a najednou mu tam pustí bez optání aktualizace a větrák na plné otáčky?! Tohle mi skutečně začíná lézt krkem a mám vždy chuť to prohodit oknem.

Díky za názory, rady...

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Když ti produkt od Microsoftu vadí, tak ho nepoužívej. Je to jednoduchý. V čem je problém?
host 19.04.2021 18:17
host
Problém je v tom, že třeba nemáš jinou možnost. Takže často vadí, ale musíš zatnout zuby a vydržet t…
L-Core 19.04.2021 18:35
L-Core
Vždycky je jiná možnost. Přece tě nikdo nemůže nutit používat něco, co ti nevyhovuje. Ale chápu, že…
host 19.04.2021 21:45
host
Pokud je ta jiná možnost pro tebe ještě horší, zůstaneš u té "méně nevyhovující". S nadáváním - kdo…
L-Core 19.04.2021 22:03
L-Core
Nadává tazatel - jak je Microsoft hrozný a jak mu ubližuje... A dobrovolně používá jeho produkty. A…
host 19.04.2021 22:15
host
Ještě jsem nemluvil s absolutně spokojeným win uživatelem. Je docela blbý, když se nenajde skoro nik…
NasranyPavel 19.04.2021 23:39
NasranyPavel
Ještě jsem nemluvil s absolutně spokojeným win uživatelem. Tak já se hlásím, můžeš mě započítat. No…
Zdenál 20.04.2021 08:14
Zdenál
Jsem na tom stejně, a to jsem dlouho odolával, nechtěl jsem se zbavit W7. Nakonec jsem přešel na W10…
Hanyse.k 20.04.2021 12:04
Hanyse.k
To je totiž tak, že když Apple vymyslí uživatelům, jak to mají na Macu dělat a basta, tak jsou Appli…
Moas 20.04.2021 16:55
Moas
Ako Apple tiež nenávidím ale zas sa musí uznať že oni síce "nútia" veci uživatelom, ale nútia im asp…
Ale 20.04.2021 22:00
Ale
Je to jen otazka pohledu: nuti jim veci, ktere funguji nebo jim nuti veci, ktere uzivatele prijmou,…
RedMaX 20.04.2021 22:20
RedMaX
...nebo jim nuti veci, ktere uzivatele prijmou, vezmou za sve a proto jim funguji. Teď si myslím tr… nový
Hanyse.k 21.04.2021 00:58
Hanyse.k
Mít Windows 10 na 30GB SSD hraničí s masochismem.
Wikan 19.04.2021 18:22
Wikan
Možná se jen blbě vyjádřil - že mu Microsoft zaplnil SSD třiceti GB dat. Každopádně platí moje odpov…
host 19.04.2021 18:26
host
Myslel jsem to tak, že zrovna dnes mi na SSD sežral 30 GB, protože se mu chtělo.
Booblyfuq 19.04.2021 18:43
Booblyfuq
30GB ze sezral OS Windows? Mozne to je, ovsem jen docasne. Pri velkych upgradech dochazi na Windows…
RedMaX 19.04.2021 18:54
RedMaX
Presnejšie necháva to tam 30 dní.
yYy 19.04.2021 21:32
yYy
Přesnější? Seknul ses o 20 dní, co si pamatuju, tak to tam nechává 10 dní :-) poslední
kacikac 21.04.2021 17:43
kacikac
Pokud není podmínkou stolní PC, tak můžeš zkusit Macbook Air. Ten s tím čipem M1 je neskutečný a dne… nový
shark.jd 21.04.2021 07:48
shark.jd
Ako to tak sledujem u nás doma (4PC), tak máš pravdu posledný mesiac, mesiac a pol stále nejaký upda… nový
vavrapeter 21.04.2021 17:34
vavrapeter

Problém je v tom, že třeba nemáš jinou možnost. Takže často vadí, ale musíš zatnout zuby a vydržet to.

Chceš hrát hry? Windows.
Chceš používat software, který potřebuješ? Windows.

Že tohle se dá omezeně používat i na Linuxu, neberu. Plnohodnotně ani náhodou - byť pravověrní linuxáci budou tvrdit opak. Nemám čas, chuť a sílu se linux měsíce/roky učit, abych byl schopen zvládat to, co chci.

Nadává tazatel - jak je Microsoft hrozný a jak mu ubližuje... A dobrovolně používá jeho produkty.

Ano, stoprocentně vyhovující varianta třeba neexistuje. Tak si logicky musím vybrat tu, která mi vyhovuje nejvíc a tolerovat její nedostatky. Snad je každému jasné, že z těch statisíců uživatelů Windows nejsou jen samí spokojení, že?

Jsem na tom stejně, a to jsem dlouho odolával, nechtěl jsem se zbavit W7. Nakonec jsem přešel na W10, po nějakém čase jsem si zvykl, nastavil vše podle sebe a na moje potřeby zatím bezproblémový provoz. Pár maličkostí jsem sice řešil, ale vyřešil.

To je totiž tak, že když Apple vymyslí uživatelům, jak to mají na Macu dělat a basta, tak jsou Applisti v sedmém nebi, že jim to někdo vymyslel a oni to nemusí vymýšlet znovu.
Ale když to udělá Microsoft uživatelům Windows, tak je hned oheň na střeše a Windowsáci mrmlají, že jim to Microsoft dělá tak, jak se "jim to nelíbí".
Já jsem Windowsák btw.

Je to jen otazka pohledu: nuti jim veci, ktere funguji nebo jim nuti veci, ktere uzivatele prijmou, vezmou za sve a proto jim funguji.

Zatimco typicky uzivatel Windows je furt nasranej a jak udela Microsoft neco jinak, tak drzkuje a trucuje a nejradsi by ty Windows vyhodil do kose. Sam to mam stejne, takze i ostatni uzivatele Windows plne chapu. :-)

...nebo jim nuti veci, ktere uzivatele prijmou, vezmou za sve a proto jim funguji.

Teď si myslím trefil hřebíček na hlavičku. Osobní zkušenost s Apple nemám, ale mám kamaráda, který je v tomto celkem nestranný, a občas na nějaké věci co se týče Apple nadává. Možná, že se to netýká všech uživatelů Apple, ale přijdou mi ti lidi jako fanatici.

30GB ze sezral OS Windows? Mozne to je, ovsem jen docasne. Pri velkych upgradech dochazi na Windows k tomu, ze se stare soubory zazalohuji a nahraji se nove soubory. Pokud uzivatel chce, muze stare soubory pres funkci vycisteni disku ihned smazat, pokud je nesmaze sam, za par tydnu se smazou sami. Duvod, proc se to dela takto, je ten, ze kdyz uzivateli neco po aktualizaci nefunguje, muze se vratit zpet na predchozi verzi a pockat, az MS problem vyresi a aktualizovat az potom.

Pokud není podmínkou stolní PC, tak můžeš zkusit Macbook Air. Ten s tím čipem M1 je neskutečný a dneska pokud nejsou Windows na notebooku podmínkou, tak je vyloženě nesmysl kupovat jiný notebook (poměr cena, výkon, spotřeba, kvalita je úplně někde jinde než Delly apod.). Kdo by to byl před pár lety o nějakém produktu Applu řekl? :)

Jak tady zaznělo – mnoho uživatelů Applu jsou fanatici, protože to berou jako styl. A přeci když si nakoupili tak drahá zařízení, tak budou skvělá a budou je hájit. Osobně používám k práci jak Windows (teď kvůli home office tak 75 %), tak MacOS (na Macbook Pro 2020). Mohu tedy hezky porovnat, jak mému stylu práce oba systémy sedí a jaké jsou rozdíly.

V čem je MacOS lepší
Rozhodně stabilita a spolehlivost. Není to podle mě tak dobré jako to bývalo a říct, že dnes na MacOS aplikace nespadne, by byla lež. Pořád je to ale tak 1:50 nepříjemností (větších či menších), které člověk řeší. Lidé, kteří tvrdí, že jsou s Windows spokojení, už jsou na to zvyklí a ani jim to nepřijde. Až po přechodu na MAc jsem ale zjistil, že to může být o dost lepší. A to jsem byl zarytý Windowsák.

To, že Applu dnes uživatelům něco poručí a musí to používat, už je také spíše omyl z neznalosti. Dneska paradoxně MacOS jde přizpůsobit v mnoha oblastech více než Windows pomocí různých jednoduchých nástrojů, které často nemají pro Windows alternativy. Navíc mnoho super věcí má MacOS už v sobě. Zkuste třeba porovnat idiotskou nabídku start ve Windows se Spotlight. Windows dodnes nehledají ani z poloviny tak dobře soubory jako v MacOS, Windows neumí drag and drop přímo z výsledků hledání (za tohle bych je nechal všechny vyhodit, protože kvůli tomu člověk denně ztrácí minuty!), neumí v CZ kalkulačku ani převody jednotek apod. Nepomůžete si ani aplikacemi typu Keypiranha apod., protože tam buď něco nefunguje (už staré nefunkční pluginy) nebo je to úplně nesmyslné (změna nastavení pomocí přepisování konfig. souboru v 21. století...).

Výhodou oproti Linuxu vidím v tom, že na MacOS už se dnes člověk nemusí omezovat s aplikacemi. Je tam téměř vše, co běžný i pokročilejší user potřebuje včera sad Adobe.

Kapitolou sama pro sebe je propojenost s dalšími zařízeními. Tam Windows nebudou asi nikdy. Mám jak iPhone, tak iPad (mám i Android telefon kvůli práci) a Airpods. To propojení je opravdu skvělé a šetří čas.

V čem je Windows lepší
Možnost poskládat si výkonné PC za hezké peníze. Tohle jsem kvůli tomu, že nyní vedu skoro denně nějaký webinář či online školení musel řešit, protože když spustíte Microsoft Teams a do toho sdílení obrazovky + do toho perete bezzrcadlovku jako webkameru, tak to těžce nese i Macbook Pro. Postavil jsem si tiché a výkonné PC za nižší cenu než Macbook Pro (skoro o dvacku :)) a je to paráda.

Práce s okny. Za mě má MacOS skvělé virtuální plochy (využívám je i na Windows, tak mám porovnání), ale co se týče práce s okny s jednotlivými aplikacemi, tak mi to tolik nevyhovuje. Dá se to doladit aplikacemi (třeba skvělý BetterTouchTool), ale ve Windows mi to pořád přijde lepší.

Mohu si na tom občas zahrát i hry.

Linux nedokážu nyní posoudit. Mé poslední hrátky skončily před pár lety, kdy člověk po instalaci pořád řešil nějaké kraviny (tady nejde Flash, tady druhý monitor po restartu nemá správné rozlišení...). Věřím, že dneska už je situace jiná, ale vzhledem k tomu, že často ukazuji lidem, jak pracovat a používat nějaké nástroje, tak potřebuji Windows (a občas má někdo Maca). Linux nemá vlastně nikdo z mé cílovky. :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru