Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zálohování

Pro zalohovani mam dva ruzne pocitace, v kazdem jsou disky v SW RAIDu (takze to rozjedu na cemkoli, co bude mit dost SATA konektoru).

Prvni zapinam jen kdyz potrebuju zalohovat. Pri prenosu je zalohovany pocitac odpojeny od site a pripojeny k Prvnimu, prenesu na nej soubory k zaloze i s kontrolnimi soucty a soucty zkontroluju. Pokud soucty sedi, tak je prepisu na misto, kam patri.

Pak odpojim zalohovany pocitac, pripojim Druhy a proces zopakuju mezi Prvnim a Druhym.

Prvni i Druhy startuji z externich RO medii.

Idealne by jeste Prvni a Druhy mely byt v ruznych geolokalitach.

Obcas (nezavisle) zkontroluju soucty na Prvnim a na Druhem (a samozrejme stav prislusnych RAIDU).

Jinak jsou Prvni i Druhy vypojene a samozrejme odpojene od site a nikdy se na nich nepracuje. (Po HW strance to jsou vykopavky se zanedbatelnym vykonem a samozrejme bezi pod Linuxem)

A samozrejme VSECHNY sve projekty mam verzovane v GITu (coz nestoji prakticky nic a je okamzite) a pravidelne pri kazdem commitu uploaduju na lokalni GITserver, (tedy klidne i nekolikrat denne).

Nejsem paranoidni, ale uz jsem videl radu lidi, co zalohovani podcenili ...

----

"zalohovani" do jineho adresare / na jiny disk na stejnem stroji je jen siditko, zvlast u Windows - prvni uspesny virus ti to zlikviduje vsechno - I kdyz je disk sifrovany, staci nahodne prepsat par prvnich a poslednich sektoru a je veselo. Nebo prvni chyba na matherboardu (jo, uz jsem videl, ze odesel horni bit od dat a na co to sahlo, to to znicilo, i kdyz to delsi dobu "tak nejak" bezelo).

Uz se kolikrat stalo, ze pri zalohovani vypadnul proud (at uz na patre, nebo ve ctvrti), cimz se prenos "rozsypal" v pulce (UPS je fajn, ale vypadek muze byt delsi).

HW starne nejen moralne, ale i fyzicky, takze obcas je potreba ho obmenit. Pro zalohovaci stroje staci vypocetni vykon nepatrny, dulezita je jen diskova kapacita (i kdyz, pravda, 486 uz myslim podporovana neni a blbe by se upgradovala, 386 uz urcite ne. Moje prvni vlastni PC byla neuveritelne nabusena 286 s celyma 2MB RAM ). Ja davam prednost HDD z duvodu dostupnosti a ceny. A kdyz se to obcas preventivne obmeni, tak to moc nestoji a nic se nestane, kdyz to jsou skutecne lacine "mrdky" kterych se nekdo zbavi za odvoz. Ale soubory z te "nabusene 286" furt jeste zalohovane mam, alespon ty zajimave, a timto zpusobem me prezijou.

(BTW dodnes obcas parim nektere stare pecky v DOSboxu na Ryzenu 9 a furt je to zabava, i kdyz jeho cache (per jadro) je vetsi, nez vyzadovana RAM nekterych tech her a rychlejsi je vic nez 1.000x :puff::beer:)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny