Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Linux - neprobudí se touchpad

Ahoj, našel by se tady člověk co trošku rozumí Linuxu a poradil by mi s následujícím problémem?
Vlastním notebook Asus X541N který již z nějakého důvodu nepovolí nainstalovat Windows 7 (instalačka vždy zamrzne) a pokud nainstaluju Windows 10, tak je systém dost zabržděnej, protože notebook má ještě plotnovej disk. Rozhodl jsem se tedy pro Linuxovou distribuci Kubuntu 21.04. Vše šlape tak jak má až na problém s touchpadem - když uspím notebook a následně probudím, tak touchpad již nefunguje a musím vždy notebook restartovat, poté již zase funguje. Tohle se děje u všech možný distribucí (zkoušeno Ubuntu, Kubuntu, ElementaryOS, Fedora, Mint) a vždy stejný problém po uspání. Myš v USB funguje i po probuzení, ale touchpad nikdy. Při instalaci systému i vždy zaškrtávám aby se nainstaloval dodatečné drivery a software z internetu.
Na internetu jsem našel pár starých vláken kde se řeší podobný problém (třeba ZDE) ale jelikož jsem uplný nováček v linuxu, tak nemám tušení jak se jakýkoliv patch používa, nebo cokoliv nastavuje. Dokážu spustit terminál a psát, to je tak vše.
Pokud se najde někdo, kdo dokáže poradit s problémem, tak budu opravdu rád.

[93163-20210620-205811-jpg][93164-20210620-205818-jpg]

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Taky může pomoct znovu zavést ovladač (modul) touchpadu - čili zkus psát v terminálu :) lsmod vypí…
gilhad 21.06.2021 04:54
gilhad
Díky. Ještě nebyl čas na to kouknout, ale dám vědět. poslední
Anonn 22.06.2021 23:55
Anonn

Taky může pomoct znovu zavést ovladač (modul) touchpadu - čili zkus psát v terminálu :)

lsmod vypíše zavedené moduly - vyzkoušej ho (těch modulů asi bude hodně, takže raději "lsmod >text1.txt" a pak si text.txt otevřít v textovém editoru) , když touchpad funguje a porovnej s případem když nefunguje - pokud je v prvním případě modulů víc, tak asi stačí chybějící zavést

následující se většinou dělá pod rootem, takže se tak přihlásit, nebo před každý příkaz napsat "sudo " - s mezerou, bez uvozovek

modprobe <jméno modulu> - zavede modul (pokud není zaveden)

rmmod <jméno modulu> - uvolní modul z paměti

Uživatelsky jednoduché distribuce většinou zavádějí všechno jako moduly (pokud by sis kompiloval vlastní jádro, tak můžeč do něj nechat natvrdo zakompilovat vše, co máš a naopak vyhodit vše co nemáš)

když ti zrovna touchpad půjde, můžeš zkusit "lshw >text2.txt" a nechat moduly vypsané "lsmod" hledat v text2.txt, okolo by mohlo být něco, co by tě navedlo, že jde o modul k touchpadu (touchpad nemám, ale pro představu, tohle píše k mojí síťové kartě a modul je tedy r8169)

*-network
description: Ethernet interface
product: RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller
vendor: Realtek Semiconductor Co., Ltd.
physical id: 0
bus info: pci@0000:04:00.0
logical name: eth0
version: 15
size: 1Gbit/s
capacity: 1Gbit/s
width: 64 bits
clock: 33MHz
configuration: autonegotiation=on broadcast=yes driver=r8169 duplex=full firmware=rtl8168h-2_0.0.2 02/26/15 ip=10.0.1.10 latency=0 link=yes multicast=yes port=MII speed=1Gbit/s
resources: irq:37 ioport:f000(size=256) memory:fc704000-fc704fff memory:fc700000-fc703fff

Taky to můžeš zkusit "postupně strefovacím způsobem" , kdy při běžícím touchpadu budeš pomocí rmmod vyhazovat z paměti jeden modul za druhým - pokud najednou přestane touchpad funguvat, asi byl ten poslední modul jeho (nebo něčeho, na čem závisí) - pokud zavedeš pomocí modprobe ten poslední modul a touchpad se rozběhne, tak jsi ho asi strefil.

Když vypadne něco jiného, důležitého (wifina, klávesnice ...) tak vždycky můžeš ten počítač restartovat a on si to zase všechno natahá (a samozřejmě existuje řada jiných postupů bez restartu, ale ty jsou složitější)

Když ti touchpad nepůjde (po uspání a probuzení), zkus mu zahodit tento modul a znova ho zavést, třeba se rozběhne. Pokud to bude fungovat, dej si to do nějakého skriptu a ideálně ho nech spouštět v rámci probouzení. Nebo ho prostě spouštej ručně.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru