Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Škodí baterce NB trvalý provoz ze sítě?

Škodí baterce NB trvalý provoz ze sítě, třeba v docku? Již několikrát se mi stalo, že u různých NB, které se používaly hlavně při napájení ze sítě, po pár měsících odešla baterka. Je to náhoda, anebo při trvalém provozu ze sítě se baterka trvale přebíjí a časem odejde? Pokud ano, existuje na to nějaká protizbraň, třeba vhodné nastavení nabíjení anebo program, který vypne nabíjení po dosažení nabití?

Naposled se mi to stalo nedávno u DELL Latitude 5290 2-in-1, kterému se po cca necelém roce používání v docku WD15 se 100W nabíječkou nafoukly všechny 3 články zabudované baterie tak, že normálně vytlačily spodní stranu displeje asi o 0.5 cm, až jsem měl strach, že displej praskne nebo se jinak poškodí. Přitom baterka stále fungovala, nabíjela se a držela NB funkční cca 2-3 hod.

PS: Malé upřesnění ohledně případných nápadů - aktuální baterka je napevno a dock bez externího napájení nefunguje, takže sundat baterku anebo fyzicky odpojovat a zapojovat nabíjení nelze použít.

Řešení:

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
nijak neškodí, a dobíjení se starají brouky v baterce a snad i v napájecím adaptéru. mívám to tak lé…
lední brtník 30.07.2021 14:30
lední brtník
Je to repas z Gigacomputeru a mám k němu originální DELL 45W USB-C nabíječku, byť správně by měla bý…
jege 30.07.2021 14:41
jege
jsem se na podpoře DELLu zmínil, že se jedná o refurbished DELL a upomenul firmu Gigacomputer, tak…
TakUrcite 30.07.2021 18:19
TakUrcite
vypukly prázdniny a imbecilů je na webících jak nasráno. No a kdyz se NB takto odkoupi zpet, je lep…
lední brtník 30.07.2021 20:19
lední brtník
Přesně! Většinou u podobných firem kupují lidé, co vědí, o co se jedná a co nechtějí dát 50 tisíc za… poslední
jege 30.07.2021 20:31
jege

nijak neškodí, a dobíjení se starají brouky v baterce a snad i v napájecím adaptéru.
mívám to tak léta co fasuju notebuky: je imrvére v docku nebo doma na druhém adaptéru, provoz z baterky jen vyjímečně. baterka bývá po těch 4-5 letech v použitelném stavu.

tvvůj 2in1 je originál koupě? 15w cpu se 100w adaptérem?

Je to repas z Gigacomputeru a mám k němu originální DELL 45W USB-C nabíječku, byť správně by měla být 65W, ale nabít jej zvládne, byť je to pomalejší. Originální DELL 100W nabíječku s kulatým konektorem mám k docku WD15, z které ho se přes USB-C nabíjí i NB a přes stejný kabel funguje i monitor, ale myslím, že k WD15 napájení 100W může být.

Mimochodem, NB je asi z Francie, jelikož DELL stránky se při jeho detekování přepnou do francouzštiny a v únoru mu skončila záruka, ale když jsem se na podpoře DELLu zmínil, že se jedná o refurbished DELL a upomenul firmu Gigacomputer, tak mi odmítli pomoci, že prý nebudou podporovat podobné dovozy. Holt ekologie v praxi - vyhoď a kup u nás! :-D

jsem se na podpoře DELLu zmínil, že se jedná o refurbished DELL a upomenul firmu Gigacomputer, tak mi odmítli pomoci, že prý nebudou podporovat podobné dovozy

Kazdy kdo nakupuje na Gigacomputeru musi vedet, ze jde o pouzite notebooky.
Budto jde o NB z predvadecek, nebo o vyrobcem odkoupene zbozi zpet. Proc ho prodejce ve Francii, Chorvatsku, Ukrajine ci kdekoliv koupil zpet od zakaznika ? Nestihl ho opravit za 30dnu, nebo byla komplikovanejsi zavada (ano stava se to, technik ma problemy opravit dobre NB, stejne jako instalater udelal sledriana v koupelne a nekdy lekar nezachrani pacientovi zivot...).
No a kdyz se NB takto odkoupi zpet, je lepsi ho prodat nekam do ciziny a Gigac. a jeho zakaznici se napakuji na levnem prodeji a levne koupi. A pak se nestaci divit, co je to za smejd.
Teda to uz se divi jenom ti zakaznici, Gigacomputer vi co prodava za "kvalitu".

vypukly prázdniny a imbecilů je na webících jak nasráno.

No a kdyz se NB takto odkoupi zpet, je lepsi ho prodat nekam do ciziny a Gigac. a jeho zakaznici se napakuji na levnem prodeji a levne koupi. A pak se nestaci divit, co je to za smejd.
Teda to uz se divi jenom ti zakaznici, Gigacomputer vi co prodava za "kvalitu".

nejdřív si ujasníme, že se bavíme o prodejcích repasovaného hw, kteří se s tím na rozdíl od představ imbecilů netají, mají to naopak nalepené na výkladní skříni svého obchodu.
zakazník vidí podle modelu, v každém případě podle výpisu hw co kupuje. má hned představu o jakou jde generaci a je mu jasný poměr cena/výkon pro něj.

1. protože vykupují použitou techniku, slušní repasníci taky třídí zboží na kategorie a/b a uvádí to. (garážoví prodejci, kteří prodávají repas z místní fabriky, nestojí za odkaz)
2. taky jde o nabízený sortiment: nikdy nejde o domácí noname skládačky. jde výhradně o značkový hw pořizovaný ve velkých sériích, takže s nějakou spolehlivostí. i to je důvod, proč se v jejich nabídce málokdy setkáte s trusy jako acer a podobně.
3. firmy obměňují kancelářský hw cca co 5 let. jejich odkupujícími velkozákazníky jsou právě repasníci. to je celé tajemství odkud se bere většina jejich zboží.

pro ty méně chápavé a imbecily:

jeho zakaznici se napakuji na levnem prodeji a levne koupi

no to stěží. je to zboží, které za rok přijde tak o čtvrt ceny. cena je nižší, protože i výkon toho krámu je vůči dnešnímu trhu nižší, je to osahané, imbecilama i okoukané. tam se není na čem pakovat, protože většina zboží není dále prodatelná bez ztráty, můžete to leda věnovat důchodcovi v rodině. komentatér s iq živě se i na svém seniorovi možná napakuje, ale nemusel by svým přístupem svinit tento web.

Přesně! Většinou u podobných firem kupují lidé, co vědí, o co se jedná a co nechtějí dát 50 tisíc za novinku, která za 2 roky spadne na polovinu anebo třetinu, ale bude stále ještě 5 let slušně použitelná. Nevím, kolik stál můj DELL 5290 2-in-1 s i5-8350U/8GB RAM a 256GB SSD jako nový, ale já ho koupil za cca 18 tisíc s DPH i s originál klávesnici a již přes 2 roky mi funguje k plné spokojenosti jako pracovní i domácí PC, NB i tablet! A nyní jsem za 1.360 Kč bez DPH koupil a sám vyměnil originální baterku, která jej udrží při životě kolem 5-9 hod., takže já jsem za podobné firmy rád a podle mě je tohle ten pravý ekologický přístup, a ne to, co předvedlo české zastoupení DELL!

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru