Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Škodí baterce NB trvalý provoz ze sítě?

Škodí baterce NB trvalý provoz ze sítě, třeba v docku? Již několikrát se mi stalo, že u různých NB, které se používaly hlavně při napájení ze sítě, po pár měsících odešla baterka. Je to náhoda, anebo při trvalém provozu ze sítě se baterka trvale přebíjí a časem odejde? Pokud ano, existuje na to nějaká protizbraň, třeba vhodné nastavení nabíjení anebo program, který vypne nabíjení po dosažení nabití?

Naposled se mi to stalo nedávno u DELL Latitude 5290 2-in-1, kterému se po cca necelém roce používání v docku WD15 se 100W nabíječkou nafoukly všechny 3 články zabudované baterie tak, že normálně vytlačily spodní stranu displeje asi o 0.5 cm, až jsem měl strach, že displej praskne nebo se jinak poškodí. Přitom baterka stále fungovala, nabíjela se a držela NB funkční cca 2-3 hod.

PS: Malé upřesnění ohledně případných nápadů - aktuální baterka je napevno a dock bez externího napájení nefunguje, takže sundat baterku anebo fyzicky odpojovat a zapojovat nabíjení nelze použít.

Řešení:

Předmět Autor Datum
Už roky používám notebooky z 99 % napájené ze sítě a většina z nich je dodnes funkčních.
Wikan 30.07.2021 14:25
Wikan
Neškodí
lucifer 30.07.2021 14:29
lucifer
nijak neškodí, a dobíjení se starají brouky v baterce a snad i v napájecím adaptéru. mívám to tak lé…
lední brtník 30.07.2021 14:30
lední brtník
Je to repas z Gigacomputeru a mám k němu originální DELL 45W USB-C nabíječku, byť správně by měla bý…
jege 30.07.2021 14:41
jege
jsem se na podpoře DELLu zmínil, že se jedná o refurbished DELL a upomenul firmu Gigacomputer, tak…
TakUrcite 30.07.2021 18:19
TakUrcite
Myslím, že se mýliš. Proč by si nějaký prodejce ve Francii dělal zbytečné problémy se zbožím, které…
jege 30.07.2021 18:39
jege
vypukly prázdniny a imbecilů je na webících jak nasráno. No a kdyz se NB takto odkoupi zpet, je lep…
lední brtník 30.07.2021 20:19
lední brtník
Přesně! Většinou u podobných firem kupují lidé, co vědí, o co se jedná a co nechtějí dát 50 tisíc za… poslední
jege 30.07.2021 20:31
jege
Tak podle https://pc-help.cnews.cz/viewtopic.php?t=196848 má DELL na podobné případy dokonce speciál…
jege 30.07.2021 17:04
jege

nijak neškodí, a dobíjení se starají brouky v baterce a snad i v napájecím adaptéru.
mívám to tak léta co fasuju notebuky: je imrvére v docku nebo doma na druhém adaptéru, provoz z baterky jen vyjímečně. baterka bývá po těch 4-5 letech v použitelném stavu.

tvvůj 2in1 je originál koupě? 15w cpu se 100w adaptérem?

Je to repas z Gigacomputeru a mám k němu originální DELL 45W USB-C nabíječku, byť správně by měla být 65W, ale nabít jej zvládne, byť je to pomalejší. Originální DELL 100W nabíječku s kulatým konektorem mám k docku WD15, z které ho se přes USB-C nabíjí i NB a přes stejný kabel funguje i monitor, ale myslím, že k WD15 napájení 100W může být.

Mimochodem, NB je asi z Francie, jelikož DELL stránky se při jeho detekování přepnou do francouzštiny a v únoru mu skončila záruka, ale když jsem se na podpoře DELLu zmínil, že se jedná o refurbished DELL a upomenul firmu Gigacomputer, tak mi odmítli pomoci, že prý nebudou podporovat podobné dovozy. Holt ekologie v praxi - vyhoď a kup u nás! :-D

jsem se na podpoře DELLu zmínil, že se jedná o refurbished DELL a upomenul firmu Gigacomputer, tak mi odmítli pomoci, že prý nebudou podporovat podobné dovozy

Kazdy kdo nakupuje na Gigacomputeru musi vedet, ze jde o pouzite notebooky.
Budto jde o NB z predvadecek, nebo o vyrobcem odkoupene zbozi zpet. Proc ho prodejce ve Francii, Chorvatsku, Ukrajine ci kdekoliv koupil zpet od zakaznika ? Nestihl ho opravit za 30dnu, nebo byla komplikovanejsi zavada (ano stava se to, technik ma problemy opravit dobre NB, stejne jako instalater udelal sledriana v koupelne a nekdy lekar nezachrani pacientovi zivot...).
No a kdyz se NB takto odkoupi zpet, je lepsi ho prodat nekam do ciziny a Gigac. a jeho zakaznici se napakuji na levnem prodeji a levne koupi. A pak se nestaci divit, co je to za smejd.
Teda to uz se divi jenom ti zakaznici, Gigacomputer vi co prodava za "kvalitu".

Myslím, že se mýliš. Proč by si nějaký prodejce ve Francii dělal zbytečné problémy se zbožím, které je ještě v záruce, když jej může normálně vyreklamovat u dodavatele? Tenhle NB mám už přes 2 roky, konkrétně od dubna 2019 a až v únoru 2021 skončila oficiální záruka u DELLu. Navíc se nejednalo o nějakou HW závadu, prostě baterka už toho asi měla dost a ke konci své služby se nafoukla, což je tenkého monolitického NB trochu problém a DELL s tím má asi bohaté zkušenosti: https://www.dell.com/support/manuals/cs-cz/latitude-12-5290-2-in-1-laptop/swollenbattery a https://forum.chronomag.cz/topic/124428-jak-si-dell-d%C4%9Bl%C3%A1-prdell-z-lid%C3%AD/!

Takže úplně jednoduchá pozáruční a placená výměna akumulátoru a DELL se k tomu celkem měl až do doby, kdy zjistil, že je to "druhotní prodej" přes firmy typu Gigacomputer, Terra a pod., kdy to okamžitě začal odmítat a technik se přeřekl, že mají zakázáno podporovat. Kdybych řekl, že jsem si to koupil anebo objednal ve Francii sám, tak by s tím asi problém nebyl, jelikož to takhle technik primárně pochopil a celý servisní případ začal řešit, až když jsem jej poopravil, že jsem jej koupil v ČR jako "druhotní prodej" (nárokují si copyright na daný termín! :-D ), tak začal mlžit a různě mi přepínat, až mi nakonec oznámili, že to vyřešit nedokáží a když jsem je moc otravoval, jak je to možné, že nedokáží vyměnit akumulátor ve vlastním NB, tak se přeřekl, že je to právě kvůli tomu "druhotnímu prodeji".

Takže bacha na to, vždy jste si NB koupili v zahraničí při studiích anebo práci v cizině!

Mimochodem, jak to tak teď studují, tak DELL má s nafouklými akumulátory celkově dost problém a slušný prodejce to často řeší zdarma i po záruce, jelikož to spíše vypadá na výrobní vadu!

https://www.zive.cz/bleskovky/dell-musi-menit-baterie-v-profesionalnim-xps-15-kdyz-se-nafouknou-zablokuji-trackpad/sc-4-a-189482/default.aspx
https://www.czc.cz/dell-inspiron-15-gaming-7566-cerna_5/200717/produkt/78eg605hr0jtn992b04l4c7ii3/diskuse
https://macforum.cz/viewtopic.php?t=32404

vypukly prázdniny a imbecilů je na webících jak nasráno.

No a kdyz se NB takto odkoupi zpet, je lepsi ho prodat nekam do ciziny a Gigac. a jeho zakaznici se napakuji na levnem prodeji a levne koupi. A pak se nestaci divit, co je to za smejd.
Teda to uz se divi jenom ti zakaznici, Gigacomputer vi co prodava za "kvalitu".

nejdřív si ujasníme, že se bavíme o prodejcích repasovaného hw, kteří se s tím na rozdíl od představ imbecilů netají, mají to naopak nalepené na výkladní skříni svého obchodu.
zakazník vidí podle modelu, v každém případě podle výpisu hw co kupuje. má hned představu o jakou jde generaci a je mu jasný poměr cena/výkon pro něj.

1. protože vykupují použitou techniku, slušní repasníci taky třídí zboží na kategorie a/b a uvádí to. (garážoví prodejci, kteří prodávají repas z místní fabriky, nestojí za odkaz)
2. taky jde o nabízený sortiment: nikdy nejde o domácí noname skládačky. jde výhradně o značkový hw pořizovaný ve velkých sériích, takže s nějakou spolehlivostí. i to je důvod, proč se v jejich nabídce málokdy setkáte s trusy jako acer a podobně.
3. firmy obměňují kancelářský hw cca co 5 let. jejich odkupujícími velkozákazníky jsou právě repasníci. to je celé tajemství odkud se bere většina jejich zboží.

pro ty méně chápavé a imbecily:

jeho zakaznici se napakuji na levnem prodeji a levne koupi

no to stěží. je to zboží, které za rok přijde tak o čtvrt ceny. cena je nižší, protože i výkon toho krámu je vůči dnešnímu trhu nižší, je to osahané, imbecilama i okoukané. tam se není na čem pakovat, protože většina zboží není dále prodatelná bez ztráty, můžete to leda věnovat důchodcovi v rodině. komentatér s iq živě se i na svém seniorovi možná napakuje, ale nemusel by svým přístupem svinit tento web.

Přesně! Většinou u podobných firem kupují lidé, co vědí, o co se jedná a co nechtějí dát 50 tisíc za novinku, která za 2 roky spadne na polovinu anebo třetinu, ale bude stále ještě 5 let slušně použitelná. Nevím, kolik stál můj DELL 5290 2-in-1 s i5-8350U/8GB RAM a 256GB SSD jako nový, ale já ho koupil za cca 18 tisíc s DPH i s originál klávesnici a již přes 2 roky mi funguje k plné spokojenosti jako pracovní i domácí PC, NB i tablet! A nyní jsem za 1.360 Kč bez DPH koupil a sám vyměnil originální baterku, která jej udrží při životě kolem 5-9 hod., takže já jsem za podobné firmy rád a podle mě je tohle ten pravý ekologický přístup, a ne to, co předvedlo české zastoupení DELL!

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru