Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Přepnutí BIOS -> UEFI se zachováním OS. Co dodržet?

Ave. Viz nadpis. Volal mi kámoš (učitel informatiky, sic! :-)), že potřebuje popřepínat v učebně BIOSy v mašinách na UEFI (důvod zná jenom on). Co jsem pochopil, má tam starší prkna, která jsou na základní úrovni v režimu BIOS /s možností "přepnutí" na UEFI/ a na nich instalované W10. Když to přehodí na UEFI, widle nenabootujou. Víc informací nemám, tak nebijte... Dotaz: je to vůbec možné bez reinstalace OS? Pokud jo, co si pohlídat? Já jsem to nikdy nepotřeboval, tedy to nevím. Cosi se mi vkrádá do palice secure boot a režim disku, ale nejsem si jist. Za každou radu budu vděčný.

Předmět Autor Datum
Jestli ma zavadeci soubor EFI tak ho pod Legacy tak jak je nepusti. Sel by pozmenit, ale jen tak boo…
HPET 11.08.2021 15:22
HPET
https://www.wintips.org/how-to-change-legacy-to-uefi-without-reinstall-windows-10/
Kurt 11.08.2021 15:22
Kurt
Dík. To je fakt jediná cesta? Já mám např. UEFI BIOS a sysdisk v legacy (NTFS). Ale W7. Já měl zato,…
mif 11.08.2021 16:15
mif
Grafika nema nic spolecneho s UEFI. Jsou i "radkove" implementace UEFI a "graficke" implementace BIO…
kubik 11.08.2021 16:54
kubik
2TB jsou omezením windowsu. Linux legacy má zavaděč i pro větší disky (dost dávno mám 4TB a problémy…
ml1 13.08.2021 13:30
ml1
Pro UEFI a legacy jsou hlavne zapotrebi jine bootloadery. Legacy ma klasicky bootloader na zacatku d…
kubik 11.08.2021 16:52
kubik
Co presne se stane, kdyz to prehodi? Dělá mrtvého brouka, nemůžu se s ním spojit, nevím. Jak píšu v…
mif 11.08.2021 17:07
mif
Ona je otazka, jestli Windows pri instalaci v legacy modu pripravi i bootloader pro UEFI mod. Zkus s…
kubik 12.08.2021 10:49
kubik
Já bych ho přesvědčil, že za ty roky tam má stejně tunu bordela, tak ať to popřepíná, udělá čistý in…
Moas 11.08.2021 17:26
Moas
Za nás T602 byl až vyšší level, začínalo se copy con pokus.txt a potom edit. Word přišel mnohem pozd… poslední
ml1 13.08.2021 13:33
ml1
Jde to, felal jsem to kvuli instalaci Win 11 (koukni se do tematu) Na UEFI potrebujes disk ve form…
Jan Fiala 11.08.2021 18:59
Jan Fiala
Main Gááát, málo je toho na nete:https://lnk.sk/xhy7
Nuda 11.08.2021 20:03
Nuda
Všem děkuji, řešením je konverze na GPT. Solved.
mif 12.08.2021 08:56
mif

Dík. To je fakt jediná cesta? Já mám např. UEFI BIOS a sysdisk v legacy (NTFS). Ale W7. Já měl zato, že se jedná jen o omezení kapacity nad dvě tera. Ty jeho sčoty v učebně asi nebudou mít nad 500GB disky /nevím, mlčí/. Jde opravdu jen o přepnutí z "řádkového" BIOSu na grafické UEFI - tam by snad mělo jít režim disku nastavit, ne? Nestačilo by to?

2TB jsou omezením windowsu. Linux legacy má zavaděč i pro větší disky (dost dávno mám 4TB a problémy nejsou), proto mě to překvapilo, že windows nad 2TB zaváděcí disk nejde (ale protože SSD jsou v dostupném cenovém rozmezí někde do 500GB, tak to ještě pár let nemusí moc lidí trápit).

Pro UEFI a legacy jsou hlavne zapotrebi jine bootloadery. Legacy ma klasicky bootloader na zacatku disku v MBR, zatimco UEFI ma bootloader jako UEFI aplikaci ulozenou v nejake partition.
Kamos to muze chtit kvuli SecureBoot, protoze v legacy modu se SecureBoot neda zapnout - presneji receno tam nema vyznam, protoze BIOS spusti to, co najde, a SecureBoot se ignoruje.
Co presne se stane, kdyz to prehodi? Ten zminovanej postup jenom prekonvertuje MBR disk na GPT, coz nema zadny vyznam...

Co presne se stane, kdyz to prehodi?

Dělá mrtvého brouka, nemůžu se s ním spojit, nevím. Jak píšu výše, osobně mám prkno s UEFI, ale disk v legacy. Asi tam budu muset zajet a zkusit zprovoznit (nebo aspoň získat informace) sám. Opravy po telefonu stojí za *píp*. Dík za zájem.

Ona je otazka, jestli Windows pri instalaci v legacy modu pripravi i bootloader pro UEFI mod. Zkus se mrknout, jestli tam ma nejakou partition budto FAT, nebo ESP (EFI System Partition), a pripadne tam zkus nakopirovat obsah z jine instalace Win10, ale UEFI. Mel by tam bejt adresar \EFI\Microsoft\Boot nebo EFI\Boot. Mozna by stalo za to prekopirovat \EFI\Microsoft\Boot\bootmgfw.efi do \EFI\BOOT\BOOTX64.EFI
Dalsi mozny problem je ten, ze BIOS nevi o bootloaderu Windows. Nekdy se da v setupu pridat bootovaci soubor, nekdy ne. Pokud ano, tak tam pridej \EFI\Microsoft\Boot\bootmgfw.efi.
Dalsi moznosti je nabootovat do EFI shellu, podivat se na disk a tipnout si, co by asi tak mohl byt bootloader, a zkusit ho spustit.

Ale po telefonu to fakt asi nedas :)

Já bych ho přesvědčil, že za ty roky tam má stejně tunu bordela, tak ať to popřepíná, udělá čistý instal na jednom, následně klon toho jednoho disku do img a deployne na všechny stroje z usb. Zabere to míň času, než to všechno obcházet a ručně jak opičák dělat totéž x-krát dokola. Nebo ať si zprovozní network boot, pokud ho tam už dávno nemá. Jestli to zvládne. Za mých časů učitelé informatiky vyučovali T602, když celý svět jel na Wordu a Windows, tak netušim, co má a nemá.
Tedy za předpokladu, že v té učebně jsou nějaké plus minus stejné stroje.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru