Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nas

začnu tím nejjednodušším - disky: za mě "seagate iron wolf", 5.900ot. nas má vevnitř připravenou šachtu (obdoba interních výměnných šuplíků do pc), žádný kabel se nedokupuje.
wd vidím jako problematičtějšího výrobce. kdo to má naopak, sáhne asi po jejich wd red.

u čtveřice stejných disků má smysl uvažovat o spojení do jednoho volume v raid5, to slouží jako opatření proti výpadku jednoho disku. výsledná kapacita je 3-násobek disku, jeden se rozloží na kontrolní součty.
na tom poli si vytvořím více adresářů, které můžu sdílet zvlášť jako samostatné síťové disky (zálohy, filmy, xxx). to by bylo u koupě nových disků nejideálnější.

když jsou dosavadní "šuplíkové" disky rozumné značky/typu, mají rozumnou kapacitu (1-2tb krámy nemá cenu ztrácet čas), crystaldiskinfo ukazuje smart parametry "ok", daly by se možná zahrnout do plánovaného pole. ale to je vada většiny zdejších dotazů, tazatel nepíše konkrétní typ a pak jen obecně tlacháme.
u nestejných disků to pak vede na zapíchnutí 4 disků vedle sebe a vytvoření 4 polí, což teoreticky vede ke 100% využití jejich kapacity, prakticky bych ale někde mohl potřebovat víc, někde stačí míň a stejně do dobře nevyužiju. a přicházím tak o redundantnost raid pole.

protože 4 disky nejsou i přes 5.900ot tak nehlučné, tak pokud z toho nepotřebuju tahat hdmi kabel k telce, fouknout to někde mimo typicky obývané prostory, kde vede kolem síť.

typ nas: zas tolik jsem jich v životě nekupoval, nepokládám se za odborníka. rozumnými značkami jsou qnap a synology. z domácích lowendů existují i zyxel nebo asustor, které jsou hardwarem, sw aplikacemi, bezpečností hodně pod nimi.
pro orientaci jak vypadá domácí 2-diskový nas: https://pc.poradna.net/articles/3090939-qnap-ts-230-idealne-nasko-pre-domacnost-a-malu-kancelariu
nevím co je teď na trhu: otevřít si oblíbený eshop nebo ve velkém městě navštívit obchod a najít 4diskový nas vybrané značky.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny