Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Možno odmerať napätie na miniatúrnej zinkovej batérie?

Mám doma nový digitálny merací prístroj SOLIGHT V14 a chem ním zmerať napätie na mainiatúrnej zinkovej batérie do načívacích prístrojov a generátorov rôznych zvukov používanch pri pískaní v ušiach. V Domose, kde som, takúto batériu chcel kúpiť a odmerať, predávač mi povedal, že tieto malé baterky sa bežnými meracími prístrojmi nemarajú, lebo nenameráme deklarovanch 1,45 V. Napriek tomu sú vraj dobré a nikto ich nevracia. Ja som na nich nenameral ani 1 Volt. To iste som zistil v ďalších predajniach so zdravotníckymi potrebami. Môže to byť pravda, že baterky sú dobré a nemajú sa merať citlivými digitálnymi meracími prístrojmi?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Do naslouchátka musíte koupit baterii pro naslouchátka. Je to citlivé zařízení, které si ani ty dese…
ml1 18.09.2021 20:52
ml1
Multimeter aj baterky sú v poriadku, len naše vedomosti o Zn - air batériách sú asi slabé. Na rozdie… poslední
Vladimir22 18.09.2021 23:20
Vladimir22

Do naslouchátka musíte koupit baterii pro naslouchátka. Je to citlivé zařízení, které si ani ty desetinky nenechá líbit. Čemukoliv jinému je jedno jestli dostane 1,4 nebo 1,55. Vyprávěl mi koleka jak koupil něco jiného a právě mu to nefungovalo. Baterka vypadá jako normální AG13 ale je prostě jiná.
Samozřejmě by měřicí přístroj měl naměřit nějaké rozumné napětí (bez zatížení spíš víc), i když třeba jiné, no pod 1V je opravdu málo, ale spíš bych to tipoval na chybu měření. Dal jsem si tu práci a vyhledal jsem, co je to za multimetr, vypadá to na klasiku založenou na 7106 a tyto multimetry měly odpor 10MOhm, což by baterku rozhodně nemělo zatížit (takže by mělo být vidět vnitřní elektromotorické napětí, které je větší než napětí za provozu).
Mimochodem co třeba napětí jiných baterek, čerstvá tužková by měla mít minimálně 1,5 V. Prostě je potřeba si nejdřív ověřit, jestli lze měřicímu přístroji věřit. Tohle jsem zažil už mnohokrát, že jsem naměřil něco divného, tak jsem další čas strávil buď použitím ověřováním měřidla nebo použitím jiné metody.
U těchto baterií je spíš důležitá exspirace, pokud je do ní daleko (a pokud lze obchodníkovi věřit, že baterie skladoval pořádně) tak by měla být baterka dobrá.

Multimeter aj baterky sú v poriadku, len naše vedomosti o Zn - air batériách sú asi slabé. Na rozdiel od iných bateriek sa po odlepení ochranného pásika vzdušným kyslíkom aktivujú. Zinok v nich začne oxidovať a napätie im stúpne z 1 V na 1,45 V. Sú úplne iné, ako ostatné baterky. Pripomínajú skôr palivové články. Na Wikipédii o tom podrobne píšu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru