Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak nainstalovat Linux vedle Windows 10?

Já mám taky UEFI a GPT a na disku mám řadu nezávyslých systémů a vybírám si přez UEFI, který se má spustit, i když obvykle mám nastavený dlouhodobě jeden a pak zase dlouhodobě jiný. Zavaděč tam nemám, prostě kernely v UEFI oddílu, každý v jiném adresáři.
Některé systémy i sdílejí některé datové partišny (nabo si tak přimountujou nějaký jiný systém), některé mají swap na samostatných oddílech, jiné přímo na tom svojem a pár jich swap nemá vůbec.

Většina systémů jsou linuxy (optimalizované na různá použití), ale dal jsem tam i desítky, kvůli jakémusi obskurnímu programu na nastavení podsvícení klávesnice a párkrát je i spustil, než jsem došel k optimálnímů výsledku (tahle klávesnice umožňuje asi 5 profilů a pamatuje si je, ale musí se nastavit zvenku, nakonec používám jen 2 - jeden má nastavené barvy pro psaní všemi 10 - klávesy pro jeden prst mají jinou barvu než klávesy pro prsty sousední a základní pozici FJ, stejně jako některé extra klávesy jako shifty, enter a tak jsem si dal ještě jinak, druhý profil je celý temný, až na Fn,F a J - pro skutečné psaní poslepu ). Ty desítky jsem teda spustil jen párkrát na chvíli, s odstupem pár týdnů a s vytaženým ethernetem (co já vím jaké další malwary jsou v tom ovladači od číňana navíc k těm z desítek - a že mě tobez nějakého MS účtu a kdovíčeho nechtělo nechat změnit plochu mi je fuk, když se tam daly nainstalovat ty podezřelé ovladače - jen vím, že jsem nějak narazil na něco, co jsem nakonec vyřešil použitím dvou bootovacích flešek, kde na jedné bylo oficiální ISO desítek a na druhé to samé, ale rozbalené na soubory, protože desítky v jednu chvíli chtěly to ISO a pak zase chtěly ty soubory z něj a než bych to řešil, tak jsem to prostě pod linuxem překopíroval rozbalené, po skončení instalačního harakiri už to žádné flešky nechtělo ), proložené normálním používáním linuxu (některé instalované před a jiné po) a nijak se to netlouklo.

Takže by to mělo jít i u tebe, ať nakonec převládne to či ono, nebo se to bude střídat. Ale samozřejmě netvrdím, že to je jediná cesta.

---

Jo a pod GPT v podstatě ten flag "aktivní" myslím není vůbec potřeba, na všechny tyhle legrace se tam používá ta malá UEFI partišna s VFATkou (nebo něčím takovým)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny