Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Osobne mám nainštalovaný Win11 a som s ním spokojný. Ale súhlasím s názormi ostatných, čo tu píšu. Z…
M4RT1N 11.10.2021 21:13
M4RT1N
Súhlasím. Je to len premaľovaný Windows, ktorý z rohatých okien a la Windows 98 urobí zaoblené okná… poslední
msx. 12.10.2021 21:31
msx.
MS má dokonca aj oficiálny návod, ako to obísť. https://support.microsoft.com/en-us/windows/ways-to-…
M4RT1N 11.10.2021 21:41
M4RT1N
Ještě jeden, kde můžeš blokovat hned několik věci (nemusí být zadané všechny, stačí jenom třeba ten…
Abox 12.10.2021 05:18
Abox
Ano, mám Windows 11 na nepodporovaném i7 6700K, deska bez TPM 2.0, nemám Secure boot. Obešel jsem ko…
Potkan007 12.10.2021 08:21
Potkan007
na co sahnou, z toho udelaji milose zemana. kdo se jich na ty zakazy/omezene moznosti ptal? uz zas n… nový
brum brum 12.10.2021 12:55
brum brum
Mi ale v tom případě není jasné, proč Microsoft vůbec podmiňoval instalaci Windows 11 těmi (jak vidn… nový
IQ37 12.10.2021 13:56
IQ37
Protože těmi minimálními požadavky a podmínkami Microsoft vytvořil určitý standard. A taky umožňuje… nový
kacikac 12.10.2021 16:25
kacikac

Osobne mám nainštalovaný Win11 a som s ním spokojný. Ale súhlasím s názormi ostatných, čo tu píšu. Zostaň u Win10, dokiaľ sa dá. Ja osobne vnímam Win11 ako iPhone. Môžu si ho dovoliť len bohatší ľudia (alebo tak nejako, veď isto viete ako to myslím).

A naviac pri Win11 som našiel už aj nedostatky. Mám pocit ako keby Windows 11 vyšiel len včera = Release už je vonku, no stále tento OS nie je na 100%.

Súhlasím. Je to len premaľovaný Windows, ktorý z rohatých okien a la Windows 98 urobí zaoblené okná a la Windows Vista, zároveň ako logo použije logo z Windows 1.0 a pritom si zoberie do pekiel zaužívané funkčnosti z dávnych dôb Windows. Nefunguje presúvanie súborov medzi aplikáciami pokiaľ sa súbor presúva cez ikonu spusteného programu na lište. Nefungujú panely nástrojov, ktoré som používal od Windows XP až po Windows 10. Nakoniec som po týždni zvažovania, či sa vrátiť na Windows 10 pokušeniu podľahol a opäť som spokojný. To čo sa vo Windows 11 dalo pokaziť, to pokazili. Ostávam na Windows 10 pokiaľ to bude možné.

Ještě jeden, kde můžeš blokovat hned několik věci (nemusí být zadané všechny, stačí jenom třeba ten TPMcheck):

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\Setup\LabConfig]
"BypassTPMCheck"=dword:00000001
"BypassSecureBootCheck"=dword:00000001
"BypassRAMCheck"=dword:00000001
"BypassStorageCheck"=dword:00000001
"BypassCPUCheck"=dword:00000001

viz.
https://www.svethardware.cz/jak-obejit-kontrolu-tpm-i-cpu-pri-instalaci-windows-11-staci-chvile/56107

Ano, mám Windows 11 na nepodporovaném i7 6700K, deska bez TPM 2.0, nemám Secure boot. Obešel jsem kontroly při updatu, všechno funguje bezchybně, zatím nevnímám ve spojení s tím cokoli negativního. Uvidíme, co aktualizace do budoucna.
Jinak systém se mi vcelku líbí, názorem jsem tak někde uprostřed. Nevidím důvod se do něj hnát za každou cenu a kupovat kvůli tomu novou půlku počítače. Na druhou stranu taky nevidím důvod, proč tě brzdit a odrazovat, pokud to neříká výrobce počítače (AMD má problém s propadem výkonu, tuším, že Dellu dokáže upgrade udělat z počítače cihlu a radí počkat). Instaloval jsem ho částečně ze zvědavosti, částečně z důvodu vývoje aplikace. Lidi, u kterých naše aplikace funguje, začínají Windows 11 instalovat a aplikace na nich musí spolehlivě fungovat. Funguje mi všechno, co mi fungovalo pod 10, většina aplikací (zatím včetně naší) ho detekuje jako Windows 10, jedu na ovladačích pro 10. Má hezčí kulatější okna, moderně trochu plýtvá místem (řádkování 1,5 ve správci souborů, velké mezery mezi ikonami ve startu), celkově je víc ucelený směrem k "modernímu" vzhledu, na méně místech, než ve Windows 10, vyskakují roky zapomenuté nabídky z dob XP/Vista/7.
Negativní body mám zatím dva a to dost zásadní, oba se týkají systémové lišty:
- Nabídka Start, po novu "Úvodní obrazovka", obsahuje připnuté zástupce programů a "Doporučené" soubory. Ty doporučené soubory zabírají půlku nabídky, nejdou úplně skrýt a je to věčný boj mezi mnou a systémem. Něco si tam připnu, do toho mi systém míchá, co si on myslí, že nutně potřebuju vidět, když mu ty jeho nápady odepnu z nabídky, hodí tam jiné. Nenašel sem volbu "tady si hraju já, nic nedoporučuj". Stačí třeba zeditovat konfigurační soubor a šup, už tam je, protože je to přece dokument a psal jsem do něj, tak ho chci určitě vidět.
- Lišta se zarovnává na střed, zvykl jsem si za minutu, vůbec mi tak nevadí. Možná proto, že mám i Mac. Pro staromilce jde zarovnat doleva. Jenže v 10 šlo ještě vybrat malé ikony, neseskupovat, zobrazit včetně názvu a chovalo se to pak jako lišta z XP. Sám jsem měl kompromis - moderní čtverečky, ale neseskupované. Tři okna Chromu = 3 čtverečky Chromu. Ve Windows 11 někoho napadlo, že všechny ty možnosti úprav půjdou pryč, takže je tam akorát default "čtverce, seskupovat", nejde s tím hnout a můžu si jen vybrat, jestli chci čtverce z prostředka, nebo od levé hrany obrazovky.

na co sahnou, z toho udelaji milose zemana.
kdo se jich na ty zakazy/omezene moznosti ptal?
uz zas nejaky microsofti blb vi co je pro me nejlepsi.

s touto tuposti muzou cele windows nahrat do romky, bez moznosti vlastniho nastaveni, a i kdyz budou stat za nic, konecne budou trochu bezpecne.

Protože těmi minimálními požadavky a podmínkami Microsoft vytvořil určitý standard. A taky umožňuje používat Windows 11 pod ten standard uživatelům, kteří si jsou vědomi toho, že budou používat Windows 11 pod ten standard. Když nahazuju Windows 11 na disk pomocí diskpart (rozdělení) a dism (apply-image), tak ani nic obcházet nebo dodatečně nastavovat nemusím a dostanu tak Windows 11 na cokoliv. A podle mě by Windows 11 pod ten standard měli používat jen uživatelé, kteří si toho jsou vědomi. Dám naprosto nevhodný skutečný příklad z diskusí na netu používání Windows pod standard: uživatel používá Win 10 s admin účtem i na běžnou činnost a řeší nastavení ochrany pomocí defendera a win firewallu (a přitom si není vědom toho, že pod admin učtem je na běžnou činnost win ochrana naprosto neúčinná = je určena pro ten uživatelský účet = jednoduchý nedetekovaný skript ti překoná bez interakce UAC a např. přidá výjimku do firewallu a defenderu).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru