Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Výběr "poloprofi" fotoaparátu

Já mám Nikon D3300 kupovaný 2015 a kromě setového objektivu 18-55mm jsem přikoupil TAMRON 90mm f/2.8 1:1 MACRO, který používám mnohem víc, kromě technických záležitostí hlavně právě na ty portréty a fotky z oslav (kde je velká výhoda, že můžu fotit i portréty hrajících si dětí, aniž by je bylo potřeba aranžovat, takže vypadají výrazně líp, protože přirozeně a nestrojeně rozesmáté). Ono je mnohem lepší udělat "výřez" volbou záběru a mít v něm plné rozlišení, než to pak dělat v počítači a rozlišení ztrácet. Zatím mám nafoceno touhle sadou něco kolem 8.000 fotek a nejeví známky opoptřebení a nějakých problémů - a to to ssebou tahám skoro všude.

Jasně, vy máte starší, nevím jak moc používaný a v jakém stavu. Já počítám s tím, že ho budu používat ještě hodně dlouho a fotky jsou furt skvělé. Pokud bych něco chtěl vylepšit, tak dokoupit různé osvětlovací věci jako blesky, odrazné zástěny a tak, možná ještě objektiv s delší ohniskovou vzdáleností (a samozřejmě opět se stabilizací a automatickým ostřením).

Pokud ten váš foťák zatím nemá problémy, tak bych jen doplnil, to co potřebujete, a používal ho dál, dokud si nevydělá na nástupce, nebo se neukáže, že v něčem výrazně nedostačuje a nové modely to mají. (IMHO období prudkého rozvoje už dávno skončilo a nový přístroj za tu cenu už nepřinese tolik nového užitku oproti staršímu a víc se vyplatí případně rozšiřovat možnosti právě přez objektivy a doplňky. A jestli je ten budget napjatý dnes, tak do nejbližší budoucnosti to nevydím moc dobře, protože očekávám spíš zdražování základních životních potřeb (s dětmi obzvláště, z dávek a přídavků zdaleka nepokryješ ani náklady ohledně dítěte), protože zdražujou energie, bude výrazně zdražovat doprava a teda i ceny všech základních potřeb, protože je nutné je do obchodů a ke spotřebitelům nějak dopravit a EU otevřeně mluví o tom, jak (nejen) dopravu bude soustavně zdražovat ve všech směrech).

Na druhou stranu, pokud ten stávající foťák už začíná mít problémy, tak je asi fakt lepší koupit další teď, protože foťák je teď hlavně elektronika a s chipama je to blbé a ještě nejspíš dlouho bude a to zasáhne časem i foťáky. I tak bych zvažoval, do jaké cenové kategorie jít, zda zvýšená cena se adekvátně projeví ve zvýšené kvalitě výsledku a ZEJMÉNA ve zvýšeném finančním přínosu.

(Teď už má celkem "slušný foťák" každý v mobilu a pokud bude mít hlouběji do kapsy, tak bude víc zvažovat, zda opravdu potřebuje profesionála, nebo si nějak vystačí sám. A za posledních pár let vláda zemi zadlužila nehorázně a zlikvidovala příliš moc podniků, takže na to budeme doplácet ještě hodně dlouho i kdyby se teď zázrakem obrátilo všechno k lepšímu a všichni "žiíli šťastně až do smrti" - IMHO ale covid bude problémem ještě nejmíň tak rok (myslím v normálním životě a podnikání, nikoli že by snad do roka zmizel zcela a byl od něj navždy pokoj, ale že se snad do roka nějak vrátí život do normálních kolejí a opatření okolo covidu budou už jen další běžný opruz na který budou všichni zvyklí jako na všechny ostatní opruzy), o ostatních věcech nemluvě)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny