Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Prepastovanie CPU

Zdravim, chystam sa na prepastovanie cpu, pc mám už 6 rokov, bol skladaný v alze, v lete sa posledné 2 roky ľahko zohrieval a aj ventilator (zrejme ten na CPU) vydáva divne zvuky pri naročnejšich hrách, rovnakých hrách pri ktorých predtým nebol problem. Preto som sa rozhodol ako prve skusiť pastu len pri čítaní ako nato sa píše že je potrebné použiť isopropilalkohol. , chcem sa opýtať musím kúpiť presne toto alebo sa to dá vyčisťiť aj riedidlom? alebo technickým benzínom? prípadne koľko percentným. O HW som sa nikdy nezaujímal, maximalne raz za pol roka povysavam alebo vystriekam stalecnym vzduchom vnutro pc.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Dnes som vyskúšal hrať tu hru kde sa to stavalo, nastavil "rovnaké podmienky" , zapnutá len hra a di…
Prepko 14.10.2021 22:54
Prepko
Nějaké pastování je vhodné tak na podlahu. Matlat novou pastu na CPU je blbost. 50-60°C není tak moc… nový
Rce 15.10.2021 00:16
Rce
Ale věř, že pastováním to můžeš akorát poškodit. Co??? Pokud ví jak na to, vyčistí styčné plochy ta… nový
Lukas1982 15.10.2021 07:30
Lukas1982
Jako laikovi ti zodpovědně říkám, aby ses na přepastování vykašlal, protože: 1. teplota CPU 50 - 60… poslední
Zdenál 15.10.2021 08:02
Zdenál

Dnes som vyskúšal hrať tu hru kde sa to stavalo, nastavil "rovnaké podmienky" , zapnutá len hra a discord, ventilátor nehučal a teplota CPU sa držala na hodnote 50 až 60 stupňov. V kľudnom stave(keď nič nieje spustene) 22 až 35 stupňov.
Zdá sa že ventilátor robí "problémy" len v lete keď mam teplo v izbe....
Inak CPU : Intel i5 6500 s chladičom SilentiumPC Spartan 3 LT HE1012 100mm fa
Išlo o to že keď bol pc v záťaži, tak bol ticho alebo bežne hlučný ako pri náročnej hre, no cca po polhodine začal vydávať zvuk Zzzzzzzzzzz akoby zrazu niečo vošlo k lopatkám(alebo akoby sa plech otieral)... keď som vypol tu náročnu hru, tak sa znížili otáčky čím zároveň zmizol aj ten zvuk.

K idei prepastovania som sa dostal tak že 1: je to lacnejšia varianta, tak prečo to neskúsiť, 2: čital som že zvyknu sa dávať nekvalitnejšie pasty alebo ich nedobre rozotru/male množstvo, 3: kamoš dával do servisu nedávno ntb kde mu ho prepastovali a vravel že teploty sa znížili a zvyšil sa mu výkon (vraj). Nejde mi ani o modu a nemam diagnozu. Tak som si povedal že to môžem skusiť aj ja a preto som sa prišiel sem poradiť ako laik.

Nějaké pastování je vhodné tak na podlahu. Matlat novou pastu na CPU je blbost. 50-60°C není tak moc. Spíš se zaměřit na vyfoukání voštin chladiče pořádně stlačeným vzduchem (v nouzi hustilkou, kterou bude hustit pomocník a ty šlauškem mířit na voštiny), nebo vyměnit větrník. Ale věř, že pastováním to můžeš akorát poškodit.

Jestliže větrník vyluzuje nějaké zvuky, bude mít patrně v čudu ložisko, můžeš zkusit kápnout olej na šicí stroje (po odlepení samolepících záslepek), když pazvuky přestanou, je to tím fofrníkem a musíš ho vyměnit (s tím olejem stejně dlouho nepoběží). Podívej, jestli se nějaký drát neflincá po lopatkách. Těž zvířecí chlupy a chundály prachu v lopatkách mohou dělat různé pralesní zvuky -> vypucovat to dobře.

Jako laikovi ti zodpovědně říkám, aby ses na přepastování vykašlal, protože:
1. teplota CPU 50 - 60 °C při zátěži je zcela v pohodě
2. kolik si myslíš, že udělá kvalitní/nekvalitní pasta? Jestli 5 °C, je to moc. A pasty musí být málo, jen nezbytně nutná vrstvička na dorovnání eventuálních nerovností styčných ploch CPU/chladič. Pokud ji tam nakydáš milimetrovou vrstvu, bude to chladit mnohem hůře. Nemluvě o tom, že při nasazování chladiče se vytlačí ven a zapatlá základní desku okolo CPU.
2. při sundávání a znovu nasazování chladiče toho jako laik můžeš poškodit víc, než si myslíš

To zvýšení výkonu po přepastování může nastat jedině za předpokladu, že před ním dosahovala teplota CPU k maximu (cca 90 - 100 °C) a aby procesor neshořel, vkládal si do práce tzv. volné cykly, kdy nic nedělal. Ale takové teploty jsou spíše způsobené špatně nasazeným chladičem, než špatným pastováním.

Zvuky dělá ventilátor (např. vadné ložisko), už deset lidí přede mnou ti radilo jeho výměnu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru