Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vzdialený prístup k PC - doporučte SW

PC s Win10 Pro zapojené v kancelárii do LAN v malej firme. Požiadavka je, aby sa mohol 1 pracovník pripájať z domu cez NTB (tiež Win10) - PC v kancli na ktoré by sa pripájal by mu nechávali zapnuté. Pracovať sa bude s účtovným SW + bežná kancelárska agenda.

Rád by som, aby ste mi odporučili SW na vzdialený prístup, s ktorým máte skúsenosti z praxe, že to funguje bez problémov, stabilne a dlhodobo sa cez to dá plnohodnotne pracovať. Ja mám vyskúčaný TeamViewer a neviem, či by som chcel cez to robiť celý deň.

1. hľadám riešenie free
2. platené riešenie, skôr so symbolickou cenou (keďže mám dojem, že si to daný zamestnanec možno bude platiť zo svojho).

Předmět Autor Datum
Software na vzdálený přístup už máš - Windows RDP. Pro vstup do organizace pak OpenVPN (zdarma), pří…
Jan Fiala 13.10.2021 18:16
Jan Fiala
Díky za odpoveď. Takže skúsim si usporiadať myšlienky, oprav ma prosím, ak sa mýlim. K tomu OpenVPN…
palos2 13.10.2021 20:47
palos2
Pevna verejna je potreba vzdycky, kdyz se pripojujes odnekud do firmy. Jak jinak bys nasel adresu fi…
RedMaX 13.10.2021 21:26
RedMaX
Jak jinak bys nasel adresu firmy? Já kdysi problém s adresama řešil jednoduše tak, že na nějakých w… poslední
gilhad 15.10.2021 09:51
gilhad
Aby sa to moc nekomplikovalo...vzhladom na relativne drahy TV pouzivam u zakaznikov zatial funkcny A…
fleg 13.10.2021 21:18
fleg
Takze Anydesk im momentalne pojde zdarma cely den? Mal som v plane tento SW vyskusat. Vies mi prosi…
palos2 13.10.2021 22:07
palos2
Ako som povedal pouzivaju to moji zakaznici (zrovna uctovne firmy) pocas roznych lockdownov a karant…
fleg 13.10.2021 22:30
fleg
Diky, potesil si ma. Ked uz sme nacali tu VPN, mam este otazku. Bolo by mozne prevadzkovat VPN serv…
palos2 13.10.2021 23:05
palos2
OpenVPN je trosku overkill...to chod do klasickeho pptp servera radsej potom. Na openVPN aj tak potr…
fleg 13.10.2021 23:55
fleg
Diky. ano server je mozne prevadzkovat aj na klasickom PC Ak mas chut, mozes napisat ako by to bol…
palos2 14.10.2021 20:57
palos2
IP priraduje a routuje server. Opakujem neviem, co vymyslas...na OpenVPN potrebujes verejnu staticku… nový
fleg 14.10.2021 21:42
fleg
https://www.techradar.com/news/teamviewer-vs-anydesk-vs-remotepcwhats-the-best-remote-desktop-softwa… nový
Nuda 15.10.2021 08:58
Nuda

Díky za odpoveď.

Takže skúsim si usporiadať myšlienky, oprav ma prosím, ak sa mýlim.
K tomu OpenVPN - ak som to správne pochopil, tak VPN spojenie by malo končiť na routri v tej firme, správne? Takže jednak musím mať prístup do routra a tiež router musí podporovať VPN. Tiež by asi museli mať na firme pevnú verejnú IP (to asi nemajú).

Alebo sa to dá aj inak?

Pevna verejna je potreba vzdycky, kdyz se pripojujes odnekud do firmy. Jak jinak bys nasel adresu firmy?

Druhou moznosti je, ze das adresu nejakemu zprostredkovateli, ten si zridi spojeni mezi sebou a tou firmou. Potom ten, ktery se pripojuje odnekud, se pripoji na adresu zprostredkovatele a zprostredkovatel ho posle na spravnou adresu firmy. No a presne takto funguje Teamviewer. Logicky to zprostredkovatel nebude delat zadarmo nebo za symbolickou cenu.

Bud teda platit nebo si to poresit ve firme a ziskat jasne danou verejnou adresu a pripojovat se z domova na ni. Jak na to zadarmo uz tu mas popsane.

Jak jinak bys nasel adresu firmy?

Já kdysi problém s adresama řešil jednoduše tak, že na nějakých webstránkách (tuším webzdarma nebo tak něco) jsem měl i jednu, kde se dalo zadat "jmeno" a ono si to uložilo to jmeno, datum a IP, odkud ten požadavek přišel. A vypisovalo to seznam všech posledních přístupů. na stránce byla jednoduchá forma, co to posílala přez GET, takže to šlo i snadno automatizovat že v cronu byl wget http://ona/stranka?jmeno=QWERTY s voláním tak 3x denně - takže odkudkoliv jsem se na tu stránku kouknul a našel na ní QWERTY, tak jsem věděl, zda to ještě nějak jede a jakou adresu stroj QWERTY navenek má. Nasledně jsem se zalogoval na tu IP adresu a byl jsem doma. (co se sítě týče, stačí, když to dělá jeden stroj v ní)

Na tu stránku kvůli spambotům nebyly odkazy a příliš staré záznamy se mazaly - seděl tam jednoduchý PHP skript na pár řádků. Jako je to blbé, primitivní a všechno, ale zdarma a funguje. A dá se takto obhospodařovat libovolný rozumně malý počet počítačů (jako řekněme stovky, já to měl pro 3).

Aby sa to moc nekomplikovalo...vzhladom na relativne drahy TV pouzivam u zakaznikov zatial funkcny Anydesk...prave pri uctovnych firmach uplne bezne;o).
Ak je verejna IP adresa siahnem radsej vzdy po vpn rieseni (Mikrotik brana a na nej PPTP alebo L2TP server).

Takze Anydesk im momentalne pojde zdarma cely den? Mal som v plane tento SW vyskusat.

Vies mi prosim ta z tvojej skusenosti povedat, ci sa s tym pohodlne robi? Mam na mysli hlavne prisposobenie rozliseniu obrazovky, proste, ci je to vhodne aj na beznu pracu a nepride clovek o zrak (jasne, ze si to otestujem tiez).

Ako som povedal pouzivaju to moji zakaznici (zrovna uctovne firmy) pocas roznych lockdownov a karanten.
Vie to slusne aj presmerovanei tlaciarni, takze scenar je taky, ze pracovny pc sa necha zapnuty v praci a oni sa pripajaju k nemu z domu so zvojich osobnyvh pc s tym, ze tlaciaren z prace si brali vacsinou domov.
Pracuju na tom normalne 8h denne.

Diky, potesil si ma.

Ked uz sme nacali tu VPN, mam este otazku. Bolo by mozne prevadzkovat VPN server (trebars OpenVPN) na klasickom PC, ktore je sucastou LAN? S tym, ze na routri by boli len presmerovane porty? Co vsetko by bolo vyzadovane a bolo potrebne nastavit?

Ak je to schodna cesta, ako by to prakticky fungovalo? Mala by ta sietovka v tom stroji priradene 2 rozne IP, jednu klasicky pre LAN a druhu pre VPN? Ako by sa pridelila IP adresa klientovi VPN (cez dhcp? aky?). Bolo by nasledne mozne po pripojeni sa z klienta cez VPN na takyto PC zaroven sa prihlasit cez RDP (na ten isty PC)? Nemam v tom celkom jasno.

Diky.

ano server je mozne prevadzkovat aj na klasickom PC

Ak mas chut, mozes napisat ako by to bolo s tymi IP adresami, a pripojenim cez RDP, co sa pytam v predoslej otazke. Odkial sa priradia? Ak by VPN server bezal na beznom PC, tak zrejme VPN klient sa nedostane na ine PC v LAN. Alebo by to routoval ten PC, co sluzi ako server?

Celkom ma to zaujima, rad by som si rozsiril obzor. Ako sa vyrobi konfiguracia najdem aj na nete. Ale tieto zakladne veci na nete bezne nie su polopatisticky vysvetlene, tak dobre cloveku padne, ak to niekto znaly vysvetli.

IP priraduje a routuje server.
Opakujem neviem, co vymyslas...na OpenVPN potrebujes verejnu staticku ipecku a akonahle ju mas je pre teb avyrazne jednoduchsie robit vpn server niekde na brane a nie vo vnutri na nejakom pc.
Na rozbehanie a prevadzku je vyrazne jednoduchsie potom pouzivat pppt(l2tp) server ako sa zdrzovat so sice bezpecnejsim, ale komplikovanejsim OpenVPN.
Nehovoriac o tom, ze rozne TP-Linky a spol ti ziadne OpenVPN podporovat nebudu, takze to musis rozbehat na nejakom normalnom hw...cize na Mikrotiku.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru