Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Router pre domácnosť.

Ahojte idem si po radu. Potreboval by som domov zakúpiť nový router pretože pôvodný starý už nezvláda mať pripojených na seba XY zariadení, ktoré mám. Doma máme optické pripojenie (download do 330Mb/s) a router sa nachádza v obývačke pri TV. Potreboval by som router, ktorý stabilne udrží mať na seba pripojených cca 10-15 zariadení a s dobrým dosahom. Nevyznám sa moc do routerov ale roblémom pre dosah budú ocelové kolajky v strope medzi prvým a druhým poschodím, ktoré môžu rušiť signál. Vedeli by ste mi poradiť nejaký kvalitý router? Cenovo cca do 100€. Ďakujem a prajem pekný deň.

Předmět Autor Datum
Mikrotik AC2, Ubiquiti ACB-AC, airCube AC, pripadne nieco ine z ich portfolia.
fleg 07.11.2021 09:23
fleg
Viz. Fleg. Já používám https://access-pointy.heureka.cz/tp-link-tl-wr841n/#prehled/ ale jestli zvlád…
Lukas1982 07.11.2021 10:40
Lukas1982
myslím že už tu na to narazilo více lidí, že ty nejběžnější domácí krabičky mají svá praktická omeze…
lední brtník 07.11.2021 15:34
lední brtník
Ďakujem za rady a pomoc chlapci. Nakoľko nie som sietar a vôbec sa ro u nerozumiem potrebujem router…
Poldy91 07.11.2021 17:56
Poldy91
Za mě ano. Nastavení je jednoduché, takže bys s tím něměl mít problém.
Lukas1982 07.11.2021 18:41
Lukas1982
pro jistotu zkontroluj - kvůli tvému stropu a potřebě pokrýt ještě jedno patro - že se ti do vysněné…
lední brtník 07.11.2021 19:34
lední brtník
Extender už mám a konkrétne TP-Link TL-WA855RE. Chcem sa spýtať na rozdiel medzi routermi TP-Link Ar…
Poldy91 07.11.2021 20:46
Poldy91
tak zbytecne vysoko bych nesel, bude to mit vetsi papirovou sirku pasma na 5ghz (normy ac / ax), pra…
brum brum 07.11.2021 21:45
brum brum
zběžně jsem se díval s chabou angličtinou, porovnat to neumím co je výkonnější, protože využívají rů… poslední
lední brtník 08.11.2021 00:38
lední brtník
Mikrotik má maximum možných klientov až 2007, bohužiaľ keď sa v minulosti navrhovalo to prvé pôvodné…
Kilo.Viktor 07.11.2021 18:00
Kilo.Viktor

Viz. Fleg. Já používám https://access-pointy.heureka.cz/tp-link-tl-wr841n/#prehled/ ale jestli zvládne 10-15 zařízení netuším. Co vím na 100% je, že když sedíme v pergole cca 8-10 lidí, tak každému se jde připojit bez problémů. A to ho mám v pokoji v horním patře.
I přes patro bez problémů a k bazénu cca 30 mentrů přes 60cm stěnu a izolaci taky v pohodě, ale signál už není 100%.

Nejsem ale síťař, to je Fleg a rozumí tomu určitě více než já. Já jsem rád, že jsem to před lety zprovoznil do funkčního stavu :-) a že nikdo nemá žádný problém.
Taky jsem s tím laboroval snad celý den, kdy jsem zkoušel různá nastavení vysílacího výkonu, zkoumal sílu signálu v určitých místech apod., díval se na zarušení kanálů a podle toho jsem to nakonec nastavil. Nakonec se to povedlo doladit k "dokonalosti" a všichni jsou spokojení.

myslím že už tu na to narazilo více lidí, že ty nejběžnější domácí krabičky mají svá praktická omezení právě co se týká počtu wifi klientů.
když už, tak potřebují výkonnější vícejádrový procesor - dnes by jako nejnižší model šlo brát archer c6, s wifi ac, gigabit lan.
jde už o letitý kousek a možná by bylo načase se poohlédnout po novějších modelech wifi 6 (ax):
opět lowend: https://www.tp-link.com/cz/home-networking/wifi-router/archer-ax10/,
nebo 4jádrový: https://www.tp-link.com/cz/home-networking/wifi-router/archer-ax20/#specifications

beru v úvahu i útlum signálu skrz strop. to se neřeší spoléháním na nové zázračnější výkony (jsou omezené normou), ale do druhého patra se dá druhé ap, což by mohl být stejný router. druhý router buď umí režim režim bridge, nebo se využije jen jeho lan část, bez wan vstupu. takto se to řešilo postaru s wifi 11n.
wifi kanálům bych nechal odstup od sebe. wifi síť může mít stejný název.

tplink u novějších generací využívá pro rozšíření wifi funkci mesh (jejich verze onemesh), vyžaduje to jejich wifi extendery: https://www.tp-link.com/cz/onemesh/product-list/

síťový labužník má raději ty značkovější výrobce co hned nahoře vyjmenoval fleg, jen musí být člověk zvyklý na jejich nastavení.

Ďakujem za rady a pomoc chlapci. Nakoľko nie som sietar a vôbec sa ro u nerozumiem potrebujem router ktorý len jednoducho pripojím pripadne veľmi ľahko nastavím aby išlo všetko ako má. Pravdepodobne zoberiem ten TP-Link archetypy ax20. Dúfam že je to dobrá voľba. Ak nie tak má opravte. Ďakujem

tak zbytecne vysoko bych nesel, bude to mit vetsi papirovou sirku pasma na 5ghz (normy ac / ax), prakticka vyuzitelnost doma pres zdi je sporna.

stejne tak starsi repeater wa855re umi beznou wifi 11n (2.4ghz), ale novejsi 11ac asi ne a funkce mesh se ho nejspis netyka, chce to overit u tplinku.
a ty bezne repeatery nestaly za nic moc.

zběžně jsem se díval s chabou angličtinou, porovnat to neumím co je výkonnější, protože využívají různé procesorové architektury. jedny mají klasického síťového dodavatele brouků broadcom, další zase intel který zjevně neví co se svými atomy.

ačkoliv usb tiskárny v síti považuju za absolutní zlo, podíval bych se třeba který z těch routerů to podporuje a volil možná podle toho.

Mikrotik má maximum možných klientov až 2007, bohužiaľ keď sa v minulosti navrhovalo to prvé pôvodné wifi 802.11b nikto nerátal s tým, že toľko klientov by malo fungovať súčasne. Už pri 8 klientoch prenášajúcich data súčasne rapídne klesá efektivita prenosu a je celkom jedno ako kvalitný, alebo drahý router je použitý.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru