Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Externí HDD není dostupný

Dobrý den,
při připojení externího HDD se mi buďto vůbec nenačte, nebo mi oznámí, že není k dispozici. Předtím jsem obnovovala část dat programem Recuva a od té doby se k datům nemůžu dostat. Jiný systém na obnovu dat mi oznámil, že disk je naplněný 0,8T (z 1,8T), ale přitom nedokázal najít žádný soubor. Mám tam uložené věci do školy a rodinné fotky, ale nemůžu si dovolit dát několik tisíc za profesionální obnovení. Existuje nějaká možnost?

Děkuji za radu :-)

Předmět Autor Datum
Vidíte ten disk v "Správcovi diskov"? Ak ano, kliknite naň pravým tlačidlom myši a vyberte "Vlastnos…
Sodrak 09.11.2021 14:51
Sodrak
Děkuji, vyřešilo se to :-)
HDH 09.11.2021 16:43
HDH
Otázkou je, na jak dlouho...
host 09.11.2021 16:44
host
Mám tam uložené věci do školy a rodinné fotky, ale nemůžu si dovolit dát několik tisíc za profesioná…
Lukas1982 09.11.2021 15:08
Lukas1982
Jen pro upřesnění: kam jste ty data obnovovala? Na ten samý disk?
leo 09.11.2021 15:58
leo
Ne, na flashku.
HDH 09.11.2021 16:42
HDH
Bylo by vhodné prozradit, co to je za disk a jak je připojen. Pokud jde vyjmout z krabičky, připoji…
host 09.11.2021 16:42
host
1) nejhorší scénář: nikdy v životě nearchivovat originály fotek na usb disku, který sebou taháte kam…
lední brtník 09.11.2021 21:35
lední brtník
Naprosto souhlasím. Poslední dobou je to tu nějak často, že uživatelé přicházejí o data. Zajímalo by… poslední
Lukas1982 09.11.2021 22:17
Lukas1982

Mám tam uložené věci do školy a rodinné fotky, ale nemůžu si dovolit dát několik tisíc za profesionální obnovení.

To jako nezálohujete??? No, alespoň se to naučíte. Ideálně na více disků a minimálně jeden uložit mimo domov, kde se konkrétní PC nachází.
Asi Vám ty věci za to nestojí, když za obnovu nechcete platit...

Bylo by vhodné prozradit, co to je za disk a jak je připojen.

Pokud jde vyjmout z krabičky, připojit přímo do PC. Zkontrolovat SMART hodnoty. Pokud jsou data důležitá, určitě jsou zálohovaná. Pokud náhodou nejsou, svěřit obnovu odborné firmě. Jinak můžeš dál experimentovat a o data přijít úplně.

1) nejhorší scénář: nikdy v životě nearchivovat originály fotek na usb disku, který sebou taháte kamkoliv, který neumíte správně odpojovat (ty chyby souborového systému jsou vaše práce) a který je jednoduché poškodit nebo ztratit.

2) zachraňovat data (recuvou apod) z disku s poškozeným souborovým systémem znamená, že v takto přeházeném souborovém systému můžete přijít úplně o všechno.

3) navíc používáte jako přenosný disk pro časté přepisy a odpojování za chodu tzv. smr disk - ta data byla ohrožena celou dobu, ten disk při tomto používání musí selhat.

je nesmysl používat usb disk jako pracovní, kdy editujete soubory rovnou na něm - v období diplomek tu vždycky pláče několik lidí, že přišli o celou práci.
svéprávný člověk používá usb krámy jen jako přenosné médium, odkud soubor vždy zkopíruje na pracovní pc - tak má při poškození nebo ztrátě usb vždy poslední kopii souboru na počítači.

rodinné cennosti skladujte na jiném disku, než na pracovním usb nebo flashce - třeba na druhém disku ve skříni. na usb krámy patří bezcenný brak jako tv seriály, jejichž ztráta vás netrápí.

obnova dat z poškozeného disku znamená zvážit možnosti co se mohlo stát, co se dlouhodobě dělo, i co je dosud vidět - a podle toho šetrně postupovat, ne bezhlavě poštvat na disk "obnovovací program".

Naprosto souhlasím. Poslední dobou je to tu nějak často, že uživatelé přicházejí o data. Zajímalo by mě, kolik z nich se poučilo a začalo zálohovat.

1)Souhlasím
2)Nesouhlasím, pokud se použije Live Linux z USB
3)Jasný souhlas
4)Dotatek: Taky souhlasím. Už jsem ale tady několikrát psal, že pokud uživateli data za to stojí, tak je dobré mít zálohu na dvou, ideálně třech místech, kdy jeden disk bude uložený i mimo domov. No, komu není rady... Tazatele omlouvá to, že to téma třeba nečetl :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru