Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Prebudenie PC po zapojení iného spotrebiča do siete

Zdravím, keď uspím PC, samovoľne sa zapne pri pripojení nejakého spotrebiča do siete. Napríklad je teda PC uspatý a zapojím žehličku alebo nabíjačku a PC sa preberie. Keď je vypnutý, tento problém nie je (nezapne sa samovoľne).

PC mám zapojený v predlžovačke spolu s monitorom. Predlžovačka je nová, keďže som ju z tohto podozrieval, avšak to ňou nebolo. Skúšal som aj vypnúť prebudenie myšou avšak ani to nepomohlo. Stalo sa mi už aj to, že som v inej miestnosti zapojil napríklad nabíjačku od ntb a PC sa prebudil, takže to nebude predlžovačkou.

Máte prosím vás nejaké nápady, čím to môže byť spôsobené? Môže byť chyba v napájacom kábli (PC alebo monitor)? Keďže sa do elektriky vôbec nevyznám, nechal by som si rád poradiť, čo by som mohol robiť a či to môže byť nebezpečné, napríklad či môže nastať nejaký skrat, odídenie zdroja, prípadne, v najhoršom prípade, požiar?

Ďakujem za všetky rady.

Předmět Autor Datum
jsou dotažené šroubky ve všech zásuvkách - kam vede pc i kde zapojuješ výkonnější spotřebiče, které…
lední brtník 10.12.2021 01:17
lední brtník
Vďaka za odpoveď. So zásuvkami nebude problém, robilo mi to už v predcházdajúcom byte a tam som dal…
Jarck 10.12.2021 08:59
Jarck
internet máš cez LAN ? kábel je tienený ?
sakraforte 10.12.2021 09:57
sakraforte
Áno, internet mam cez LAN a tienený kábel bohužiaľ neviem čo znamená. Ale je to klasický LAN kábel,…
Jarck 10.12.2021 10:02
Jarck
keď ho odpojíš, chová sa to rovnako ?
sakraforte 10.12.2021 10:07
sakraforte
Otestujem to. Ono keď je PC uspatý, nie vždy sa zapne pri zapnutí iného spotrebiča. Niekedy sa zapne…
Jarck 10.12.2021 10:17
Jarck
element "nie vždy sa zapne" si pôvodne nespomínal. Možno to v skutočnosti reaguje na to, že sused za…
sakraforte 10.12.2021 10:33
sakraforte
mozna je to jen nahoda, ale dal jsi odkaz na "ftp" sitovy kabel, na konektoru ma kovove stineni. bez…
brum brum 10.12.2021 11:22
brum brum
Zkus to s odpojeným kabelem od internetu. Kdysi se mi počítač samovolně spouštěl při povoleném Wake…
IQ37 10.12.2021 11:18
IQ37
Inak PC zdroj mám Eurocase 550W ATX-550WA-14 a teda som zistil, že to nie je žiadna sláva :-D. Môže…
Jarck 10.12.2021 11:38
Jarck
Nemůže to být nějakou periferií napojenou na USB (klávesnice, myš)? Rušení ze sítě se přes zdroj ned…
ml1 10.12.2021 12:20
ml1
Ďakujem za radu, ten zdroj je starý 3 a pol roka, takže ešte relatívne nový. Skúšam postupne vypájať… poslední
Jarck 10.12.2021 12:44
Jarck

jsou dotažené šroubky ve všech zásuvkách - kam vede pc i kde zapojuješ výkonnější spotřebiče, které ti ho probouzí? chce to kontrolovat ve dne za světla, s vypnutými jističi.
nevede z pc výstup do nějakého dalšího spotřebiče, který má vlastní síťové napájení?
ten monitor vede do stejné nové prodlužovačky jako pc?
v biosu je zakázáno veškeré probouzení kolem nastavení: wake on lan, wake on time, apod?

Vďaka za odpoveď.
So zásuvkami nebude problém, robilo mi to už v predcházdajúcom byte a tam som dal skontrolovať zásuvky a boli v poriadku a robí mi to aj v novom byte.
Z PC nevedie ďalší spotrebič, v PC je zapnutá len myš, klávesnica, sluchátka, HDMI kábel do TV, monitor, takže nič, čo by malo svoje vlastné sieťové napájanie (okrem monitoru).
Áno, ten monitor je v tej novej predlžovačke ako PC, vlastne sú v tej predlžovačke len tieto dva napájacie káble + nabíjačka do mobilu a občas aj nabíjačka od NTB.
A áno, aj v biose som skúšal zakázať všetko prebudenie, nepomohlo mi ani to.

Otestujem to. Ono keď je PC uspatý, nie vždy sa zapne pri zapnutí iného spotrebiča. Niekedy sa zapne sám od seba (napríklad keď v noci spím a PC je len uspatý), niekedy pri zapnutí iného spotrebiča do zásuvky, niekedy pri zapálení svetla a niekedy vôbec. Je mi to záhada, pretože to nemá nejakú pravidelnosť. Určite vyskúšam odpojiť ten LAN kábel a dám vedieť ako sa to správa :-)

Inak PC zdroj mám Eurocase 550W ATX-550WA-14 a teda som zistil, že to nie je žiadna sláva :-D. Môže tieto problémy spôsobovať aj zlý zdroj? Nepostrehol som ešte žiadne iné problémy, iba takéto samovoľné zapínanie, ktoré ale nie je nejaké pravidelné, niekedy sa zapne sám od seba v noci, niekedy pri zapnutí svetla, niekedy pri zapnutí iného spotrebiča do zásuvky (napríklad nabíjačka od NTB) a niekedy vôbec.

Podozrieval som aj napájací kábel zdroja alebo samotný zdroj, avšak neviem, či to môže spôsobovať takéto zapnutia, keď s ním nemám iný problém. Nemám problém investovať do iného kvalitnejšieho zdroja, avšak nerád by som to robil zbytočne. Iný zdroj po ruke nemám a teda neviem otestovať, či to bude robiť aj s iným zdrojom. A takisto sa bojím to odkladať, lebo sa bojím že prídem aj o iné komponenty v PC, ak by sa niečo stalo.

Nemůže to být nějakou periferií napojenou na USB (klávesnice, myš)?
Rušení ze sítě se přes zdroj nedostane, tím bych si byl docela jistý. Ledaže by ten zdroj byl nějaký špatný což zase u Eurocase vyloučit nelze (i tak pochybuju, že by to vedlo k probuzení). Jak starý ten zdroj je? Stačí řádově, pokud má za sebou víc jak 5 let, moc bych mu taky nevěřil. Ale pořád mi taková věc nedává smysl, zdroj sám o sobě počítač od sítě dobře odděluje (to spíš nějaké rušení přidá on sám) a další odrušení mají jednotlivé komponenty, takže rušení šířené napájením bych vyloučil.
Spíš bych to viděl na rušení šířené vzduchem; třeba v laboratoři, když pustíme pořádné proudy, tak nejdřív se to projeví na klávesnici a myši (jen USB, PS/2 jsou v pohodě), pak začne vynechávat digitální monitor a nakonec se objevuje rušení i na analogovém (teda on je taky digitální, ale připojený po VGA). Použití sériové linky po USB vůbec nepřichází do úvahy, museli jsme koupit kartu sériových portů, s těma to nic nedělá. No z toho jsem si odnesl ponaučení, že USB neni nijak odolné vůči rušení.
Ale že by se něco takového dělo v domácích podmínkách navíc s běžnými spotřebiči (které musí mít nějakou imunitu alespoň takovou, aby zvládkla emise zařízení stejné třídy) to bych si nemyslel. Takže moje úvaha vede opět k elektrice. A sice tak, že rušení vzniká v síti (asi nedotažené spoje a z nich plynoucí produkty), ale do počítače se to klidně může dostávat vzduchem.
Tohle bych ověřil tak, že bych vypnul veškerá USB, jestli to nezmizí.

Ďakujem za radu, ten zdroj je starý 3 a pol roka, takže ešte relatívne nový. Skúšam postupne vypájať rôzne z PC rôzne komponenty, začal som najprv sieťovým káblom a uvidím, či to pomôže, ak nie, tak pôjdem po myši a klávesnici. Ono sa mi deje už v treťom rôznom byte (za 3 roky som vystriedal 3 byty) a všade ten istý problém, takže zrejme to nebude problém s elektrikou, ale niečo v PC. Ale teda poskúšam odpojiť postupne tie USB (myš, klávesnicu) a budem to pozorovať. Ťažko sa to skúma, keďže sa to nedeje úplne pri každom zapojení iného spotrebiča do siete, ale iba niekedy. Vďaka za radu :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru