Předmět Autor Datum
Podivej se na tohle: https://www.cvedetails.com/version-list/12508/23641/1/Mikrotik-Routeros.html To…
Jan Fiala 15.12.2021 19:07
Jan Fiala
Neviem ci som zrovna ja ten spravny. Ale z mojho pohladu , chyby su vsade, a tu je plus ze sa riesia…
truhlik 15.12.2021 19:08
truhlik
Mikrotik mal len jeden velky pruser...bohuzial mal, nastastie bol len jeden. V porovnani s ostatnymi…
fleg 15.12.2021 19:14
fleg
Děkuji všem za informace. To je zajímavé. Podle jakých pravidel rozhodují u MikroTiku o ukončení pod…
Time 15.12.2021 22:25
Time
Mikrotik pro nabizi stable a long time stable verze. Pro bezne uzivatele je ta druha dostacujici. Ja…
Jan Fiala 18.12.2021 09:08
Jan Fiala
nevidím žádný smysl takového příspěvku. odpověď znal tazatel "té" ještě před jeho dopsáním. ostatně…
lední brtník 16.12.2021 00:03
lední brtník
Není třeba mne takhle zařezávat. Úsměvné je, že jste si sám vystavil vysvědčení a ihned ho zveřejnil…
Time 18.12.2021 06:07
Time
použiju stejný výraz: výrobci domácích routerů zařezávají (=opouštějí) podporu svých krámů poměrně r…
lední brtník 19.12.2021 07:43
lední brtník
sporadicky vydané aktualizace reagují až na zveřejněný průser. Hm, Linksys (Cisco) nereaguji na bez… poslední
RedMaX 19.12.2021 08:38
RedMaX
Chválený je tím, kdo si ho umí pořádně nastavit, pak je to bez debat nejlepší volba. Mně se laborova…
Lukas1982 18.12.2021 06:35
Lukas1982
Základní nastavení Mikrotiku je skoro stejné jako jinde, pár údajů a internet funguje. ROS má ale bž…
L-Core 18.12.2021 07:21
L-Core
Jo no, budu si to nastavení muset pomalu nastudovat ať vím, až mě opustí můj Bullet5, jak nastavit s…
Lukas1982 18.12.2021 08:53
Lukas1982
Až umře Bullet, je tady Flex. ;-)
Kurt 18.12.2021 23:01
Kurt

Neviem ci som zrovna ja ten spravny. Ale z mojho pohladu , chyby su vsade, a tu je plus ze sa riesia (aspon to tak vyzera :-) )
Mali sme tu kedysi nejaky tplink, jedna aktualizacia fw a konec , a nech mi nikto nevravi ze je bez chyb . . . napriklad ani ked sa nasla chyba vo WPA2 (mozno riesit instalaciou nejkeho ....wrt, co je ale praca navyse, a nie pre kazdeho)

Děkuji všem za informace. To je zajímavé. Podle jakých pravidel rozhodují u MikroTiku o ukončení podpory? Má smysl vždy nekompromisně nasadit nejaktuálnějí OS, pokud to provider neřeší a SXT jednotku může spravovat uživatel který ji vlastní? Podle čeho se případně rozhodovat?

Co u MikroTiku kdysi nezvládli? Následky a řešení?
Líbí se mi nové SXT jednotky. Jsou božužel tmelené a ale lépe konstrukčně předcházejí závadě v důsledku zatékání. A to jsem pro rozebíratelnost a opravitelnost těch starých SXT ešusů, které mám stejně nejradši. Už jsem jich několik opravil a fungují spolehlivě dál.
Rešil jste někdo rozebíratelnost a opravitelnost těch nových tmelených SXT? Férové by bylo, kdyby tam místo tmelu dali těsnění.

Levné TP-Linky jsou fakt tragické. Mimochodem, stačí si dohledat tu jejich tragikomedii s napájecími adaptéry, když ten požár hasili a měnili to na vyžádání. Na hodinu vyhodit ty kteří tahle vážná rizika způsobili. Nedávno jsem musel u známého řešit nefunkčnost u PC a ten čínský šunt už roky bezpečnostně FW nepodoporovali a HW byl tak slabý, že nebyla šance na alternativní FW. Opravdu nechápu, proč lidi kupují TP-Link za 500 Kč pro domáci wi-fi síť, když za stejnou cenu mají lepší a spolehlivý MikroTik. Až na tu náročnost konfigurace v rozsáhlém prostředí... ale pak už jen funkčnost, stabilita a svatý klid.

Není třeba mne takhle zařezávat. Úsměvné je, že jste si sám vystavil vysvědčení a ihned ho zveřejnil. Všichni teď ví, že Komunikaci máte za 4 a nepropadl jste z ní jen proto, že jste nasměroval do aktualit k tématu (tamní diskuse stejně neosvětlila faktické informace na pozadí odkazovaných článků). Přitom vás rád čtu, dost jsem se od vás naučil, vím že jste praktik a profík, ale někdy byste měl vysílat do éteru až druhý den. Stihne to z vás vyprchat...

Když ten váš příspěvek opakovaně čtu a přemýšlím nad ním, tak jsem upřímně rád, že jako první reagoval právě pan Fiala, který mne dobře pochopil. Jemu jsem vděčný a prosím ho ať se snaží dále pro poradnu, protože přináší sem profesionalitu, nadhled, klid, slušnost a taky lidskost. Věřím mu a zvolávám, "pane Fialo, prosím, vytrvejte a pomáhejte... děkuji!".

Nemyslím si, že bych něco udělal špatně. Záměrně jsem založil nové vlákno, které pomůže lidem, hlavně příspěvky od znalců a praktiků MikroTik. Sekce Akuality jsou zcela bokem, okem sotva zahlédnutelné. Kdysi mi trvalo, než jsem začal místní aktuality sledovat a jsou to spíš místní "nahodilé štěky". Dost důležitých věcí se v místních aktualitách vůbec neobjeví. Tak proto samostatné vlákno, aby to bylo lidem na očích a diskutovalo se. Je to takto pochopitelné? MikroTik nezvládám, je to nad moje znalosti. Pomohlo mi vyjádření pana Fialy, ale stejně jsem MikroTikově dezorientovaný a neschopný. Snad to budu časem zvládat lépe i díky vám tady.

sporadicky vydané aktualizace reagují až na zveřejněný průser.

Hm, Linksys (Cisco) nereaguji na bezpecnostni prusery vubec. Nasi maji takovy router a presto, ze je deravej jak reseto, posledni aktualizace byla 2015. Novy router nechteji poridit, ze jim tenhle staci. :-/
Ja bych uz dneska koupil taky jedine Mikrotik, nastesti sam mam sice letity Netgear, ale komunita na nej furt vydava aktualizace DD-WRT. Samotny Netgear jako firma jsou taky absolutni tragedi, kteri podporu ukoncuji dva roky po vydani.

Chválený je tím, kdo si ho umí pořádně nastavit, pak je to bez debat nejlepší volba. Mně se laborovat nechtělo a mám už delší
dobu UBNT Bullet 5, kde je snadné nastavení oproti Mikrotiku, který má ohromné množství nastavení a tam bych se někde ztratil.

Základní nastavení Mikrotiku je skoro stejné jako jinde, pár údajů a internet funguje. ROS má ale bžilión věcí k nastavení navíc, které využívat nemusíš. Je to podobné, jako když dokážeš oříznout obrázek v Malování i Fotoshopu… na rozdíl od těchto softwarů routery ale stojí plus-mínus podobně.

Já si s MTikem také na první dobrou neporadil, nastavoval mi ho TeamViewerem fleg :)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru