Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Lenovo G510-náhodné a nepředvídatelné vypínání

Ahoj a předem Happy New Year :)

Bohužel do nového roku jsem si přinesl ntb Lenovo G510 který jsem popravdě kupoval jako vadný bez záruky, v naději že jej dám dohromady. Chvilka naděje mi svitla v momentě kdy jsem byl schopný jej bez problémů nahodit, nainstalovat Win a vše s ním související. Dokonce napoprvé běžel i několik hodin bez toho aniž by spadl jenže pak to začlo. Notebook jde zapnout třeba až na pátý pokus, s tím že třeba chvilku zdánlivě nabíhá a pak se vypne. Ale zase nedělá to vždy je to otázka náhody a štěstí. Když na něm spustím např Mafii 2, 3x se po nějaké době vypne a pak jede zase několik hodin i pod zátěží, bez problémů.

Vyzkoušeno

-Vyčištění, přepastování, kontrola zda chlazení doléhá, především na grafickou kartu. Bez efektu-vše v pořádku teploty normální jak v idle tak pod zátěží.
-Vyzkoušeny 3 adaptéry, jeden 65w originál Lenovo, jeden zánovní 65W travel, taktéž Lenovo a jeden univerzál. Beze změny
-Vyzkoušeny 2 páry pamětí, jeden Hynix OEM přímo pro Lenovo. Bez úspěchu.
-Kompletní očištění desky, politá nebyla, nikde není zjevně nic spáleného, konektor na nabíjení v pořádku, baterie chvíli drží ale spíš bych hádal že bude už utahaná, NTB beztak provozuji na adaptéru.
-Notebook kompletně rozebrán a složen abych vyloučil že tam někde něco lítá a šlusuje....nic tam nebylo a efekt opět 0
-Reset BIOSU, jak načtením "default" hodnot tak vyndáním cmos baterky.

Jediné co jsem doteď nezkusil je aktualizace BIOSU.

Já vím, koupil jsem si něco u čeho by mě nemělo překvapit že to nejede ale už několikrát jsem koupil "na ND, funkčnost neznámá" a většina těch věcí ještě funguje :D ale kdyby to už třeba někdo řešil a měl nějaký nápad, po čem jít budu jedině rád. Hlavně kdyby to byla nějaká prkotina tak by byla zase škoda ten stroj vyhazovat...

Předmět Autor Datum
Nechci dávat rady o ničem. Tady to ale může dělat jednoduše nějaká hlavní komponenta - základní des…
Flash_Gordon 01.01.2022 00:50
Flash_Gordon
Právě na tyhle dvě komponenty mám podezření jenže největší legrace je že když clověk vydrží tu hodin…
Jmjm 01.01.2022 01:00
Jmjm
já si pod tou prkotinou představuju odcházející dc-dc měnič, nejspíš je rovnou na základní desce :(…
lední brtník 01.01.2022 01:07
lední brtník
Tvoje úvahy se ubírají správným směrem, jenže co se týče baterie tak alespoň dle Windows se baterie…
Jmjm 01.01.2022 01:21
Jmjm
potom je baterka úplně mrtvá. myslím že klasika - odešel jeden článek a ostatní ten zdroj jen přebíj…
lední brtník 01.01.2022 01:51
lední brtník
Takže, nechci to zakřiknout ale zdá se že je po problému :-) v BIOSU jsem vyřadil z provozu dedikova… poslední
Jmjm 01.01.2022 21:08
Jmjm

Nechci dávat rady o ničem.

Tady to ale může dělat jednoduše nějaká hlavní komponenta - základní deska či vadné napětové kaskády u CPU.

Chci tím jen naznačit, že v takovém případě je každá rada drahá a i když pro to udělá člověk maximum, tak to nemusí pomoci.

Právě na tyhle dvě komponenty mám podezření jenže největší legrace je že když clověk vydrží tu hodinku, kdy se mu to zcela nahodile vypíná tak pak to frčí už spolehlivě. Tím spíš mám alespoň malou naději že by se mohlo zdařit ho uvézt do provozuschopného stavu :D

Tvoje úvahy se ubírají správným směrem, jenže co se týče baterie tak alespoň dle Windows se baterie je schopná nabít na 100% jenže ta kapacita pak hodně rychle padá, za 45 min už se systém při běhu na baterku hlásí o zapojení nabíječky.

Jinak samotné vypnutí je náhlé a během něj zhasne jen LED signalizující běh. Ale LED dioda, pokud je v notebooku baterie, během vypnutí i po něm signalizuje nabíjení.

Tak nějak si začínám pohrávat s myšlenkou že buď zkusím přehrát BIOS(Do čehož se mi moc nechce, kdyby se vypl během aktualizace je to průšvih) a nebo na hulváta, vyndat desku a pofoukat jí horkovzduškou....není to stroj za desetitisíce, a pokud by ještě třeba pár měsíců vydržel fungovat tak by svůj úkol splnil.

Takže, nechci to zakřiknout ale zdá se že je po problému :-) v BIOSU jsem vyřadil z provozu dedikovanou AMD grafiku, protože se dneska stalo že se rozsypal obraz do typických artefaktů, a notes funguje jak má. Takže předpokládám že jí postihnul mor studených spojů BGA. Nu což, holt pojede na integrovanou HD grafiku, ne že by to nějak extra vadilo.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru