Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Záleží o akú licenciu sa jedná, v prípade FPP môžete presunúť na iné zariadenie, ale OEM licencie sú…
Ale 20.01.2022 12:25
Ale
Právě ten nepřeberný výběr je to, co dost uživatelů odrazuje. Přitom (přinejmenším z uživatelského h…
ml1 20.01.2022 14:19
ml1
Čiastočne súhlasím, aj keď výber teda nie je úplne jedno... taký Arch by som bežnému userovi asi ned…
Ale 20.01.2022 14:38
Ale
Nekdo kdo prechazi z Windows na Linuxovou distribuci, tak bych zcela urcite nedal stranou https://zo… poslední
HPET 20.01.2022 15:54
HPET

Záleží o akú licenciu sa jedná, v prípade FPP môžete presunúť na iné zariadenie, ale OEM licencie sú viazané na hardware a je zakázané použiť ich v inom počítači. Notebooky sú typicky dodávané s OEM licenciami, takže skôr to vidím tak ako fleg napísal. "Nijako". Potrebujete vôbec Windows? Čo tak skústiť Linux, ten je zdarma a open-source (FOSS), takže môžete si potom so systémom robiť čo len chcete, nainštalovať na toľko zariadení koľko chcete.

https://www.linux.org/pages/download/

A môžete si vybrať z obrovského množstva distier, ktoré ponúkajú rôzne funkcionality, rôzne grafické rozhrania a pod.

Právě ten nepřeberný výběr je to, co dost uživatelů odrazuje. Přitom (přinejmenším z uživatelského hlediska) nejsou ty rozdíly nijak propastné. Jsou 3 možná 4 hlavní pracovní prostředí (to jsou právě ty názvy jako KDE, MATE, ...) (navíc si lze vybrat z vícero u jedné distribuce, zkušení uživatelé umí používat i více současně) a jinak se liší už jen programy, které se k distribuci přibalují. Pak jsou takové detaily jako balíčkovací systémy, jestli používá systemd nebo co to všechno bylo, ale to je z hlediska uživatele nezajímavé, to ať si řeší fajšmekři na linuxových fórech.
Osobně preferuju mint mate, ale je to úplně jedno, fedora, ubuntu, debian a řada dalších odvede stejnou práci.
Přechod z windowsu do linuxu jsem vnímal jako daleko menší šok než přechod z XP do Vist, takže se neni moc čeho bát. To že je člověk v novém prostředí dezorientovaný je normální jev (stejně tak jako nějakou dobu trvá než člověk projde všechna nastavení a přizpůsobí si systém k obrazu svému), a je jedno jestli je to nějaký linux nebo windows10.

Přenést licenci by teoreticky jít mělo (vazba na hw je snad ještě pořád v EU nezákonná, ta je přípustná třeba v USA), ale je otázkou, jestli se takový gigant dá donutit k tomu, aby se choval podle platných zákonů (pokud se už ty zákony neuzpůsobily jemu).

Čiastočne súhlasím, aj keď výber teda nie je úplne jedno... taký Arch by som bežnému userovi asi nedal... taktiež určite by som vybral distro ktoré má dlhú podporu LTS, ako Ubuntu má 5+5 rokov. A prostredie súhlas, je ich ako mnoho, ale hlavné sú tak 4: Gnome, KDE, Mate a Xfce. Ostatné sa používajú už len zriedka a len pre špecifické účely.

Ja by som asi odporučil Ubuntu Mate alebo Mint Mate. (Mate preto, že je najpodobnejší Windowsu, ale ak chce používateľ vyskúšať niečo nové, odporučil by som mu vyskúšať aj Gnome či Xfce)

Nekdo kdo prechazi z Windows na Linuxovou distribuci, tak bych zcela urcite nedal stranou https://zorin.com/os/ , ktery je pro tyto uzivatele IMO jeden z nejidealnejsich OS vubec a to i na postarsi notebooky.
V podstate je vse podobne Windows, tak uzivatel hlavne ti co maji obavy nebo falesnou predstavu ze se vse dela v terminalu se nemusi niceho bat a i prehlednost by mela vyhovovat.
U ZORIN OS se mi docela libi volba vzhledu "bez potreby instalace cele GUI vrstvy", caste aktualizace, rozsahla HW podpora hlavne postarsich sitovych prvku.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru