Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Oprava Nokie 3410 nebo aspoň vytažení kontaktů

Dobrý den,

prosím vás, potřebuji moc nutně dostat velmi důležité kontakty z interní paměti mého telefonu, který douhá léta spolehlivě fungoval, ale najednou sám z ničeho nic přestal fungovat. Zálohu mám, ale dost starou, mnoho nových důležitých kontaktů v ní nemám a moc je potřebuji (já vím, je to moje chyba).

Jde mi hlavně o ty kontakty, až je vytáhnu a ihned zazálohuji, je mi v podstatě jedno, co bude s telefonem. Upřímně jsem hodně rád, že tento telefon neumožńuje do interní paměti ukládání skoro ničeho jiného než kontaktů. Problém je to ale tak hodně speciální a delikátní, že se ho pokusím celý piblížit:

Dlouho jsem používal "nerozbitnou" (ale samozřejmě šetrně) Nokii 3410 k plné spokojenosti na to co jsem tehdy potřeboval, jako hlavní telefon. Najednou se ale Nokia 3410 začala sama vypínat a pak nešla vůbec zapnout, po zapnutí tlčítkem se jen rožlo podsvícení, ale jinak se nedělo nic, ani na displeji nic nebylo.

Nokii jsem šetrně kompletně rozebral a zjistil jsem, že je 1 integrovaný obvod vytečený, což bude jistě příčina, ale nechápu, jak se to mohlo stát? S mobilem jsem zacházel šetrně a žádné výpočetně náročné operace (náročné 3D hry, HD video, databáze, multithreading, ...) takto nevýkonný telefon taky vůbec neumí, tak jak se to mohlo stát?

Po dlouhém hledání na internetu jsem zjistil názvy, typy, funkce a popisy jednotlivých IO a hlavně to, že tento vytečený IO je právě procesor "Texas Instruments MAD2WDI C GSM Baseband Processor" a že paměti Flash a RAM jsou v pořádku bez porušení, což je pro mě hodně dobré a důležité pro potřebné vytažení kontaktů. Kontakty se ukládají v mobilu do Flash paměti, nebo ne?

Prosím vás, potřebuji se zeptat, na internetu totiž na téma oprav mobilů a výměny čipů moc stránek není, spíše skoro žádné:
-Jak náročná je oprava? Mám pokročilejší znalosti elektrotechniky a informatiky a mikropáječku. Potřebuji ještě nějaké další nářadí nebo znalosti?
-Kde koupit nový procesor "Texas Instruments MAD2WDI C GSM Baseband Processor"? Ani kontaktované servisy už je v nabídce nemají.
(-Toto je jen spekulace, nevím, jestli se to v mobilech používá a zvláště v tak starých: Pokud člověk vymění 1 čip na desce plošných spojů a pokud výměna a připájení proběhne korektně, budou se čipy spolu vzájemně bavit? Přesněji řečeno nemají jednotlivé čipy nějakou ochranu autentizace, aby se bavily jen s čipy se stejným kódem nebo stejné série?)
-Případně existuje nějaká stránka, kde najdu datasheet této nokiácké flash paměti "ST M28W320ECT" a jak Nokia ukládá a kóduje data kontaktů do interní flash paměti a jak je dostat ven (kidně i po vypájení s nějakou servisní deskou, ale klidně i jen s LEDkami, rezistory a přepínači)?

-Ale co je asi nejpravděpodobnější, víte někdo prosím o nějakém servisu v okolí Ostravy, Val. Meziříčí, Hranic na Moravě, Bystřice p. Hostýnem, ..., kde dělají opravy i takto starých mobilů a dělají i výměny jednotlivých čipů a mohli by mi pomoct, že by vyměnili jen CPU, abych data z paměti mohl dostat? (Tam, kde jsem se ptal, buď takto staré mobily vůbec neopravují nebo u všech včetně nejnovějších mobilů dělají opravy kompletní výměnou celé desky plošných spojů - což je v mém případě kontraproduktivní)?

Děkuji.

Předmět Autor Datum
Pochybuju, že se do toho někdo pustí. integrovaný obvod vytečený cože? Zahoď ho, alespoň se naučíš…
Lukas1982 27.01.2022 19:36
Lukas1982
Zálohy dělám průběžně v pravidelných intervalech,ale tu poslední jsem prostě nestihl včas o 1 den. V…
Lukas999 27.01.2022 20:45
Lukas999
To nám tady chcete tvrdit, s vážnou tváří, že používáte pro spoustu důležitých kontaktů Nokii 3410 ?…
Flash_Gordon 27.01.2022 21:02
Flash_Gordon
Používal jsem to jako hlavní telefon, protože jsem chtěl tlačítkový a tady ten jsem už doma měl. Cht…
Lukas999 27.01.2022 21:42
Lukas999
Asi bych zkusil navštívit pobočku operátora.
IQ37 27.01.2022 20:57
IQ37
Opravdu by mi operátoři mohli pomoct? Nejsem si jistý, mám pocit, že pokud to není přímo oprava mobi…
Lukas999 27.01.2022 21:44
Lukas999
U operátora by si mohol získať výpis hovorov, a tým aj nejaké kontakty.
pozorovateľ 28.01.2022 06:36
pozorovateľ
Jo, je to možné, ale to získám jen omezený počet těch posledních kontaktů co jsem ztratil (zbytek zí…
Lukas999 09.02.2022 08:58
Lukas999
Ak by si nevedel kde sa dá zohnať nezohnateľný procesor, tak Texas Instrumets ti ho vyrobí ak dobre…
Kilo.Viktor 27.01.2022 21:23
Kilo.Viktor
Vím, že je od Texas Instruments, ale jestli ho ještě vyrábějí?
Lukas999 27.01.2022 21:44
Lukas999
Jedině sehnat funkčního dárce orgánu a najít bastlíře, doporučuji https://pckout.cz/
manas 27.01.2022 22:31
manas
Jo, to bych asi mohl zkusit.
Lukas999 09.02.2022 08:55
Lukas999
No, zkoušel jsem tam zavolat a byl nějaké nepříjemný, vypadalo to, jako by se se mnou ani nechtěl ba…
Lukas999 09.02.2022 10:59
Lukas999
Můžeš zkusit https://www.opravarna.cz/...
Zdenál 09.02.2022 11:33
Zdenál
Dobrý den, MÁM NOVĚJŠÍ LEPŠÍ PŘESNĚJŠÍ AKTUALIZOVANĚJÍ ZNALOSTI A INFORMACE: Ono nikdy žádný učený…
Lukas999 09.02.2022 13:54
Lukas999
Tyhle tvoje litanie nebudu louskat. Kontaktoval jsi už konečně nějaký servis nebo pobočku operátora?
IQ37 09.02.2022 15:24
IQ37
Kontaktoval. Operátoři to nedělají vůbec a servisy většinou taky ne. Co jsem se tak od většiny servi…
Lukas999 09.02.2022 16:11
Lukas999
Já jsem tě neposílal za operátory, ale na pobočku operátora. Když mi dokázali překopírovat kontakty…
IQ37 10.02.2022 00:24
IQ37
nahlas policii, ze jsi spachal privatizacni podvod za 50mega a ze kontakty a sms mas v tom telefonu.…
brum brum 09.02.2022 16:25
brum brum
Prima nápad, akorát že součístí spisu budou jen ty důležité pro "případ" a nějaký nevyřešený podvod,…
gilhad 09.02.2022 18:42
gilhad
Když by to pro mě bylo tak důležité, tak bych sehnal na bazaru identický telefon a pak sehnal otroka… poslední
windowsáč 10.02.2022 01:51
windowsáč

Zálohy dělám průběžně v pravidelných intervalech,ale tu poslední jsem prostě nestihl včas o 1 den. V tomto období se mi zrovna nakupilo nejvíc důležitých kontaktů (jindy nové kontakty skoro nezískávám). Kontakty prostě potřebuji.

"Zahoď ho, alespoň se naučíš pro příště zálohovat." - To není vůbec chytrá rada, když se kazí tak se kazí a když se jo moc kazí, tak člověka to může potkat v ten nejblbější okamžik i když zálohuje pravidelně.

Co dělat?

To nám tady chcete tvrdit, s vážnou tváří, že používáte pro spoustu důležitých kontaktů Nokii 3410 ?

Mít spoustu kontaktů má sice jakýsi psychologicky uklidňující efekt (co by, kdyby), ale faktem zůstává nevyužití hádám 93% kontaktů.

Člověk je má pro případ, když by "potřeboval" volat, ale ve skutečnosti to nemá smysl a nevolá.
A když se s někým bavíte, tak se ten kontakt dříve či později stejně vrátí.

U mě je běžná praxe asi 1x do roka promazat kontakty, které už dále nebudu potřebovat.
Patří sem známí, ze kterých se stali nevděční alkoholici a nebo vyžírkové, kteří se ozvou jenom, když je něco pálí.

V dnešní době informatiky, je možné hovořit zdarma a to hned několika způsoby s někým u protinožců.

Bohužel se jen těžko bráním pocitu, že atmosféra ve společnosti je taková, až se hovoří ještě méně, než v období, kdy to nebylo možné.

Ale to jsem trochu odbočil. ;-)

Používal jsem to jako hlavní telefon, protože jsem chtěl tlačítkový a tady ten jsem už doma měl. Chtěl jsem udělat poslední zálohu - do sešitu a poohlédnout se po novém, zálohu jsem nestihl o 1 den.

No ty kontakty jsem moc tříděné neměl. Nejspíš se mi odstranily i kontakty zbytečné, ale i mnoho užitečných na které nemám už jak zavolat a oni se asi taky hned tak neozvou.

S tím, jak se lidi mezi sebou baví, máš asi pravdu, přijde mi, že je to dané tím, že ti co můžou, tak záměrně mrší celý svět, což má dopad i na lidi, na jejich charaktery, hodnotové žebříčky, postoje a nálady, i na tu komunikaci i fungování celé společnosti. Ono se stačí podívat na hodně oblastí lidského působení. Ale to je pravda, to už je trochu jiné téma.

Opravdu by mi operátoři mohli pomoct? Nejsem si jistý, mám pocit, že pokud to není přímo oprava mobilu zakoupeného přímo u toho operátora navíc ještě v záruce, že mi operátoři nepomůžou a budou od toho dávat ruce pryč. Ale zkusit to můžu.

Jo, je to možné, ale to získám jen omezený počet těch posledních kontaktů co jsem ztratil (zbytek získám jen kontakty, které mám dávno a dlouho zálohované), tak možná 5 až 15. Pochybuji, že mi operátor umožní získat více kontaktů, na které jsem volal vícekrát dřív, nebo jo? Nebo nějaké další tipy?

No, zkoušel jsem tam zavolat a byl nějaké nepříjemný, vypadalo to, jako by se se mnou ani nechtěl bavit, ani mi nic říct. Nevím, jestli se na něho skutečně můžu obrátit, jestli je to dobrý nápad? Je tu někdo, kdo má s tímto servisem nějaké zkušenosti?

Dobrý den,

MÁM NOVĚJŠÍ LEPŠÍ PŘESNĚJŠÍ AKTUALIZOVANĚJÍ ZNALOSTI A INFORMACE: Ono nikdy žádný učený z nebe nespadl a není ostuda uznat svou chybu, ostuda je ji neuznat a myslet si, že člověk ví (ale špatně).

Hmota kolem CPU "Texas Instruments MAD2WDI C GSM Baseband Processor" může být skutečně lepidlo na podlepení BGA integrovaného obvodu,nemusí být tedy vůbec chyba v něm.

Mobil se nyní chová takto:
používal jsem mobil Nokia 3410, protože mi pro mé mobilní potřeby vyhovoval a fungoval dlouho spolehlivě a OK.

Najednou se z ničeho nic začal po určité době sám vypínat (myslel jsem, že baterka), ale vždy šel normálně zapnout a používat dál. Pro jistotu jsem stihl zazálohovat aspoň část důležitých dat (=kontaktů, nic moc jiného tyto mobily ukládat neuměly a nic jiného jsem v něm ani neměl).

Najednou mobil začal dělat toto: Po zapnutí se normálně rozsvítilo podsvícení, standardní test LCD displeje (rozsvícení - černé, a zhasnutí - světle zelené, všech pixelů) proběhl taky normálně správně v pořádku, potom by mě správně telefon měl vyzvat k zadání PINu, ale místo toho jen zůstalo svítit podsvícení a na displeji vůbec nic i třeba po 10ti minutách.
(Navíc se mi zdá, že po standardním testu pixelů displeje (který je OK) do pixelů displeje stále jde nějaké napětí/proud/data, protože i když jsou všechny pixely zhasnuty - světle zelené, mají jakoby o +-1/4 vyšší kontrast než ve zhasnutém stavu - jsou světle šedé (přitom telefon nepodporuje změnu jasu pixelů, pixely jsou jen - plně zhasnuty - světle zelené/plně rozsvíceny - černé) a po vytažení baterie jakoby všechny pixely zhasly - zesvětlezeleněly, ještě víc).

Prosím Vás, potřebuji hlavně vytáhnout a zálohovat kamkoliv všechny kontakty z interní flash paměti telefonu (ne ze SIM, ta je OK, mám kontakty i v paměti telefonu, ty potřebuji), o mobil jakožto hardware mi zase tolik nejde (i když taky by bylo lepší mít ho zase funkční, ale není to tak důležité, jde mi hlavně o ty kontakty).

Vnější zavinění závady je vyloučeno, s mobilem jsem zacházel vždy opatrně a šetrně, žádné: bouchání, padání, mechanické namáhání, voda, vlhkost, kapaliny, abnormální teploty ani vlhkosti, nadměrné mag. pole, chemikálie, špína, prach, ... závada se projevila najednou sama od sebe.

Kde tedy, prosím, může být závada?

Nabízejí se mi 3 řešení:

1.) Vhodný servisní kabel pro spojení s PC, vhodný flashovací software, PC s vhodným konektorem - zkusit tímto data vytáhnout z flash paměti, případně koupit jinou funkční Nokii 3410 a zkusit nahrát flash staré Nokie do nové.
Bude to fungovat? Bude mobil komunikovat přes kabel PC a flashovacím SW, když se při zapnutí chová takto? Jaký kabel a jaký flashovací SW (+download link) použít?
2.) Sehnat funkční stejný mobil Nokia 3410 a zkusit vypájet flash paměť ze starého mobilu a dát ji do nového.
Bude to fungovat? Slyšel jsem něco, že u některých mobilů/elektroniky jsou hlavní čipy opatřeny nějakým kontrolním/ochranným/korekčním kódem, který musí u všech čipů souhlasit, jinak se spolu čipy nebudou bavit a mobil ani nenastartuje a že když se přehodí 1 čip z jiného mobilu, kódy nebudou souhlasit a mobil nepůjde. Je to skutečně pravda? Je to případ i takto staré Nokie 3410 z roku 2002?
3.) Obrátit se na nějaký vhodný servis.
Nechci svůj mobil poslat někam, kde se tváří, že tomu rozumí, ale ve skutečnosti tomu nerozumí a buď si naúčtují vysoké poplatky a stejně nic neopraví a vrátí mi mobil ve stejném nebo ještě horším stavu nebo pokazí víc než bylo, včetně toho, že může něco přepálit a tím i úplně zničit šanci na záchranu kontaktů z flash, která by třeba nějaká původně byla.
Nechci servis, takové opravy nedělá a místo toho mi bude nabízet nějaké zbytečné a nicneřešící nebo vše zhoršící nesmysly, které můj problém nevyřeší nebo ještě zhorší (výměna celé staré desky za novou, smazání celé paměti, ...).
Víte, prosím někdo o nějakém skutečně dobrém kvalitním spolehlivém servisu?

Kontaktoval. Operátoři to nedělají vůbec a servisy většinou taky ne. Co jsem se tak od většiny servisů dozvěděl, zaplatil bych akorát drahou diagnostiku/manipulační poplatek + většinou i dopravu a můj problém by dál zůstal nevyřešen. Tak nevím co dělat?

Já jsem tě neposílal za operátory, ale na pobočku operátora.
Když mi dokázali překopírovat kontakty ze starého telefonu, včetně výměny SIMkarty,
tak jsou schopní všeličehos. Za tebe tam s telefonem chodit nebudu. Pobočku snad najdeš sám.

PS: A bylo to zdarma a na počkání.

Když by to pro mě bylo tak důležité, tak bych sehnal na bazaru identický telefon a pak sehnal otroka, který by za horentní sumu přepájel paměťové čipy. Navzdory tomu, že se opravám telefonů věnuji a i mám tu čest s letováním SMD komponent, tohle je opravdu mravenčí práce a jen tak někdo s páječkou z Lidlu to nesvede.

Opět bych zkusil sehnat nějakého šikulu na bazaru či obíhal servisy a zkoumal recenze, kdo, co dělá, čemu se věnuje a jak je šikovný. Jistě se někdo najde.

Základ je mít materiál a jasně vědět, co chci. Sel bych tou cestou přehodit čipy. Takže sehnat druhý mobil a elektrotechnika.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru