Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Oprava Nokie 3410 nebo aspoň vytažení kontaktů

Dobrý den,

prosím vás, potřebuji moc nutně dostat velmi důležité kontakty z interní paměti mého telefonu, který douhá léta spolehlivě fungoval, ale najednou sám z ničeho nic přestal fungovat. Zálohu mám, ale dost starou, mnoho nových důležitých kontaktů v ní nemám a moc je potřebuji (já vím, je to moje chyba).

Jde mi hlavně o ty kontakty, až je vytáhnu a ihned zazálohuji, je mi v podstatě jedno, co bude s telefonem. Upřímně jsem hodně rád, že tento telefon neumožńuje do interní paměti ukládání skoro ničeho jiného než kontaktů. Problém je to ale tak hodně speciální a delikátní, že se ho pokusím celý piblížit:

Dlouho jsem používal "nerozbitnou" (ale samozřejmě šetrně) Nokii 3410 k plné spokojenosti na to co jsem tehdy potřeboval, jako hlavní telefon. Najednou se ale Nokia 3410 začala sama vypínat a pak nešla vůbec zapnout, po zapnutí tlčítkem se jen rožlo podsvícení, ale jinak se nedělo nic, ani na displeji nic nebylo.

Nokii jsem šetrně kompletně rozebral a zjistil jsem, že je 1 integrovaný obvod vytečený, což bude jistě příčina, ale nechápu, jak se to mohlo stát? S mobilem jsem zacházel šetrně a žádné výpočetně náročné operace (náročné 3D hry, HD video, databáze, multithreading, ...) takto nevýkonný telefon taky vůbec neumí, tak jak se to mohlo stát?

Po dlouhém hledání na internetu jsem zjistil názvy, typy, funkce a popisy jednotlivých IO a hlavně to, že tento vytečený IO je právě procesor "Texas Instruments MAD2WDI C GSM Baseband Processor" a že paměti Flash a RAM jsou v pořádku bez porušení, což je pro mě hodně dobré a důležité pro potřebné vytažení kontaktů. Kontakty se ukládají v mobilu do Flash paměti, nebo ne?

Prosím vás, potřebuji se zeptat, na internetu totiž na téma oprav mobilů a výměny čipů moc stránek není, spíše skoro žádné:
-Jak náročná je oprava? Mám pokročilejší znalosti elektrotechniky a informatiky a mikropáječku. Potřebuji ještě nějaké další nářadí nebo znalosti?
-Kde koupit nový procesor "Texas Instruments MAD2WDI C GSM Baseband Processor"? Ani kontaktované servisy už je v nabídce nemají.
(-Toto je jen spekulace, nevím, jestli se to v mobilech používá a zvláště v tak starých: Pokud člověk vymění 1 čip na desce plošných spojů a pokud výměna a připájení proběhne korektně, budou se čipy spolu vzájemně bavit? Přesněji řečeno nemají jednotlivé čipy nějakou ochranu autentizace, aby se bavily jen s čipy se stejným kódem nebo stejné série?)
-Případně existuje nějaká stránka, kde najdu datasheet této nokiácké flash paměti "ST M28W320ECT" a jak Nokia ukládá a kóduje data kontaktů do interní flash paměti a jak je dostat ven (kidně i po vypájení s nějakou servisní deskou, ale klidně i jen s LEDkami, rezistory a přepínači)?

-Ale co je asi nejpravděpodobnější, víte někdo prosím o nějakém servisu v okolí Ostravy, Val. Meziříčí, Hranic na Moravě, Bystřice p. Hostýnem, ..., kde dělají opravy i takto starých mobilů a dělají i výměny jednotlivých čipů a mohli by mi pomoct, že by vyměnili jen CPU, abych data z paměti mohl dostat? (Tam, kde jsem se ptal, buď takto staré mobily vůbec neopravují nebo u všech včetně nejnovějších mobilů dělají opravy kompletní výměnou celé desky plošných spojů - což je v mém případě kontraproduktivní)?

Děkuji.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Když by to pro mě bylo tak důležité, tak bych sehnal na bazaru identický telefon a pak sehnal otroka… poslední
windowsáč 10.02.2022 01:51
windowsáč

Když by to pro mě bylo tak důležité, tak bych sehnal na bazaru identický telefon a pak sehnal otroka, který by za horentní sumu přepájel paměťové čipy. Navzdory tomu, že se opravám telefonů věnuji a i mám tu čest s letováním SMD komponent, tohle je opravdu mravenčí práce a jen tak někdo s páječkou z Lidlu to nesvede.

Opět bych zkusil sehnat nějakého šikulu na bazaru či obíhal servisy a zkoumal recenze, kdo, co dělá, čemu se věnuje a jak je šikovný. Jistě se někdo najde.

Základ je mít materiál a jasně vědět, co chci. Sel bych tou cestou přehodit čipy. Takže sehnat druhý mobil a elektrotechnika.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru