Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem co dělat s starým notebookem??

Dal bych šanci starému notebooku, protože někomu to ještě může stačit. Lidi kolikrát chtějí notebook jen pro přístup k e-mailům, do internetbankingu a na program pro výuku jazyka.

Takže, prakticky vzato... disk je nutné tzv. "killdisknout". Tedy učinit na něj podle různých algoritmů různé přepisy. Tím se v zájmu diskrétnosti uživatele znemožní zneužití ve smysu pokusu o obnovu dat a jejich případné zneužití. Nikdo nechce, aby se mu cizí člověk hrabal v soukromí. Pouhé předání do sběrného dvora nedoporučuji. Vůbec není jistota, že se někdo o něco nepokusí, naopak z praxe víme, že se překšeftaří téměr úplně všechno, to je téměř jisté.

Už spoustu let to dělám tak, že mí zákazníci mi své staré stroje s důvěrou svěřují podarováním, pokud po společné a zralé úvaze vyhodnotíme, že je čas na nový stroj. Průběžně ze starých počítačů beru náhradní díly. Jsem tak schopný pomoci jiným majitelům starších PC. Ono potěší, když místo 1 GB jsou 4 GB RAM. Pak i SSD (disk) za pár stovek + operačí systém Linux udělá použitelný stroj. Vždy si dobře rozmyslím, komu pak zachráněný a znovu provozuschopný notebook podaruji. Za ten HW nic neberu. Přijde mi to slušné, že když zdarma získám podarováním, tak zase věc podaruji dále. Nechám si zaplatit pouze práci.
Dělám to tak spoustu let a mám vděčné klienty, kteří mne rádi doporučí dále. Spousta lidí má minimální nároky. Jsou lidé, kteří si ve svých 70 letech chtějí koupit svůj první notebook v podobě plastového vraku v elektře "Expert" za 5999 Kč. Takovým lidem to rozmlouvám a varuji je, že to bude pofidérní čínský šunt s téměř jistými problémy a téměř jistou finanční ztrátou. Nenáročným uživatelům v naprosté většině stačí starší, mírně zrenovovaný stroj. Je to dobrá forma "upcyklace", kdy se věcem dává šance na další fungování. Pak mám dobrý pocit a radost z toho, že lze pomáhat lidem a přírodě.
Mám dobré zkušenosti s lidmi z různých serverů. Ti lidi jsou fakt Srdcaři... běžně tak lidi potkávám v Praze, kde je to nejlepší jádro fungující komunity.
https://vsezaodvoz.cz/
https://www.nevyhazujto.cz/

Přeji Vám dobré rozhodnutí.

:i:
Na závěr se chci omluvit lidu a vládě Čínské lidové republiky, protože vaše nekvalitní výrobky cíleně bojkotuji a šířím nutnou osvětu. Vaše výrobky mnohdy nesplňují nutné kvalitativní požadavky. Také nechci podporovat váš svérázný režim.

:i:
最后,我要向中华人民共和国的人民和政府道歉,因为我有目的地抵制了你们的低质量产品,并传播了必要的意识。你的产品往往不能满足必要的质量要求。我也不想支持你的专制政权。

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny