Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Síťový disk stále pracuje i když nemá.

Jak jsem tak prolítnul diskuzi, tak mi to připadá, že ten "síťový disk" je prostě počítač s diskem a linuxem. ("neznámý" formát, přístup přez SSH a oprava pomocí běžných linuxových příkazů).
Pak by dávalo smysl, že na 2TB disku má někde uložená data, která po síti sdílí, o celkové velikosti 1TB a taky tam má na jiném místě (jiných místech) uložený ten linux, který se o to všechno stará.
A protože vypadá líp, když se uvádí na reklamě kulatá čísla (a neuvádí se nějaká necelá, která by mohla uživatele navádět ke spekulování, jak si to rozšířit na maximální dostupnou kapacitu - a nevhodnými postupy to nějak rozvrzat), tak asi výrobce inzeruje jen 1TB kapacitu na data, ačkoli mu ten linux nezabere celý zbytek. A taky tam pak má rezervu k updatování.
(Teď zrovna píšu z počítače s linuxem, grafickám rozhraním a spoustou nainstalovaných věcí, celkem mi to zabírá 45GB. Takže dejme tomu, že by to tam měl výrobce s nějakou rezervou, nějakým bloatwarem, záložní kopií a swapem, třeba například 250GB - čili by na data zbývalo něco jako 1.72 TB - to by ses asi podivil nad takovým číslem a přemýšlel, jestli by to nešlo nějak dotáhnout na celé 2TB - nebo aspoň někam poblíž. Když tam z venku dal 1TB dat a taky to tak vypadalo, tak ses o 2TB disku vlastně dozvěděl až po kdovíkolika letech, kdys to fyzicky rozebral - a ještě si sám nejsi jist.)
{Plus vzpomenu ZX Spectrum, kam dávali dvakrát víc paměti, než znělo na krabici, protože koupili velmi lacino dávku špatných chipů RAM, které nebyly plně funkční, ale po otestování se jedna, nebo druhá půlka chipu jevila v pořádku, tak je tam cpali po párech, kde každý z těch chipů měl povolenou jen to otestovanou zdravou půlku - stejně tak se mi kdysi podařilo levně koupit krabičku jednostranných noname disket, kde bylo přelepené logo výrobce, ale když se označily jako oboustranné, ta se podařilo správně naformátovat asi tak 90% i té druhé strany a dlouhodobě to fungovalo (a s trochu větší procentní ztrátou šly naformátovat i na vyšší hustotu, čili ve výsledku jsem měl několikanásobeck prostoru, i když část byla vadná a nesměla se používat) - takže kdoví jestli tam není nějaký disk s drobnou vadou z výroby, naformátovaný tak, aby se používaly jen zdravé sektory a okolí těch vadných se nepoužívalo? }

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny