Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vyhledávání souborů obsahujících hyperlink k jinému souboru?

Je prosím možné ve Windows Search - či jakkoli jinak - vyhledat soubory, v nichž se nachází hyperlinkový odkaz vedoucí k určitému jinému souboru?

Jelikož dle všeho není žádná možnost, jak nastavit hyperlink např. v LibreOffice tak, aby fungoval i poté, co je soubor přejmenován či přesunut, potřeboval bych v případě přejmenování či přesunu dohledat všechny soubory s hyperlinkovým odkazem vedoucím k danému souboru, abych odkaz manuálně upravil. Zkusil jsem využít funkci "zkopírovat adresu odkazu" a takto vyhledávat - bez výsledku, i v indexovaném disku.

Rád bych propojoval soubory skrz hypertextové odkazy, velmi by mi to zpřehlednilo úložiště dokumentů. Jelikož je však často přesouvám či přejmenovávám, postrádala by pro mě funkce odkazování na jiné soubory jakýkoli smysl, pokud bych soubory s určitým hyperlinkem nemohl ani vyhledat... S tím, že každý hyperlink budu otravně a nesmyslně upravovat ručně, jsem se už smířil.

Děkuju předem za případné tipy.

Předmět Autor Datum
V jakých souborech chceš vyhledávat (v jakém formátu)?
host 05.03.2022 18:32
host
Převážně textové dokumenty .odt, případně .docx.
kadr 05.03.2022 18:34
kadr
A hyperlinky jsou viditelné v textu nebo skryté? Mám na mysli jestli takto http://www.nejakyodkaz.c…
host 05.03.2022 19:05
host
Problém je právě, že jsou skryté.
kadr 05.03.2022 21:44
kadr
proč jsou ty soubory binární (office) a ne textové (třeba html)? neustálé změny a nemožnost editace…
lední brtník 07.03.2022 18:37
lední brtník
Delat odkazy na soubory, ktere prejmenovavas nema smysl. Pokud soubory presouvas, zustava zachovana…
Jan Fiala 05.03.2022 22:43
Jan Fiala
Pozice mezi soubory nezůstává vždy zachovaná. Všiml jsem si, že není problém zkopírovat všechny slož…
kadr 06.03.2022 00:45
kadr
Pokud chceš používat linky, tak s tím nešachuj ... Musíš si tu strukturu rozmyslet, počítat do 1000,…
dsa 06.03.2022 07:30
dsa
Můžeš na to jít obráceně - pojmenovávat soubory tak, aby se daly najít podle jednoznačného a snadno…
gilhad 07.03.2022 12:54
gilhad
Děkuju, prosím o upřesnění: pokud to správně chápu, druhé navrhované řešení by mělo umožnit rovnou n…
kadr 21.03.2022 01:05
kadr
Druhé řešení spočívá v tom, že - máš jeden index na pevném místě -- každý soubor je odkazovaný z toh… poslední
gilhad 21.03.2022 04:01
gilhad

Pozice mezi soubory nezůstává vždy zachovaná. Všiml jsem si, že není problém zkopírovat všechny složky někam úplně jinam, přejmenovat složku, vložit "mezisložku" - odkaz se nenaruší. Mám-li ale v souboru Y hypertextový odkaz na soubor X uložený ve složce 1 a její podsložce 2, a poté soubor X např. přesunu do složky 1 prostřednictvím vyjmout-vložit, odkaz v Y směřuje k už neexistujícímu souboru, bez ohledu na to, zda mám nastaveno, aby odkazy byly relativní vzhledem k systému souborů. Ideální by bylo moci odkaz "navázat" na konkrétní soubor bez ohledu na to, zda bude přejmenován či přesunut, ale to už jsem vzdal. Stačilo by mi moci dohledat soubory s odkazem k určitému dokumentu, abych odkaz mohl v případě přejmenování či přesunu upravit.

Pokud chceš používat linky, tak s tím nešachuj ... Musíš si tu strukturu rozmyslet, počítat do 1000, a pak už to držet. Resp. používat relativní odkazy (ale ty podstruktury už taky musí zůstat). Jinak budeš jen blbnout.

Můžeš na to jít obráceně - pojmenovávat soubory tak, aby se daly najít podle jednoznačného a snadno parsovatelnáho odkazu - například "[00123456] - nějaké blbé dřísty.odt" (to samé jako [00123456]) a pak ty odkazy směřovat někam, kde ti je to najde

- například si spustit web na vlastním počítači, odkazy mít ve tvaru <a href="http://127.0.0.1/najdi.php?q=00123456" > dřísty </a> a na tom webu najdi.php, co vyhledá soubor začínající [00123456] a vrátí na něj odkaz, nebo na něj pošle přesměrování, nebo ti ho jinak odprezentuje ve vhodném tvaru

- nebo mít na PEVNÉM místě nějaký soubor index.html, psát v odkazech <a href="PEVNÉ MÍSTO/index.html#[00123456]"> dřísty<a/> a udržovat/generovat si ten index.html aby obsahoval oindexovaný seznam všech souborů https://www.w3schools.com/html/html_links_bookmarks.asp

Děkuju, prosím o upřesnění: pokud to správně chápu, druhé navrhované řešení by mělo umožnit rovnou nastavit odkaz tak, aby fungoval i po přesunutí odkazovaného souboru, pokud by si odkazovaný soubor zachoval název a pokud by si index (ne nutně odkazovaný soubor) zachoval svůj název i umístění současně? Možná píšu úplnou pitomost, omlouvám se předem.

A fungovalo by to, i kdyby se všechny soubory z USB překopírovaly na jiné USB (pokud by se nové USB pojmenovalo stejně jako původní)?

--

Laicky mě, když trochu odbočím, ještě napadlo, že bych si za určitých okolností mohl poradit i bez přesouvání souborů mezi složkami, pokud bych každému souboru dal nějaký nesmyslný a neměnný název a umístění, které bych pak zkopíroval do hyperlinku - jestliže bych pak ale celý komplex souborů a složek chtěl např. zálohovat a poté, co by se rozbilo původní USB, nahrát na jiný USB disk, fungovaly by linky, kdybych např. nový USB pojmenoval stejně, jako se jmenoval ten starý?

Druhé řešení spočívá v tom, že
- máš jeden index na pevném místě
-- každý soubor je odkazovaný z toho indexu
-- pokud soubor přesuneš, tak si to v tom indexu ručně opravíš, kde teď nově je
-- kromě indexu se na žádný soubor neodkazuje nic, všechno se odkazuje na ten index a pozici v něm (takže klikneš na odkaz, otevčře se index někde, klikneš na odkaz v tom indexu a otevře se potřebný soubor)
(On by se ten index dal i generovat automaticky, kdyby sis na to napsal program, ale ten program by se musel spustit po každé změně a musel by vědět, kde a jak hledat a kde ne)

Pokud by vedly ty odkazy na USB a místo něj se tam dalo jiné, ale stejně pojmenované, tak by to snad mělo fungovat - důležité je, aby ta cesta z toho indexu na ten soubor zněla stejně jak se starým, tak s novým USB

--

Opět, pokud bys zachoval jména (včetně cest k nim), tak by to mělo fungovat.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru