Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Prístup k notebooku cez wifi

Dobrý deň, odišiel mi na notebooku displej, notebook je zapnutý a mám ho pripojený ku svojej domácej wifi. Chcem sa spýtať či sa po prihlásení do routru cez druhý notebook alebo mobil pripojený k tej istej wifi môžem nejakým spôsobom dostať k súborom ktoré mám v notebooku. Ďakujem.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Monitor alebo tv nemám nakoľko pozeráme len netflix na notebooku ale môžem skúsiť niekde požičať. Č…
MarcelMinarik 09.03.2022 02:31
MarcelMinarik
Zkus si půjčit, nebo aspoň navštívit někoho, kdo tě nechá na chvíli připojit a nastavit si to na sdí… poslední
gilhad 09.03.2022 22:58
gilhad

Monitor alebo tv nemám nakoľko pozeráme len netflix na notebooku ale môžem skúsiť niekde požičať.

Často som videl rôzne články ako si treba dávať pozor na akú wifi sa pripájame lebo majiteľ wifi sa nám môže nabúrať do pripojeného zariadenia tak som myslel že na to existuje nejaký program, asi si to predstavujem príliš jednoducho :)

Každopádne ďakujem zatiaľ za rady

Zkus si půjčit, nebo aspoň navštívit někoho, kdo tě nechá na chvíli připojit a nastavit si to na sdílení (souseda, kamaráda, použít monitor v práci, ...). S nastaveným sdílením/přístupem už to můžeš doma pustit "naslepo" a napojit se na to něčím jiným.

Co se té wifi týče, tak například, jako spousta jiných zařízení po cestě může třeba podvrhnout jiné stahované soubory a když je pak uživatel stáhne a spustí, tak to může dělat cokoli si ten soubor přeje ... lehce se to řekne, mnohem hůř se to nastaví a navíc to většinou chce spolupráci uživatele. A rozumné systémy si tohle taky většinou nějak hlídají, takže je potřeba uživatele přesvědčit, aby to hlídání vypnul. Nebo například můžou používat nějaké zranitelnosti, kdy počítači cosi podvrhnou a ten kvůli chybě v SW dopustí, aby se to zpracovalo příslušně špatně a zneužilo to ten SW i k nějakým podvratným činnostem.
Celkově se takové útoky dají za určitých podmínek dělat, ale provést ho není většinou zcela snadné a většinou to vyžaduje o dost větší než průměrné znalosti (což ty v tomto oboru patrně nemáš, a ani to po tobě nikdo nechce). Takže ta varování jsou jak se bránit nejčastějším útokům (zvláště těm, co vyžadují spolupráci oběti, nebo aspoň nešikovně nastavený počítač), nikoli jak je provádět.
Na druhou stranu ty máš hesla k tomu počítači, takže ti stačí jen pořešit na chvíli ten monitor, což je mnohem jednodušší a rychlejší cesta k cíli.

(BTW: Já si nastavuju šifrovaný přístup k počítači už v rámci prvotní instalace a celkem běžně jsem přihlášený na několika (někdy i několika desítkách či stovkách) jiných počítačů, kam takhle mám přístup (a právo se tam připojovat) a nepříjde mi to nijak zvláštní, ale já fakt nejsem běžný uživatel. )

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru