Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nový počítač "něco" brzdi. Co?

Mám nový počítač s konfigurací:
AMD Ryzen 7 5700G
ASUS TUF GAMING B550M-E
Kingston FURY 32GB KIT DDR4 3600MHz CL18 Beast Black
Seagate FireCuda 520, M.2 - 500GB
Microsoft Windows 11 Home CZ (OEM)

Problém je v tom v tom, že někdy se složka, která je na Ploše otevře, ale vnitřek okna je prázdný a trvá několik vteřin, než se zobrazí. Podobně třeba TotalCommander je připnutý na hlavním panelu a někdy trvá jeho otevření také několik sekund. Není to záležitost jen těchto položek, stává se to i u jiných záležitostí. Po instalaci jsem dal index na klasický 7200 rpm disk abych zbytečně nedráždil SSD. Když se to chovalo jak je popsáno, tak jsem index dal na SSD a chová se to bohužel stejně. Index zahrnuje jen celý adresář c:\Users. Nic dalšího. Důležité je také to slovo OBČAS. Když se program spustí tak jede normálně a problém s rychlostí jinak není.

Nevíte kde hledat místo, které způsobuje tento problém?

A podotázka. Index, pokud vím, by měl sloužit jen pro vyhledávání. S popsaným problémem by neměl souviset. Pokud přece jen souvisí, má být index i na další místa?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Tak jako první mě napadá ta win11. ovladače čipsetu pokud jsi vůbec instaloval ze stranek vyrobce js…
MM_tank 23.03.2022 07:34
MM_tank
Ovladače by měly být aktuální. V době instalace jsem neměl funkční DVD mechaniku, instalace proběhla…
yorg 23.03.2022 09:23
yorg
Ovšem uspávání, i probouzení disku je jasně slyšet. Ale právě způsobuje právě takový typ zdržení, že…
ml1 23.03.2022 15:32
ml1
Disk nijak slyšet není. Možná to hrčelo u disků starší konstrukce. Tady ne. V každém případě budu d… poslední
yorg 23.03.2022 16:03
yorg

Tak jako první mě napadá ta win11.
ovladače čipsetu pokud jsi vůbec instaloval ze stranek vyrobce jsou stare, listopad = měsíc po uvedení win 11
pokud jsi instaloval z nějakého CD k desce potěš koště :-)
https://www.amd.com/en/support/chipsets/amd-socket-am4/b550

klidně to mohl udělat i ten čachr s indexem, w11 prostě nejsou ještě dost zralé. Nemůže to být probouzení toho točícího disku po uspání ? Máš vůbec vyplé uspávání disku ?

Tip se síťovou namapovanou jednotkou je dobrý. Defendr nebo nějaký další pitomý antivir to taky může dělat. Ale může bát "načnutý" SSd disk.

Nejlevnější by byl pokus s čistě nainstalovaným windows 10 nebo jiným ssd.

Ovladače by měly být aktuální. V době instalace jsem neměl funkční DVD mechaniku, instalace proběhla z FD a po instalaci s ovladači nebyl problém. Nic ve správci zařízení nechybělo, všechno se stáhlo z Windows Update. Je to v provozu od ledna a další aktualizace by snad měly procházet přes Windows Update. Jinak jsem do toho nešahal. Zkusím ale znovu stáhnout ovladače od výrobce z tebou uvedené adresy. Snad to pomůže.

Uspávání disku jsem nevypínal, bylo tam 20 minut a uznávám to by mohlo mít vliv na TC, tam bych to chápal. Ale ono se to děje i u složky na Ploše a ta je na SSD a ten se zcela jistě neuspává. Zkusil to v možnostech napájení vypnout a uvidím, co se změní.

Antivir nepoužívám mimo Defender a občasný sken s Malwarebytes. SSD je nový, v recenzích chválený a tak úvaha o načnutí by snad neměla být reálná. K desítkám se nechci vracet, zas takový experimentátor nejsem.

Ovšem uspávání, i probouzení disku je jasně slyšet. Ale právě způsobuje právě takový typ zdržení, že se někam klikne, a teď je slyšet, jak jeden disk za druhým nabíhá a pak začne "počítač" fungovat. Znám to ze sedmiček, ale neni důvod, aby to dělalo v desítkách nebo třináctkách něco jiného, prostě než je možné disk použít, musí se probudit a to nějakou dobu trvá.

Disk nijak slyšet není. Možná to hrčelo u disků starší konstrukce. Tady ne.

V každém případě budu dělat pokusy postupně. Zatím jsem začal tím vypnutím usínání disku. Uvidím., co bude dál.

Díky všem za tipy.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru