Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem PC pro 4k video a editaci RAW

Grafika má smysl kvůli dvěma věcem - Nvenc enkodér - u Nvidie slušně použitelný na HEVC - .h265, ale je to rychlost na úkor kvality (na youtube a spol. bohatě stačí, na nějakou seriozní produkci raději "sw encoding"). Enkoder je stejný jak u levné, tak drahé karty, jen u některých z vyšší kategorie bývaly ty NVENC moduly třeba dva, místo jednoho u nižších řad. Netuším jak to je u aktuálních Nvidiích, ale i nejlevnější zvládá realtime 4k do HEVC.

A ta druhá věc je akcelerace všeho možného přes CUDA, kde výkonnější grafiky mají těch "CUDA cores" víc, ale - ono jich je habakuk i u těch nižších modelů = dle mně naprosto v klidu stačí nějaká 3060 za cca. 10k, třeba https://www.czc.cz/gigabyte-geforce-rtx-3060-eagle-12g-rev-2-0-lhr-12gb-gddr6/327957/produkt. Nemá asi cenu ušetřit ještě nějakou tu korunu a brát 3050, rozdíl v ceně je dost malý. Přes CUDA jde akcelerovat všelijaké výpočetně náročné věci = různé efekty, ale třeba i resize, deinterlace atd.

Jinak na kompresi do AVC - .h264 je velmi dobře použitelné QuickSync Video - enkodér v Intel procesorech, pokud mají iGPU (nějaké to UHD *číslo*, ten i7 12700 má "Intel UHD Graphics 770"). Jak jsou ty Intel grafiky jinak dost bída, tak konkrétně QSV je hodně povedená věc (pro AVC, pro HEVC citelně slabší než Nvenc) a imho použitelné i produkčně - subjektivně mi přijde kvalita velmi rozumná (nebo jsem slepý jako krtek, taky možné :-))

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny