Předmět Autor Datum
https://www.cistepc.cz/jak-obnovit-smazane-soubory-v-programu-recuva/
TakUrcite 17.04.2022 22:04
TakUrcite
Hlavně na ten disk nic nezapisovat, nejlépe jej vyndat, připojit do jiného PC a obnovu zkusit tam. h…
Karel04 17.04.2022 22:15
Karel04
recuva: použít ihned. jakékoli další filozofování nad tím diskem a další zápisy na disk zhoršují ša…
lední brtník 17.04.2022 22:56
lední brtník
Jednoduchý to zrovna neni. Ale pokud nebyly ty uvolněné sektory přepsané (je naprosto nezybtné vyvar…
ml1 19.04.2022 15:29
ml1
Pokud jde jen o foto, tak je dobrý program PhotoRec. Potom asi Recuva nebo TestDisk.
Lukas1982 19.04.2022 16:24
Lukas1982
Tyhle dva jsem neměl odvahu zmiňovat, ty chtějí už určitou opatrnost, aby opravdu nezapisovaly na te… poslední
ml1 19.04.2022 18:44
ml1

Jednoduchý to zrovna neni. Ale pokud nebyly ty uvolněné sektory přepsané (je naprosto nezybtné vyvarovat se jakýchkoliv zápisů na disk), je jistá naděje. K nástrojům které zde byly uvedené bych ještě přidal GDB (Get Data Back https://www.runtime.org/data-recovery-software.htm ) cena je řádově 70€, ovládání snadné, nároky na znalosti uživatele minimální. Už mi toho zachránil docela dost. A ten pracuje jen rad-only - na obnovovaný disk nic nezapisuje.
Já teda postupuju obvykle v paranoidním režimu. Udělám si bitopvou kopii a z ní kopii a veškeré pokusy dělám až na této kopii kopie (znamená to mít 3x tolik místa než je velikost disku). Je pravda, že většinou obnovuju paměťovky a tam bývá problém s rychlostí (použití bitové kopie je taky doporučováno u poškozených disků, čtení od začátku do konce je přecejenom pro ně šetrnější než přeskakování z místa na místo), tady by to nemuselo být nutné.

Tyhle dva jsem neměl odvahu zmiňovat, ty chtějí už určitou opatrnost, aby opravdu nezapisovaly na ten disk. Photorec (nebo jestli je to testdisk nebo oba) obnovuje data bez ohledu na souborový systém, takže najde i data, která třeba gdb nenajde.
Je potřeba si uvědomit, že jde o data, ne o obnovu disku, ta může přijít na řadu až jako další krok, když bude jasné, že už z něj nelze víc vytěžit, takže na disk se nesmí zapisovat nic, jakékoliv zápisy situaci jen zhorší.
Ostatně pokud se zkopíruje disk do souboru (a aby se to nemuselo dělat podruhé, ten soubor se zkopíruje), tak se tohle nebezpečí eliminuje. Ovšem přinutit testdisk/photorec pracovat s image dá trochu práci, alespoň u verzí co znám (je nutné tu kopii připojit jako virtuální disk).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru