Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Ubuntu 22.04 LTS - má smysl nasadit?

Budete přecházet na novou verzi Ubuntu 22.04 LTS?
Vyšla nová verze s dlouhodobou podporou.

Recommended system requirements:
2 GHz dual-core processor or better
4 GB system memory
25 GB of free hard drive space
Internet access is helpful
Either a DVD drive or a USB port for the installer media

https://ubuntu.com/download/desktop
https://ubuntu.com/download/alternative-downloads
https://ubuntu.com/about/release-cycle
https://linuxconfig.org/ubuntu-22-04-minimum-requirements

Alternativně
https://lubuntu.me/
https://cdimage.ubuntu.com/lubuntu/releases/22.04/release/

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Určitě přejít na novou verzi.
Rce 23.04.2022 02:46
Rce
Jak to víš, když tvým uživatelům nasazuješ Fedoru a vrní si blahem, vůbec nepoznají, že to nejsou Wi…
RedMaX 23.04.2022 13:38
RedMaX
Protože to nejsou Widle. Kernel je lepší novější. Fedoru mám rád, že není žádný problém s instalací,…
Rce 01.05.2022 00:10
Rce
Ještě dodatek, prakticky vzato... Jelikož je Ubuntu vytvořeno s filozofií použitelnosti pro všechny…
ST 01.05.2022 11:29
ST
Ovladače jsou součástí jádra (kernelu) a jsou pro všechny distribuce shodné, jako kernel. poslední
Rce 02.05.2022 22:38
Rce

Protože to nejsou Widle. Kernel je lepší novější. Fedoru mám rád, že není žádný problém s instalací, je dobře odzkoušená a funguje téměř bez chyb. Původně jsem používal Mandrivu. Když skončila, chvíli jsem zkusil Mageilu, ruské komunitní pokračování Mandrivy a pro děsnou spoustu chyb jsem dlouho hledal vhodnou distribuci. Nesáhl jsem hned po Fedoře, vyzkoušel snad všechno, co se dalo najít. Nakonec jsem vybral pro mnoho plusů Fedoru, která funguje bez (velkých) chyb a stále se se na ní dělá, má bezproblémovou instalaci a chodí na všem.

Známá poučka, co jsme jako programátoři sálového počítače vypozorovali. 1. V každém programu je aspoň jedna instrukce blbě. 2. Každý program jde aspoň o jednu instrukci zkrátit. Úplnou matematickou indukcí těchto dvou poznatků dostaneme: Každý program lze zkrátit, až zbyde jen jedna instrukce a ta je blbě.

Ještě dodatek, prakticky vzato...

Jelikož je Ubuntu vytvořeno s filozofií použitelnosti pro všechny, má více uživatelů než Fedora.
Dalším důvodem je dostupnost LTS a snadno použitelná serverová edice. Přestože Fedora i Ubuntu mají k dispozici mnoho zdrojů, Ubuntu snadno předčí své současníky díky specializovaným projektům a nástrojům pro Ubuntu. Proto je výukových materiálů a praktické podpory pro Ubuntu více než pro Fedoru. To může být pro někoho dost podstatné. Všechny distribuce Linuxu mají notoricky známé problémy s grafickými kartami a wi-fi adaptéry. Fedora a Ubuntu nejsou v tomto ohledu výjimkou. Řešením je instalace proprietárních ovladačů. Ubuntu má vlastní mechanismus pro snadnou instalaci proprietárních ovladačů. Fedora se naproti tomu drží softwaru s otevřeným zdrojovým kódem. Instalace proprietárních ovladačů v této distribuci Linuxu proto není snadná. Možnost snadné instalace proprietárních ovladačů v Ubuntu otevírá cestu k lepší podpoře hardwaru ve většině scénářů ve srovnání s Fedorou. Ubuntu má značné výhody s LTS. Fedora přichází s volbou pouze jednoho cyklu vydání, s frekvencí šesti měsíců a 13měsíční podporou pro každé vydání. Aktualizace Fedory na nejnovější aktualizaci je jednoduchá, ale vyžaduje hodně času a více než 1,5 GB místa. Je zřejmé, že to není příliš vhodné pro běžné koncové uživatele. Ubuntu se používá ve většině linuxových serverů, zatímco Fedora je raritou. Důvodem je cyklus vydávání Fedory, který povinně uvádí, že je třeba každých 9 měsíců Fedoru aktualizovat a restartovat.

Závěr:
Ubuntu je vhodnější pro běžné koncové uživatele a je lepší než Fedora v oblasti instalace ovladačů, online podpory a dostupnosti softwaru.
Ubuntu je operační systém pro ty, kteří chtějí mít s Linuxem nějaké zkušenosti nebo hledají operační systém s otevřeným zdrojovým kódem, který si mohou upravit podle svých požadavků.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru