Předmět Autor Datum
Na obecnou otázku obecná odpověď: teoreticky je možné všechno. nový
host 04.05.2022 15:34
host
Pokiaľ ten mobil alebo PC nemáš napojené na cloud - tak kde je problém. Ak nerobíš žiadnu synchroniz… nový
yYy 04.05.2022 16:19
yYy
Staci nebyt zbytecne paranoidni... pak nemusis nakladat s fotkama takto staromilsky, rucne to nekam… nový
CalebCox 04.05.2022 19:30
CalebCox
Je to mozne, pokud mas mobil pripojen na mobilnich datech (wifi) a nezakazes nebo neodinstalujes clo… nový
RedMaX 04.05.2022 21:08
RedMaX
Ano, je to možné. nový
Rce 04.05.2022 21:36
Rce
1. většina čínských výrobců nahrazuje ty řekněme nejkritičtější aplikace v androidu vlastními verzem… nový
lední brtník 05.05.2022 08:55
lední brtník
Kdysi jsem byl ve vlaku svědkem rozhovoru nějakých kravaťáků, který řešili, že podle licence kterou… nový
ml1 05.05.2022 12:24
ml1
Speciálně u fotek se nastavuje, zda "synchronizovat" či ne. A ubezpečuju tě, že ty MB při odesílání… nový
dsa 05.05.2022 13:30
dsa
Na jednom školení o bezpečnosti a zálohování dat se nás přednášející ptal, kdo z posluchačů má telef… nový
host 05.05.2022 17:35
host
Nie je to pravdepodobné ale nereálne to taktiež nie je. Hlavne po stránke cloudu respektíve nejakej… poslední
ms555 06.05.2022 18:48
ms555

1. většina čínských výrobců nahrazuje ty řekněme nejkritičtější aplikace v androidu vlastními verzemi. jen generální tajemník ks číny ví, jestli stačí jen neregistrovat se do jejich firemních účtů.

2. i když by se founy z oficiálního dovozu měly aspoň tvářit že nikam nic neodesílají a jsou v souladu s gdpr, podstatně horší je situace u stejných značek, ale u provedení určených pro čínský (africký, balkánský, ruský atd. trh), které se tu objevují jako šedý dovoz.

když máš kus který splňuje obě podmínky, můžeš soudruhům z profízlované číny tak leda věřit, že oni to myslí dobře.

Kdysi jsem byl ve vlaku svědkem rozhovoru nějakých kravaťáků, který řešili, že podle licence kterou každý při zpovozňování mobilu musí odsouhlasit jsou veškerá data v telefonu majetkem společnosti google (řešil to v souvislosti s firemním telefonem, jestli vůbec může takové podmínky odsouhlasit a jak to dělali ostatní). Pokud je tomu tak, tak nejenom, že to je možné, ale každá vyfocená fotka a vlastně cokoliv se rovnou posílá googlu. A u čínských telefonů bych si vůbec nedělal iluze, že je tomu jinak.

Žádnej bordel do mobilu neinstaluju

on úplně stačí ten základ a je jedno od jaké firmy je, google s mickosoftem (pokud se bavíme o PC) si můžou podat ruce a nedělám si u linuxů nějaké extra iluze, že je tomu jinak. Nedávno jsem četl podobné zvěsti (chtělo by se říct hoaxy) i o raspbianu, takže ani embeeded zařízení toho nejsou ušetřená.

Speciálně u fotek se nastavuje, zda "synchronizovat" či ne. A ubezpečuju tě, že ty MB při odesílání fotek jsou vidět ... takže to nějak nepozorovaně nejde. U kontaktů, které tam má skoro každý, určité riziko zneužití asi je. Nicméně pochybuji, že by Google ustál, kdyby se provalilo, že je nějak prodává. Mimochodem u Apple účtu je to úplně stejné.

Na jednom školení o bezpečnosti a zálohování dat se nás přednášející ptal, kdo z posluchačů má telefon Huawei? Tak jsem se nesměle s několika dalšími přihlásil. A reakce přednášejícího: "Tak vy už se o data bát nemusíte, máte je zálohovaný v Číně". :-D

Nie je to pravdepodobné ale nereálne to taktiež nie je. Hlavne po stránke cloudu respektíve nejakej automatickej zálohy. Z vlastnej skúsenosti sa mi stalo že som až neskôr zistil že sa fotky automaticky zálohovali na bezplatný cloud. Proste jedného dňa som objavil nejaký cloud s fotkami a pritom si ani nepamätám žeby som niečo potvrdzoval. Takéto služby má Google, Samsung, Microsoft a mnoho ďalších. Toto je technicky vzaté normálne legálne pretože som to musel niekde začiarknúť v podmienkach a treba skrátka vedieť čo si po inštalácii vypnúť... Nejaký tajný zber dát myslím že je to dosť nepravdepodobné ale nemožné určite nie. Keď už tak zber textových dát z dôvodu ich veľkosti. Google môže zálohovať relatívne lacno textové dáta o všetkých užívateľoch na dlhé obdobie. Že to naozaj robí a to detailne a nekompromisne tak si stačí pozrieť históriu prehliadania cez účet Google. Je to až zvláštny pocit ako nulové súkromie človek vlastne má keď si v roku 2022 môžem pozrieť tak detailnú aktivitu na internete napríklad z roku 2014. Monitorujú prakticky všetko. Otvoríš aplikáciu na androide? Je o tom záznam kedy si tak urobil a čo si robil, čo si napísal atď. Zábavné je možnosť vypnutia tohto monitoringu ktorý umožňuje Google. Ono sa to totiž nevypína ale skryje aby mohol používateľ žiť v blaženej nevedomosti :D

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru