Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vysvětlení End Of Support u HP

Ahoj.
Máme ve firmě několik HP ntb a pevných PC. Při používání HP Suppprt Assistanta (aktualizace ovladačů) sem si všiml, že v registru mají EOSDate.

Máte někdo reálnou zkušenost (resp. přesně víte), co to datum znamená v praxi?

Vygooglil jsem kolem toho hodně protichůdných informací. A to na samotném HP fóru.

Tak by mě zajímalo obecné info, co přesně EOS znamená pro obměnu techniky... A jak to společnost HP obecně má- datum vyrobení techniky a pak 7 let (nebo různé modely, různá hodnota) podpora drivery? Protože mám tady stejný model HP kompu a mají rozdílné EOS datum. Takže chápu to správně, že pro každý service tag bude jiné datum- protože byli vyrobené každej v jinej čas.

Dík dopředu.

Edit: má něco podobného Dell? Kde to datum najdu u něj. Díky

Předmět Autor Datum
Podpora ovládačov by ma trápila najmenej. Riešiť po 7mich rokoch origo batériu, alebo vylomené pánty…
sakraforte 06.05.2022 12:53
sakraforte
E O S znamena, ze treba po 7,8,9 letech od datumu vyroby nejsou k dispozici vsechny potrebne nahradn…
Poradim 06.05.2022 13:17
Poradim
hele mladej, vynechejme přetěžované a neudržované dětské herní sračky. ale pc pro kancelářské potřeb…
lední brtník 06.05.2022 23:40
lední brtník
jen tak cvičně: máte se zástupcem hp uzavřený nějaký kontrakt nebo leasing, že vás zajímá obměna jej…
lední brtník 06.05.2022 16:48
lední brtník
Naše technika je na operativní leasing. A je tam přikoupen myslím rok NBD oprav... Je jasné že techn…
Nfjfko 06.05.2022 18:40
Nfjfko
ještě jednou a pomalu: co máte za celosvětově speciální operativní leasing, kde vám hp ručí za krámy…
lední brtník 06.05.2022 23:25
lední brtník
Nevím, z čeho vychází Vaše myšlenka, že chci něco zadarmo. Jste to špatně pochopil z mých textů (nev…
Nfjfko 07.05.2022 09:04
Nfjfko
Jestli to chápu správně, tak EOS u konkrétního kusu HW je doba, do kdy se výrobce zavázal, že náhrad…
gilhad 07.05.2022 15:39
gilhad
EOS sa neberie od datumu predaja, ale od datumu ukoncenia vyroby/predaja danej rady/vyrobku. Preto j… poslední
fleg 08.05.2022 06:55
fleg

E O S znamena, ze treba po 7,8,9 letech od datumu vyroby nejsou k dispozici vsechny potrebne nahradni dily. Napriklad ty panty, nebo deska. Univerzalnich dilu jako jsou ram, napajeci adaptery a kabely se to zpravidla netyka. Ty jsou potreba pro vice produktu nez ten onen 7let stary.
V dnesni dobe je to uz stejne srandovni datum - 7let, spousta lidi obmenuje stroje po 3, 4 letech a spousta stroju se ani tech 7let nedozije.

hele mladej, vynechejme přetěžované a neudržované dětské herní sračky.
ale pc pro kancelářské potřeby by mohly vydržet i 10 let (pokud to nejsou intel_dvoujádro_musí_stačit_všem a podobné hw zkriplenosti).
průmyslové pc pro své jednoúčelové úlohy mohou přežít i 15 let, ale zase je začínají omezovat parazitní velkofiremní nástroje.
a proto jdou nakonec obé k repasníkům.

Naše technika je na operativní leasing. A je tam přikoupen myslím rok NBD oprav... Je jasné že technika jednoho dne doslouží. Snažím se být zaměstnavateli nápomocen v tomto... A zjišťuji, co přesně EOS znamená. Zatím to tady z diskuze chápu tak, že je to řízené ukončení prodeje náhrd. součástek. Pro každý service tag jinak. Co to znamená v praxi si nedokážu předatavit- jeden před EOS mi pozáruční opravu udělají, druhý device lehce po EOS mi pozáruční servis už neudělají...?

ještě jednou a pomalu:
co máte za celosvětově speciální operativní leasing, kde vám hp ručí za krámy 7 let staré? pro zajímavost - kolik za takový speciální leasing ročně platíte, jestli to není tajné a jakého zhruba množství techniky se týká?
dělám ve firmě s tisícovkami kusů krámů od hp, ale životnost je jasná: průměr 5 let, servis navíc se jo draze platí. takže by nás velmi zajímala vaše zkušenost "hele 7 let, to jistě dostanem nový krám zadarmo"

a nerad bych se dočetl odpovědi, že vaše pidifirma si na kolosu hp vymohla 7-letý servis s jednorázovou platbou v minulém století.

"Naše technika je na operativní leasing."

že to sem ještě cituju - takže asi přes libovolného garážového překupníka.
leasing vypršel, zboží morálně odešlo, zaplatili jste co máte a chcete co přesně: 2 roky po skončení smlouvy nějaké nové krámy zadarmo? a platit vám je má kdo?

Nevím, z čeho vychází Vaše myšlenka, že chci něco zadarmo. Jste to špatně pochopil z mých textů (nevylučuji mé špatné vyjadř. formulace). Ještě jednou a na skoro začátek- EOS datum je tedy konec prodeje dílů na po-záruční opravu?

Celou dobu se snažím zjistit co přesně znamená EOS. A jakou roli to hraje pro firmu v rámci obnovy majetku. Je jasné že záruka a servis 2-3 r. Ale někdy se vyplatí pozáruční servis když to není totálka... Zkoumám definici EOS. Nic zadarmo nechceme...

Ntb je třeba zastaralej za 5 let... Ale hraniční termín je tedy EOS. Takhle to chápu. Pořád mi ale hlava nebere proč se patlají pro každý service tag (várku) jinej EOS, když mohou dát pevné datum ukončení podpory, jako je tomu u SW...

Jestli to chápu správně, tak EOS u konkrétního kusu HW je doba, do kdy se výrobce zavázal, že náhradní díly budou.

Kolik kusů HW se nakonec vyrobí a prodá záleží na bambilionu věcí, některé modely jedou jeden rok, jiné třeba 10, pokud je pořád obliba - a při zahájení výroby nikdo neví, kolik vlastně kusů prodá (omezené číslované sběratelské série nepočítám) - nanejvýš tak nějaký odhad.

Takže dává smysl říct, že zajistím, aby náhradní díly pro právě vyrobený kus byly minimálně (například) 5 let od jeho výroby. Pokud se pak stane, že je to poslední vyrobený a prodaný kus, tak můžu po (těch například) 5 letech zrušit sklady náhradních dílů, už je nedoplňovat a co v nich je prodat za cenu šrotu do sběru a je to legálně OK. Když trh přijemně překvapí a já budu vyrábět a prodávat i o 10 let později, tak budu muset držet náhradní díly pro ty o 10 let pozdější kusy ještě minimálně (těch například) 5 let. Přičemž ty samé díly budou (protože ten samý model) pasovat i do modelů, co jim EOS skončil před 5 lety...

A pokud se to bude rentovat a daný model bude držák, tak mi nic nebrání prodávat pro něj náhrádní díly i neomezeně dlouho po EOS, jenom mě k tomu už nic legálně nenutí.

IMHO

EOS sa neberie od datumu predaja, ale od datumu ukoncenia vyroby/predaja danej rady/vyrobku.
Preto je u kazdeho vyrobku danej rady rovnaky, bez ohladu na datum jeho predaja.
7 rokov sa mi zda dost, u serverov to malo HP tusim len 5 rokov a uz som musel zohanat nahradne diely od priekupnikov.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru