Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Starý zdroj a nová deska

Zdravím,

obracím se na zběhlejší. Potřebuju nahradit staré muzeum z roku 2004, co používá otec na internet a už to fakt nejde. Má to stát co nejméně, zachovám case a chtěl bych zachovat i zdroj. Je tam Fortron 350W (je o nějaký ten rok "mladší" než PC, protože se dokupoval později, když původní vyhořel). Nejsem teď u toho, k otci teprve pojedu příští týden, ale podle mne je tam toto nebo velmi podobný model: https://aukro.cz/pc-zdroj-fortron-atx-350pnf-350w-6974655429

Chci tam tuto desku: https://www.czc.cz/msi-h510m-pro-e-intel-h510/312496/produkt

Jde mi o to, zda ten zdroj můžu do moderní desky bez obav připojit (i s ohledem na výstupy zdroje). Aktuálně je tam deska Epox 8RDA3+ (pro Athlon XP), což je tato https://www.czc.cz/epox-ep-8rda3-pro-nvidia-nforce2/29441/produkt

Jde mi hlavně o ty dostupné piny na zdroji vs. na desce, zda je to kompatibilní s novou deskou. Z hlediska zátěže je to snad v pohodě, bude tam jen Pentium Gold G6400 a žádná ext. grafika, jedno SSD.

Díky

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Jestli tedy dobře rozumím, použiješ ten starý zdroj z r.2004. Ty kondíky mohou být vyschlé, nebo "n…
patyk 31.05.2022 20:40
patyk
A pak mě cosi napadlo se podívat na kundy ve zdroji. Budu tiše doufat, že se jedná o překlep. :-[ nový
host 31.05.2022 21:20
host
Ano, už jsem ho použil. Jen je o nějaký ten rok mladší, byl dokupován později, ale to je už jedno :-… poslední
DSD 31.05.2022 23:17
DSD

Jestli tedy dobře rozumím, použiješ ten starý zdroj z r.2004.

Ty kondíky mohou být vyschlé, nebo "nahlodané". Bývá jich tam tak 8. Každý stojí asi 7kč(jak kde). Zvaž výměnu těch kondíků. Pozor na polaritu.
Ty kondy nemusí být vždy nafouklé, aby byly vadné.

Mě se v r.2014 stalo na zdroji z r.2006, že mi ráno nešel spustit PC. Zkoušel jsem kde co. A pak mě cosi napadlo se podívat na kundy ve zdroji. Některé byly nafouklé, některé ne. Vyměnil jsem ty nafouklé za nové. Zdroj se nerozjel. Napadlo mě vyměnit i ty ostatní. Použil jsem kondíky z dětské vysílačky od Vietví z r. asi 1992-1994, co jsem asi v r.1996 vypájel. Zdroj se rozjel. Tak jsem tyto kondíky vyměnil taky za nové. Zdroj mi od té doby šlape dobře. V zimě jsem je kontroloval a furt ok. Utáhne mi to 4x 3GHz jakýsi Intel. 8GB RAM, GTX 750, 4xHDD. Síťovou kartu, kartu 1394. PC odebírá i s monitorem cosi přes 120W.
(PC není z r.06, jen ten zdroj a monitor)

Ano, už jsem ho použil. Jen je o nějaký ten rok mladší, byl dokupován později, ale to je už jedno :-)

Určitě díky za zajímavou zkušenost, nicméně řeknu to jednoduše. Až/jestli ten zdroj odejde, tak ho vyměním. Nejsem elektrotechnicky nepolíben, s páječkou umím, ale do těchto dobrodružství se pouštět nebudu, protože je to už spousta ztraceného času.

Spotřeba nové sestavy je nižší než byla spotřeba té staré. Je tam fórový procesor a externí GK tam žádná není. Spotřeba s monitorem je podle mne irelevantní, jelikož PC zdroj monitor nenapájí.

S kondíky v tom zdroji může být jistě cokoliv, je pravda, že do nich nevidíme. Každopádně dle UEFI desky je nyní na všech větvích vše OK, PC u otce běží možná hodinu denně a nikdo jej nenechává běžet, když není doma. Tady tomu v rámci ozkoušení dávám kouř už druhý den, běží to v kuse a ani náznak problému.

S ohledem na funkčnost starého zdroje a jeho směšnou zátěž v běžném provozu nevidím smysl nad tím tedy dále spekulovat. A kdybych ten PC neobnovoval, tak tam ten zdroj běží další roky, aniž bych na to sáhnul. S novými komponentami jsem mu vlastně ulevil a aktuálně jsem v tom za 0,- Kč a 0 práce a i to se počítá ;-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru