Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak nejlépe zachránit soubory z EXT4 a přenést na NTFS

Nekupoval bych 8TB ale aspoň 16TB spíš víc (rozumně dostupné jsou disky do kapacity 18 TB (~8000) pak už jde cena nahoru víc jak kapacita, takže se nevyplatí).

Na záchranu souborů používám getdataback http://www.runtime.org/data-recovery-software.htm a ten ext4 umí. Cena řádově 2500 ($79, já kdysi platil něco jako 2222Kč). To by asi byla nejjednodušší cesta v tomto programu extrahovat všechny soubory na nový disk.

Na přístup k ext pod windows existují nějaké utility, ale nějak jsem žádnou neshledal jako použitelnou (jednodušší je používat ntfs pod linuxem, pokud chci ten disk zejm. flešku číst pak i ve windows).

Možná bude jednodušší ten disk připojit v linuxu a zkopírovat to na jiný s NTFS (ntfs lze v linuxu relativně bezpečně zapisovat, také umí disk na ntfs zformátovat).

Může být určitý problém, že linux nemá zábrany použít v názvu souboru zakázané znaky (ty co jsou ve windows zakázané a v linuxu dovolené třeba otazník nebo dvojtečka) a také že linux je case senzitive, takže klidně vytvoří Soubor a soubor, pro něj to jsou dva rozdílné, ale ve windows se dostanete jen k jednomu, je potřeba si to ohlídat. (Trochu menší komplikace je v přístupových právech, linux v tom windowsu může udělat zmatek, ale není takový problém to vyřešit novým nastavením vhodných práv pro složku a její podsložky.)

Rozhodně bych ty původní disky nemazal, dokud bych neměl jistotu, že jsou ty soubory bezpečně zkopírované minimálně na dvou nových místech.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny