Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak nejlépe zachránit soubory z EXT4 a přenést na NTFS

Ahoj,

mám teď pár dní čas, tak se konečně pustim do toho, co odkládám už roky :D

Měl jsem z dřívějších dob WD My Cloud Home (no comment :D) a v něm 2x 8TB HDD, jeden zrcadlil druhý, na obou mám tedy totéž, jsou téměř plné po okraj.
Celý ten slavný MyCloud už samozřejmě nepoužívám, je to peklo, které už nejde ani pořádně nastartovat, ovládat a používat, takže mě čeká ty harddisky zachránit a
z EXT4 file systému je přeformátovat do NTFS.

Jenže teď vlastně nevím, jak to udělat tak, aby mne to stálo co nejméně peněz a energie. Jde na W10 vůbec nějak otevřít HDD s EXT4?
1) Mohl bych teoreticky jeden ten HDD smazat a nahrát na něj obsah z druhého a pak smazat i ten druhý, ale s mým štěstím bych se raději vydal nějakou bezpečnější cestou.
2) Kupovat třetí 8TB HDD a na něj kopírovat obsah z WD se mi úplně nechce.
3) Udělat partition na NTFS a kopírovat obsah tam nemohu, mám ty disky plné.
4) Zeptat se na poradně :)

Jo a kdyby mi někdo doporučil nějaký externí HDD box, nezlobil bych se.
https://www.alza.cz/search.htm?exps=orico%20hdd%20box
Vím, že je to nouzovka, ale v bedně už mám harddisků až až.

Předmět Autor Datum
Jses si jisty, ze ten WD My Cloud v sobe ma normalni SATA disky, ze z toho pujdou vytahnout? Jinak…
RedMaX 22.05.2022 14:29
RedMaX
Ano, to je jen dock a v tom jsou dva WD Red HDD, akorát jsou bohužel v tom blbym EXT4. Zkusim to, j…
Jiri909 22.05.2022 14:45
Jiri909
jde o to, jestli nemá nějaký poučený sebevrah zkušenost s wd mycloudem, jestli tam nepoužívá wd něja…
lední brtník 22.05.2022 14:53
lední brtník
Nekupoval bych 8TB ale aspoň 16TB spíš víc (rozumně dostupné jsou disky do kapacity 18 TB (~8000) pa…
ml1 23.05.2022 11:48
ml1
Cena řádově 2500 ($79, já kdysi platil něco jako 2222Kč). Dnešní kurz je 79 US = 1822.846 CZK
Karel04 24.05.2022 11:08
Karel04
Nevím kolik byl tehdy dolar, dalo by se to jednoduše dohledat, možná bych ušetřil nákupem přímo od n…
ml1 24.05.2022 14:04
ml1
Ještě jsem si uvědomil, že je potřeba započítat, že kurz čnb byl sice 27 a pár haléřů, ale směnárna…
ml1 24.05.2022 17:17
ml1
Ak by ti ext4 nesla mountnut pod win (mne naposledy sla, ale uz ani neviem cez co) tak pouzi nejaku…
fleg 24.05.2022 08:41
fleg
mne naposledy sla, ale uz ani neviem cez co Uz jsem to nejakou dobu nepouzival, ale nepouzival jsi…
HPET 24.05.2022 23:08
HPET
Myslim, ze je to pravdepodobne ono, ale ruku do ohna za to nedam;o)l poslední
fleg 25.05.2022 08:53
fleg
Jen připomenu, že existuje plugin pro čtení Ext4 do Total Commanderu. https://www.ghisler.com/plugi…
host 24.05.2022 11:40
host
Nečetl jsem všechny odpovědi a nevím, jestli už to někdo nenapsal. Stáhnout nějaký live Linux a zko…
Rce 24.05.2022 21:54
Rce

Jses si jisty, ze ten WD My Cloud v sobe ma normalni SATA disky, ze z toho pujdou vytahnout?

Jinak do Windows existuje letity nevyvijejici se driver Ext2Fsd. Umi to cist a zapisovat na EXT2. Co se tyka novejsich EXT3 a EXT4, tak s tim jsem mel uspechy stridave. Pokud se ti to podari pripojit, tak rozhodne nezapisovat, jen z toho cist a zkopirovat jinam.

Jak na to chces jit netusim. Bud jeden disk zformatujes na NTFS a prekopirujes tam obsah druheho a posleze obracene nebo si koupis jeste jeden disk a budes mit k dispozici stale dve kopie tech dat. Nic chytrejsiho nevidim.

jde o to, jestli nemá nějaký poučený sebevrah zkušenost s wd mycloudem, jestli tam nepoužívá wd nějakou vlastní nekompatibilitu.

když jsou ty disky stejné, laicky to vypadá tak:
dát do stoláku postupně jeden, pak vyhodit a zas druhý z těch stejných disků, nabootovat nějaký live linux (třeba distribuci partition magic nebo co jsi zvyklý), zkontrolovat že jsou disky normálně čitelné, vidíš obsah souborů, disky že nemají chyby ve smart.
pak třeba ten 2. disk zformátuješ: zrušit všechny oddíly, založit nový jeden ntfs, přístupová práva pro everyone.
ze zbylého 8tb disku překopírovat zas pod live tučňákem tvoje data na ntfs.

pak už nabootovat windows a probírat se tím obsahem, co má smysl, taky jestli jsou v pořádku práva souborů a nejsou nikde problémy.
teprve potom moct smazat zbylý ext4 disk.

Nekupoval bych 8TB ale aspoň 16TB spíš víc (rozumně dostupné jsou disky do kapacity 18 TB (~8000) pak už jde cena nahoru víc jak kapacita, takže se nevyplatí).

Na záchranu souborů používám getdataback http://www.runtime.org/data-recovery-software.htm a ten ext4 umí. Cena řádově 2500 ($79, já kdysi platil něco jako 2222Kč). To by asi byla nejjednodušší cesta v tomto programu extrahovat všechny soubory na nový disk.

Na přístup k ext pod windows existují nějaké utility, ale nějak jsem žádnou neshledal jako použitelnou (jednodušší je používat ntfs pod linuxem, pokud chci ten disk zejm. flešku číst pak i ve windows).

Možná bude jednodušší ten disk připojit v linuxu a zkopírovat to na jiný s NTFS (ntfs lze v linuxu relativně bezpečně zapisovat, také umí disk na ntfs zformátovat).

Může být určitý problém, že linux nemá zábrany použít v názvu souboru zakázané znaky (ty co jsou ve windows zakázané a v linuxu dovolené třeba otazník nebo dvojtečka) a také že linux je case senzitive, takže klidně vytvoří Soubor a soubor, pro něj to jsou dva rozdílné, ale ve windows se dostanete jen k jednomu, je potřeba si to ohlídat. (Trochu menší komplikace je v přístupových právech, linux v tom windowsu může udělat zmatek, ale není takový problém to vyřešit novým nastavením vhodných práv pro složku a její podsložky.)

Rozhodně bych ty původní disky nemazal, dokud bych neměl jistotu, že jsou ty soubory bezpečně zkopírované minimálně na dvou nových místech.

Nevím kolik byl tehdy dolar, dalo by se to jednoduše dohledat, možná bych ušetřil nákupem přímo od nich, kupoval jsem to od českého distributora, tak možná proto (moc se mi nechtělo kupovat to ze zahraniční stránky). Koruna je teď relativně silná, může to být i tím.
Zkoušel jsem to hledat 2220 korun v dubnu roku 16 tehdy byl dolar lehce přes 27 korun takže to nevycházelo tak zle (rozdíl <100 korun). Dneska by ta cena byla minimálně za dolary nižší, jestli zlevnil ten český distributor, to nevim, ale o 4 stovky víc bych ani tehdy nedával.

Ještě jsem si uvědomil, že je potřeba započítat, že kurz čnb byl sice 27 a pár haléřů, ale směnárna bude tak o 20 haléřů dražší a banka možná o korunu (teda pokud je to stejné jako s eury), takže výsledek mohl být ještě příznivější.

Snažil jsem se to proto dohledat, ale dostávám rozporuplné výsledky, na dvou místech (tabulka fio a čnb) je 23,70 ale graf čnb (ze kterého jsem před chvílí vycházel) ukazuje 27,0něco nevím z jakého zdroje to ověřit (možná na nějaké burze), asi má čnb ty grafy nějaké rozbité, ale stejně může mít rozbité tabuky. Pak by to teda vycházelo o ty 4 stovky. Těžko vzpomínat, proč jsem to nekoupil za dolary, to vysvětlení s minimálním rozdílem by sedělo, ale asi to tak nebude, asi byl dolar dražší jen o korunu a ne o 3.

Ak by ti ext4 nesla mountnut pod win (mne naposledy sla, ale uz ani neviem cez co) tak pouzi nejaku virtualnu masinu linuxovu a mounti si ho tam.
WD by mal pouzivat (aspon kedysi pouzival) klasicky linuxovy FS a sw riad, takze ak su disky ok nemal by byt problem z nich vytiahnut data.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru