Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Co může způsobovat nefunkčnost monitoru?

Nevím zda mi zde někdo poradí s tímto specifickým problémem, ale třeba ano.
Přestal mi fungovat monitor Samsung typ DP21WS, model 215TW. Při připojeném signálovém kabelu k zapnutému NB a zapnutí hlavního vypinače tohoto vadného monitoru, po cca 5 sec. se krátce, na cca 1-2 sec. rozsvítí obrazovka a zobrazí se normální obraz. Ovšem pouze na tuto krátkou dobu a pak už je obrazovka tmavá.
Měřením na řídicí desce, na kterou jdou napětí z napájecího dílu (zdrojové desky) devítižilovým kablíkem, na devět pinů do řídící desky, jsem zjistil následovné:
Seřazení a označení pinů od shora:
1. BL_EN_INV
2. +3,3V_MI COM
3-5. +13V_IN
6-8. GND
9. BRT_CTL
Měření:
1. pin ozn. BL_EN_INV
- pokud je vadný monitor vypnut a na signálním kabelu z NB je obrazový signál (je obraz na monitoru NB) a zapne se hlavní vypinač vadného monitoru, je na tomto pinu napětí 0,01V. Po cca 5 sec. krátce, na ty 1-2 sec. se rozsvítí obraz i na vadném monitoru a napětí na tomto pinu se zvýší na +3,02V a pak už zůstává stále. Ovšem obrazovka monitoru ztmávne a zůstane již stále tmavá.
Takto se obrazovka vadného monitoru chová i zapnutém vadném monitoru s tmavou obrazovkou, při připojeném signálním kabelu od NB, kdy byl monitor NB bez obrazu a následně se obnoví obraz na displeji monitoru NB (dotykem touchpadu).
Pokud je na tomto pinu 0,01V tak na SW tlačítku HV monitoru bliká kontrolka. Pokud je na tomto pinu napětí 3,02V, pak tato kontrolka svítí stále.
Ale obrazovka je stále tmavá a bez obrazu.
2. pin +3,3V_MI COM
Na tomto pinu jsem nikdy a za žádného stavu, žádné napětí nenaměřil.
3. pin (3-5) +13V_IN
Vždy po zapnutí HV monitoru a stále napětí +13,3V (zdá se vše OK)
4. pin (6-8) GND
Stálý potenciál mínus
5. pin BRT_CL
U něj obdobné chování jako u pinu 1. Opět, pokud je vadný monitor vypnut a na signálním kabelu z NB je obrazový signál (je obraz na monitoru NB) a zapne se hlavní vypinač vadného monitoru, je na tomto pinu napětí 0,01V. Po cca 5 sec. krátce, na ty 1-2 sec. se rozsvítí obraz i na vadném monitoru a napětí na tomto pinu se zvýší, ale pouze na + 0,74V a pak už zůstává stále. Ovšem obrazovka monitoru ztmávne a zůstane již stále tmavá.
Takto se obrazovka vadného monitoru chová i zapnutém vadném monitoru s tmavou obrazovkou, při připojeném signálním kabelu od NB, kdy byl monitor NB bez obrazu a následně se obnoví obraz na displeji monitoru NB (dotykem touchpadu).
Pokud je na tomto pinu 0,01V tak na SW tlačítku HV monitoru bliká kontrolka. Pokud je na tomto pinu napětí 0,74V, pak tato kontrolka svítí stále.

Nesetkal jste se někdo s podobnou závadou a neporadíte o co by mohlo jít?
Zásadní otázkou na kterou neznám odpověď je, co je to napětí na druhém pinu +3,3V, které jsem nenaměřil a zda tam má být, nebo ne. Pátráním ve zdrojové desce jsem neobjevil, odkud by mělo jít (schema nemám).
Jinak na výstupu zdrojové desky, na těch 13V jsou mezi + a - paraleleně 3 kondenzátory 1000 micfar. 25V. Takže vzhledem ke zkušenostem, že zde bývají problémy, předpokládám že tyto vyměním.

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny